Hopp til innhold

Svartlind

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svartlind
Svartlind om våren
Nomenklatur
Tilia americana
L.
Populærnavn
svartlind
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenkattostordenen
Familiekattostfamilien
UnderfamilieTilioideae
Slektlind
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse:

Svartlind (Tilia americana) er et løvfellende tre i lindeslekta som vokser i østlige Nord-Amerika.

Antall lindearter i Nord-Amerika er omstridt. I Flora of North America anerkjennes bare én art, Tilia americana. Silvics of North America har tre arter, T. americana, T. caroliniana og T. heterophylla. I denne artikkelen følges Piggot (2012) som anerkjenner to arter. Den andre er amerikasølvlind (T. caroliniana).

Svartlind blir 23–40 m høy med en stammediameter på 91–122 cm. Rekordtrær kan ha en høyde på 43 m og en stammediameter på 137 cm. Trærne kan bli mer enn 200 år gamle. Barken er mørkebrun, eller av og til grå, og knudrete. Knoppene er eplegrønne, glatte og eggformede.

Bladene er store, 5–15 cm lange, 5–12 cm brede, plutselig tilspissede, grovt tannede og med asymmetrisk, hjerteformet basis. Bladene har samme farge på begge sider, og undersiden er nesten glatt, men har små hårdusker i noen nervevinkler.

Blomstene sitter 10–12 sammen i en hengende kvast. Forbladene er 7–15 cm lange og grønne med rosa midtnerver. Frukten er avlang til kulerund, 5–10 mm i diameter og glatt.

Svartlind vokser sammen med andre treslag og danner sjelden rene bestander. Den er dominerende bare i én skogtype, blandingsskog med sukkerlønn, som forekommer i sørøstlige Canada og nordøstlige USA. Andre trær i disse skogene er kvitask, rødeik, virginiahumlebøk, rødlønn og kvitalm. I andre skogtyper har svartlind underordnet betydning.

Nordgrensen for utbredelsen strekker seg fra sørvestlige New Brunswick og New England gjennom Québec og Ontario til den sørøstlige Manitoba. Vestgrensen går gjennom østlige Nord-Dakota, Sør-Dakota, Nebraska og Kansas til nordøstlige Oklahoma. Sørgrensen går gjennom nordlige Arkansas, Tennessee og vestlige Nord-Carolina og deretter nordøstover til New Jersey.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]