Oswiu av Northumbria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Oswiu (også Oswio, Oswy, Osuiu; født ca. 612, død 15. februar 670) var konge av Northumbria i dagens England fra 642 til sin død. Han regnes også som bretwalda, de angelsaksiske kongenes overherre.

Oswiu var sønn av Æthelfrith av Northumbria, og hadde en eldre bror, Oswald. Oswiu etterfulgte Oswald i Bernicia etter at Oswald falt i slaget ved Maserfield.

Oswiu lyktes i å underlegge seg de fleste briter, piktere og skotter. Ved Gilling fikk han i 651 myrdet Oswine, en slektning av Edwin av Northumbria som hadde blitt innsatt som konge i Deira. Noen få år senere tok Oswiu full kontroll over Deira.

Han ser ut til å ha vært dyktig til å danne allianser, blant annet gjennom ekteskap. Han giftet seg, antagelig i 642, med Eanfled, datter av Edwin, og forente dermed de to dynastiene som kjempet om makten i Northumbria. Han giftet bort datteren Alhfled til Penda av Mercia, og datteren Ostryth til Aethelred, Pendas tredje sønn.

Oswiu hadde støtte fra kirken, og gjorde gjengjeld blant annet ved å overtale kong Sigeberht av Essex til å akseptere kristendommen.

I 655 ble han angrepet av Penda. Oswiu hadde langt mindre styrker til rådighet, og forsøkte å kjøpe fred. Penda ser ut til å ha avvist dette, og de to møttes i slaget ved Winwaed. Pendas allierte forlot han under slaget, og Oswiu vant en avgjørende seier. Penda og Aethelhere av East Anglia falt i slaget.

Oswiu tok deretter kontroll over det meste av Mercia, og lot Pendas sønn Peada få en mindre bit av riket. Før slaget skal han ha lovet å sende sin datter Rifled i kloster, og å gi eiendommer til ny klosterbygg dersom han seiret. Han oppfylte dette løftet, og grunnla blant annet klosteret i Whitby.

Mange historikere mener at han også fikk fotfeste i pikternes rike gjennom kong Talorcan.

I 660 giftet han bort sin sønn Ecgfrith med Aethelryth, datter av kong Anna av East Anglia.

Ved synoden i Whitby aksepterte Oswiu det romerske kirkelige ritus.

Han døde i 670, og ble etterfulgt av sønnen Ecgfrith.


Forgjenger:
 Oswald av Northumbria 
Konge av Bernicia
(ca. 641670)
Etterfølger:
 Aethelfrith 
Forgjenger:
 Oswald av Northumbria 
Konge av Deira
Første periode

(ca. 641644)
Etterfølger:
 Oswine 
Forgjenger:
 Aethelwald 
Konge av Deira
Andre periode

(ca. 654670)
Etterfølger:
 Aethelfrith av Deira 
Forgjenger:
 Peada 
Konge av Mercia
(ca. 656659)
Etterfølger:
 Wulfhere 
Forgjenger:
 Oswald av Northumbria 
Bretwalda
(ca. 641670)
Etterfølger:
 Ethelbald av Mercia