Hopp til innhold

Håkonshella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Håkonshella
LandNorges flagg Norge
Oppkalt etterHåkon den Gode Adalsteinsfostre
Kart
Håkonshella
60°20′47″N 5°10′46″Ø

Håkonshella er et boligområde i Loddefjord i Laksevåg bydel i Bergen kommune. Håkonshella ligger mellom Mathopen og Alvøen, ut mot sjøen. Håkonshella grunnkrets hadde 1 119 innbyggere 1. januar 2012 og et areal på 1,23 km², hvorav 0,03 km² er ferskvann.

Håkonshella er i dag et boligområde med hovedsakelig eneboliger. Det er og noe industri, to småbåtverksteder og fire småbåtbrygger. Videre er det et entreprenørfirma og anlegg for Statens havnevesen.

Det norrøne navnet var Hákonarhella. Kong Håkon den gode skal ha blitt født her i år 920. 40 år senere, i år 960, skal han ha dødd på samme sted etter slaget på Fitjar. Andreleddet er ordet hella, som betyr «flatt berg». Ordet «hella» blir mange steder benyttet om et landingssted for båter.

På Håkonshella helt nede ved sjøen er det oppført en bautastein til minne om Håkon den gode. Den ble oppført år 1920, tusen år etter han ble født her.

I Topografisk Statistisk Samling No 2, trykt i 1813, står det en skildring fra 1779 som opplyser at Håkonshella på den tid gikk under navnene Hagens Hælle, Haakheilen, Hagensund og Haakelsund.[1]

Strøk og boligområder i Bergen kommune

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Just Bing: Aarstads historie (s. 70), særtrykk av Bergens Historiske Forenings Skrifter No 28, 1922

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]