Æthelfrith av Northumbria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Æthelfrith eller Aethelfrith (død ca. 616) var konge av Bernicia ca. 593 til ca. 616, og konge av hele Northumbria fra ca. 604 til ca. 616. Han var sønn av Aethelric av Bernicia, og var den første konge som forente de to kongedømmene Deira og Bernicia. Hans forgjenger på tronen var Hussa av Bernicia.

Omkring 598 sto han antagelig bak seieren mot de nordlige britene i slaget ved Catraeth. Dette åpnet veien for angelsaksisk ekspansjon.

I 603 slo han tilbake Aedan av Dalriada i slaget ved Daegsastan. Æthelfriths styrker led selv store tap i slaget.

Han invaderte Deira i 604, erobret kongedømmet, og drepte kong Aethelric. Han giftet seg deretter med Acha, datter av Aella, tidligere konge av Deira. Aellas sønn Edwin flyktet til Gwynedd i Wales, og Aethelfrith så på ham som en betydelig trussel.

Senere, antagelig i 616, angrep Æthelfrith waliserne, og slo dem i slaget ved Chester. Han massakrerte også munkene fra Bangor, som hadde samlet seg for å be for en walisisk seier. Krigen skyldtes nok delvis ønsket om å få tak i Edwin, men det hadde også en strategisk betydning å hindre kontakt mellom waliserne og britene fra Strathclyde.

Edwin flyktet til Øst-Anglia, hvor han ble beskyttet av kong Raedwald. Et forsøk på å bestikke Raedwald slo feil, og det brøt ut krig mellom ham og Aethelfrith. Omkring 616 ble Æthelfriths styrker slått i slaget ved Idle av en hær ledet av Raedwald. Æthelfrith selv falt i slaget, og Raedwald innsatte Edwin som konge i Northumbria.


Forgjenger:
 Hussa 
Konge av Bernicia
(ca. 593?/604?–616)
Etterfølger:
 Edwin av Northumbria 
Forgjenger:
 Aethelric 
Konge av Deira
(ca. 593?/604?–616)
Etterfølger:
 Edwin av Northumbria