Smørvalnøtt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Smørvalnøtt
Bladverk
Bladverk
Vitenskapelig(e)
navn
:
Juglans cinerea
L.
Norsk(e) navn: smørvalnøtt
Hører til: valnøttslekta,
valnøttfamilien,
Fagales
IUCNs rødliste:
sterkt truet
Habitat: skog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for smørvalnøtt

Smørvalnøtt (Juglans cinerea) er et løvfellende tre i valnøttfamilien. Den blir 20–30 m høy og lever kort; den blir sjelden så gammel som 75 år. Barken er purpurgrå og furet. Bladene er finnete og 30–60 cm lange. Det er 11–17 tannete småblad.

Smørvalnøtt vokser i løvskog i de nordøstlige delene av Nord-Amerika. Den finnes lenger nord enn slektningen svartvalnøtt, men utbredelsene overlapper, og de to artene vokser ofte sammen. Andre treslag som den finnes sammen med, er lind, romhegg, amerikabøk, alm, canadahemlokk, hickory, eik, rødlønn, sukkerlønn, tulipantre, kvitask og gulbjørk.

Utbredelsen strekker seg fra sørøstlige New Brunswick gjennom New England unntatt nordvestlige Maine og Cape Cod. Sørgrensen for utbredelsen går igjennom nordlige New Jersey, vestlige Maryland, Virginia, Nord-Carolina, nordvestlige Sør-Carolina, nordlige Georgia, nordlige Alabama, nordlige Mississippi og Arkansas. Den finnes vestover til sentrale Iowa og sentrale Minnesota og finnes også i Wisconsin, Michigan og nordøstover inn i Ontario og Québec.

Trevirket brukes litt til møbelsnekring. Nøttene blir spist både av mennesker og dyr. Smørvalnøtt blir av og til plantet som skogstre og finnes forvillet i Danmark og Romania.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]