Anne Pedersdotter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anne Pedersdotter
Født16. århundreRediger på Wikidata
Trondheim[1]Rediger på Wikidata
Død7. apr. 1590[1]Rediger på Wikidata
Bergen[1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Heksebrenning. Kvinnene er blitt bundet til stiger som ble kastet inn i bålet når det brant godt, så døden skulle inntreffe raskt.

Anne Pedersdotter (fødselsår ukjent, død 7. april 1590) var en presteenke som ble dømt for trolldom i Bergen. Anne Pedersdotter er en av de mest kjente kvinner som ble dømt som heks og henrettet på bål i Norge på 1500–1600-tallet. Saken mot henne er en av de best dokumenterte hekseprosessene i Norge.

Anne Pedersdotter ble født i første halvdel av 1500-tallet i Trondheim. Hun var søster av Søren Pederssøn, som senere ble lagmann i Trondheim. Hun giftet seg i 1552 med brorens studiekamerat fra København, humanisten og presten Absalon Pedersson Beyer, teologisk lektor ved byens latinskole. De bodde i Bergen og fikk åtte barn, hvorav kun tre av barna vokste opp. Ektemannen døde i april 1575.

Første trolldomsanklage[rediger | rediger kilde]

I ektemaken Absalon Pedersson Beyers siste leveår ble Anne første gang anklaget for trolldom. Hun skulle ha tatt livet av mannens onkel, biskop Gjeble Pederssøn, for at mannen hennes skulle bli biskop. Det pågikk på denne tiden en maktkamp mellom presteskapet på den ene siden og storborgerskapet med borgermester og rådmannsombud på den andre siden. Absalon Pedersson Beyer var en profilert representant for presteskapet, og det hevdes at anklagene mot Anne Pedersdotter var en del av denne maktkampen. Denne gangen fikk Absalon Pedersson Beyer henne frikjent for trolldomsanklagene ved å skaffe henne fribrev fra kongen i København.

Etter Beyers død fikk Anne Pedersdotter brev fra København om fritak fra skatt og tillatelse til å bosette seg hvor hun ville i landet. Det så på denne måten lyst ut, men hun ble bitter og innesluttet etter trolldomsanklagene. Ryktene fortsatte, selv om hun var frikjent. Hun besvarte ryktespredningen og beskyldningene med å spre om seg med forbannelser og kjefting. Hun kom lett opp i krangel med naboer og folk rundt seg. Det var nok ikke enkelt å bli utsatt for folkesnakk og bli sjikanert på denne måten, og det var med god grunn hun lot seg provosere. Hennes reaksjoner kan tyde på at hun var en sterk og selvstendig dame. Men det var nok ikke en god strategi, som enke var hennes posisjon mye svakere enn som prestefrue.

Andre trolldomsanklage[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen av 1590 ble beskyldningene og ryktene til alvorlige anklager, og i mars ble det reist trolldomssak mot Anne Pedersdotter igjen. Hovedanklageren var bartskjæreren Adrian von Buskskott etter at hans sønn Hans Rønnepog hadde gått på frierføtter til Annes datter Susanne. Bartskjærerfamilien ønsket ikke sønnen inngiftet i en familie der det hadde gått trolldomsrykter om husmoren.[2] Da rettsprosessen åpnet 23. mars 1590, var hun syk, og hennes sønn Absalon Absalonsøn stilte for henne i stedet. Det ble foreslått å fengsle Anne Pedersdotter, noe Absalon Absalonsøn motsatte seg. Han viste til brevet fra 10. desember 1575 fra kongen om at hun allerede var frikjent for slike beskyldninger, men lagretten endte med å finne frikjennelsesbrevet irrelevant, siden anklagene mot henne var av nyere dato. Hun ble dermed satt i fengsel i rådhuskjelleren.

I rettssaken var det mange som vitnet om hennes trolldomsaktiviteter. Hun ble beskyldt for å ha tatt livet av fem-seks mennesker, deriblant et lite barn, ved å kaste sykdom på dem. Hun skulle også ha tatt livet av et pæretre.

Mange av vitnene var nære venner og naboer. Hennes tjenestejente gjennom 20 år, Elina, kom med noen av de alvorligste anklagene. Anne Pedersdotter skulle ha brukt henne som ridehest når hun fløy gjennom luften til heksestevne på Lyderhorn og Fløyen. Hun skulle ha deltatt på heksestevnene på Lyderhorn tre julenetter på rad. Her ble det planlagt trolldomsaksjoner mot Bergen by; «naturkatastrofer, brann og annen djevelskap». Dette ble kun forhindret ved at en hvit engel grep inn, og alt som ble hørt, var noen voldsomme tordenbrak. Andre vitner hevdet at Anne Pedersdotter var blitt observert sammen med demoner, blant annet en skapning uten hode.

Pedersdotter forsvarte seg godt; «hun viste både handlekraft, klarsyn og skarpsindighet». Mot beskyldningene om å ha drept et barn, sa hun at «det dør mange barn i byen, ikke har jeg drept dem alle».[3]

Tysk illustrasjon av henrettelse på bål.

Dommen[rediger | rediger kilde]

Tross protester og støtte fra flere av byens prester - magister Hans Jørgensen og Jens Christenssøn Doll,[4] sønn av Christen Jenssøn Schriffuer som hadde startet bybrannen i 1582 og deretter måtte søke seg vekk til et kall i Kvinnherad[5] - ble Anne Pedersdotter dømt til døden ved bålbrenning. Dommen ble signert med 37 segl fra byens verdslige elite med lagmann, borgermester og byrådsmedlemmer i spissen. På vei til retterstedet ropte Anne gjentatte ganger ut sin uskyld, men ble brent på bålet på retterstedet på Nordnes 7. april 1590.[6] Dommen er trykt i Bergens historiske forenings skrifter nr. 36.

Etterspill[rediger | rediger kilde]

Anne Pedersdotters henrettelse førte til strid mellom borgerne og deler av presteskapet i Bergen. Den førte også til skam på familiens omdømme. Familien fikk derfor tatt opp saken igjen i 1596, men herredagens (datidens høyesterett) avgjørelse i 1598 opprettholdt dommen. Dommen startet en heksejakt i Norge, noe som spesielt ga utslag i Finnmark noen tiår senere.

Familien var fortvilt over hvordan dommen hadde ødelagt deres omdømme, og at de av den grunn «paa thedt høgiste kandt forhaanis oc forachtis». Noen år senere reiste derfor Annes datter Cecilien og svigersønnen Werner Schellenberger til København med et brev til Christian 4., der de ba om å få dommen omstøtt som urettferdig og til skade for familien.[7] Svigersønnen insisterte på at det var lensherrenBergenhus som av gammelt hat til Anne Pedersdotter hadde presset lagmannen og byrådet til å dømme henne som heks i 1590. Kongen avslo like fullt oppreisning for henne i 1598.[8]

26. juni 2002 ble det reist en minnestein på retterstedet på Nordnes.[9] Anne Pedersdotters etterkommer i 13. generasjon, bokhandler Jan Beyer,[10] var til stede.[11] «Heksesteinen» skal være et nasjonalmonument over ofrene for hekseprosessene i Norge og Anne Pedersdotter.

Anne Pedersdotter lever fortsatt i kunsten[rediger | rediger kilde]

Anne Pedersdotters dramatiske heksedom har vært til inspirasjon for mange kunstnere. Dette har bidratt sterkt til at hun er en av de mest kjente heksedømte kvinnene i norsk historie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c Rune Blix Hagen, «Anne Pedersdotter», publisert i Store norske leksikon, verkets språk bokmål, utgitt 1. februar 2022, besøkt 20. juni 2022[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Bente Gullveig Alver: Mellem mennesker og magter (s. 248), forlaget Spartacus, Oslo, ISBN 978-82-304-0030-2
 3. ^ [1] Rune Blix Hagen: Hekser
 4. ^ Jostein Fet: Stemmar frå ei fjern tid (s. 48), Det norske samlaget, 2014, ISBN 978-82-521-8426-6
 5. ^ Jostein Fet: Stemmar frå ei fjern tid (s. 32)
 6. ^ Norgeshistorie.no, Finn Erhard Johannessen: «Bergensbildet fra 1581» Hentet 5. des. 2016
 7. ^ Bente Gullveig Alver: Mellem mennesker og magter (s. 248)
 8. ^ Geir Atle Ersland og Hilde Sandvik: Norsk historie 1300-1625 (s. 234), Det norske samlaget 1999, ISBN 978-82-521-5182-4
 9. ^ Heksesteinen i Nordnesparken
 10. ^ Biskop Absalons etterkommer, Jan Beyer
 11. ^ https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/0p1b2/minne-om-heksebrenningen
 12. ^ La Fiamma

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Hagen, Rune (1999): «Anne Pedersdotter» i: Norsk biografisk leksikon, bind 1, Oslo
 • Hagen, Rune Blix (2003): Hekser fra forfølgelse til fortryllelse, Humanist forlag, ISBN 9788290425628
 • Gilje, Nils (2010): Heksen og humanisten: Anne Pedersdatter og Absalon Pederssøn Beyer, 2. oppl. Fagbokforlaget, ISBN 9788245010541
 • Bergens historiske forenings skrifter nr. 36

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]