Syretre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Syretre
Nomenklatur
Oxydendrum arboreum
(L.) DC.
Populærnavn
syretre
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenlyngordenen
Familielyngfamilien
SlektOxydendrum
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse:

Syretre (Oxydendrum arboreum) er et løvfellende tre eller stor busk som er utbredt i sørøstlige USA. Den er den eneste arten i slekta Oxydendrum i lyngfamilien.

Den blir som regel opptil 25 m høy, men i vestskråningen til Great Smoky Mountains kan den bli 35 m. Barken er grå og har brede ribber på eldre trær. Sevjen smaker surt. Bladene sitter spredt og er ellipseformet avlange, 5,5–23,5 cm lange og 2–8 cm brede. De er fint sagtannede, glinsende mørkegrønne på oversiden og glatte og grågrønne på undersiden. Om høsten blir bladene skarlagensrøde til mørkerøde mens blomstene ennå sitter på.

Blomstene er samlet i endestilte blomsterstander. Blomsterstilkene er opptil 25 cm lange og har seks eller flere, 10–15 cm lange greiner med hvite blomster. Blomstringen skjer fra slutten av juni til august. Frukten er en kapsel som er 3,5–8,5 mm lang og 2–4 mm bred.

Syretre vokser som undervegetasjon i eike- og furuskoger på sur, godt drenert jord. Andre trær som vokser her er ambratre, tulipantre, rødlønn, sukkerlønn, skihickory, bitterhickory, svinehickory, kvithickory, kvitask, amerikabøk, kanadahemlokk, blomsterkornell, sassafras, amerikaagnbøk, virginiahumlebøk og amerikajudastre.

Arten er hovedsakelig utbredt i Appalachene og i åsene som omgir fjellkjeden opp til 1600 moh. Den finnes nordover til sørvestlige Pennsylvania, sørlige Ohio og sørlige Indiana, sørover til sørøstlige Louisiana og kystområdene i Mississippi, Alabama og nordvestlige Florida, vestover til vestlige Kentucky, Tennessee og Mississippi-deltaet og østover til atlanterhavskysten fra sørlige Virginia til sentrale Nord-Carolina og kanten til kystsletta i Sør-Carolina og Georgia.

Den plantes av og til som prydtre på grunn av den seine blomstringen og de praktfulle høstfargene. Blomstene besøkes av honningbier som produserer en ettertraktet honningtype.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]