Nakhitsjevan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nakhichevan03.png

Nakhitsjevan (på aserbajdsjansk Naxçıvan, mer offisielt Naxçıvan Muxtar Respublikası) er en autonom republikk tilhørende Aserbajdsjan. Området er en eksklave med Armenia mellom seg og øvrige Aserbajdsjan. Nakhitsjevan er 5 500 km² stort og har omkring 310 000 innbyggere. Hovedstad er byen Nakhitsjevan. Foruten mot Armenia i nord og øst grenser Nakhitsjevan mot Iran i sør og vest samt mot en liten tyrkisk remse mellom Iran og Armenia i nordvest.

Armenia har ansett (og anser delvis fortsatt) at området egentlig er armensk. Nakhitsjevan er det eneste landet i verden (ettersom det ikke er selvstendig, regnes det likevel ikke) foruten Tyrkia som anerkjenner det tyrkiskkontrollerte Nord-Kypros. Den tidligere aserbajdsjanske presidenten Heydər Əliyev kom fra Nakhitsjevan.

Den 20. januar 1990 erklærte Nakhitsjevan (som første sovjetrepublikk) seg uavhengig av Sovjetunionen.[1] Republikken ble gjenerobret i løpet av et par dager. På tross av den korte varigheten regnes ofte denne løsrivelsen som det første forvarselet om at Sovjetunionen kom til å gå i oppløsning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten, 22. januar 1990, side 2