Damsgård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Damsgård
Johan F. L. Dreiers prospekt av Damsgård (1810)
Beliggenhet
Kart
Damsgård
60°22′59″N 5°18′18″Ø

Damsgård er et område i Laksevåg bydel i Bergen, preget av blandet boligbebyggelse og småindustri, med god utsikt over blant annet Puddefjorden, fjellsiden og deler av Bergen sentrum. Det er adskilt fra sentrum av Damsgårdssundet som starter syd for Kirkebukten, og som kan krysses via Puddefjordsbroen. Damsgård ligger på nordøstsiden av Damsgårdsfjellet, mellom Gyldenpris og Melkeplassen i sør og Kringsjå i nord. Grensen mellom Damsgård og Gyldenpris følger Münsterbekken ca. 200 meter nord for Puddefjordsbroen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Strøket har navn etter Damsgård hovedgård, som i middelalderen var en storgård med navnet Håstein, som den gang også inkluderte Gyldenpris, Melkeplassen og Kringsjå. Laksevåg sentrum på Damsgård var kommunesenter for gamle Laksevåg kommune før innlemmelsen i Bergen i 1972. Her ligger Laksevåg kirke og skipsverftssanlegget BMV Laksevåg.

Bebyggelse og befolkning[rediger | rediger kilde]

I området over Kirkebukten ligger også herregården Damsgård hovedgård og Damsgård skole. I samme område finner man også Laksevåg Kulturhistoriske Forening sin samling av eldre bygninger fra hele Laksevåg[1]. Det er flere objekter på Damsgård som har status som bevaringsverdige. Blant annet tørrdokken på Tørrisneset, og Fergehallen[2], som i dag huser Laksevåg Røde Kors.

Hovedveiene er Damsgårdsveien, Karl Konows gate, Fyllingsveien og Kringsjåveien.

Damsgård omfattes av grunnkretsene Øvre Damsgård, Frydenbø, Store Damsgård, Laksevåg sentrum og Lille Damsgård, med til sammen 4 695 innbyggere per 31. desember 2020[3] og et samlet areal på 0,98 km².

Strøk og boligområder i Bergen kommune

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Laksevåg Kulturhistoriske Forening : Husene». www.lamus.no. Arkivert fra originalen 19. januar 2017. Besøkt 18. januar 2017. 
  2. ^ «Kulturminnegrunnlag. Kommunedelplan Bergen Havn». docplayer.me. Besøkt 18. januar 2017. 
  3. ^ «04317: Grunnkretsenes befolkning (G) 1999 - 2020». PX-Web SSB (norsk). Besøkt 18. januar 2021. [død lenke]