Leif Sinding

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Leif Sinding
Født19. november 1895
Norge
Død19. mai 1985 (89 år)
Norge
Ektefelle Ellen Sinding
Beskjeftigelse Journalist, filmregissør, manusforfatter
Parti Nasjonal Samling (–1945*)
Nasjonalitet Norge
Medlem av Kulturtinget
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Leif Sinding (født 19. november 1895 i Oslo, død 19. mai 1985) var en norsk regissør og filmdirektør. Han begynte som journalist i 1913, blant annet redigerte han fra 1918 et av Norges første filmtidskrift: Helt og Skurk. Sammen med Einar Eggen stiftet han Schakklubben av 1911 som i dag er Norges største klubb med 130 medlemmer. Hans første filmoppgave var å være en slags produksjonskoordinator i filmen Kjærlighet paa pinde. I 1926 var han regissør i Den nye lensmannen som var bygd på en folkekomedie av Ludvig Müller. I 1927 laget han Fjeldeventyret etter Bjerregaard og Thranes syngespill. Han hadde også regien i kriminallystspillet Syv dage for Elisabeth. Etter denne filmen lagde han en hel del filmplaner som aldri ble realisert.

Det var først da lydfilmen kom til Norge i 1932 at Leif Sinding igjen hadde regien, først i filmen Fantegutten, som ble kalt den første norske operettefilm. Det var den første norske spillefilmen der det ble sunget på lerretet i originalkomponerte filmmelodier. I 1936 spilte han inn den første norske kriminalfilmen med lyd. Det var Stein Rivertons Morderen uten ansikt som ikke oppnådde særlig suksess.

Gulltiden[rediger | rediger kilde]

Fra 1937 til 1941 hadde Leif Sinding regien i fem filmer, Bra mennesker i 1937, Eli Sjursdotter i 1938, De vergeløse i 1939, Tante Pose i 1940 og Kjærlighet og vennskap i 1941. Særlig filmen Tante Pose, som er basert på en roman av Gabriel Scott, ble en klassiker. Filmen blir fortsatt jevnlig sendt på TV.

Under krigen[rediger | rediger kilde]

Det NS-kontrollerte Kultur- og Folkeopplysningsdepartementet opprettet Statens Filmdirektorat i 1941 med filmregissøren Sinding som direktør for å «bygge opp hele det norske filmvesen i samsvar med de nye forhold».[1][2] Bildet viser fra høyre Sinding (med sørgebånd) med pressedirektør Beggerud, «ministerpresident» og «fører» Quisling, ekspedisjonssjef Holst, kulutrminister Lunde og partiminister Fuglesang på besøk i direktoratet i februar 1942.

Under okkupasjonen ble alle kulturorganisasjonene nazistyrt, og Leif Sinding sa ja til å bli direktør for det nye Statens filmdirektorat fra 1. januar 1941. I to år var han i direktørstillingen, før han gikk tilbake til produsent- og regivirksomhet. Han lagde filmen Sangen til livet, et melodrama om en fabrikkdirektør som er elsket av sine arbeidere, maktspillet stod mellom den gode og den onde kapitalisten. Dette ble ikke en publikumssuksess.

Sinding ble etter krigen dømt i landssvikoppgjøret.

Fra venstre: Sinding, regissør Helge Lunde, den italienske genralkonsulen og legasjonssekretæren Moscato, kulturminister Lunde og Wilhelm Müller-Scheld, «Abteilungsleiter» for kultur i Reichskommissariat Norwegen.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Regissør[rediger | rediger kilde]

Manusforfatter[rediger | rediger kilde]

Produksjonsleder[rediger | rediger kilde]

Klipper[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]