Unge viljer (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Unge viljer
Generell informasjon
SjangerDrama, nazistisk propagandafilm
Utgivelsesår1943
Prod.landNorge
Lengde93 min.
SpråkNorsk
Bak kamera
RegiWalter Fyrst
ProdusentArne Tellefsen
(produksjonsleder)
ManusforfatterWalter Fyrst
MusikkThorvald Lammers jr.
SjeffotografSixten Andersen
KlippWalter Fyrst
Foran kamera
MedvirkendeMartin Gisti
Karl Aagaard Østvig jr.
Johan Hauge
Anne-Eline Christie
Einar Tveito
Karin Meyer
Alf Strømsnes
Borger Jahr
Victor Lindzén
Betzy Holter
Annen informasjon
Filmformatsvart-hvit
Eksterne lenker

Unge viljer er en norsk spillefilm fra 1943 med manus og regi av Walter Fyrst. Den handler om en overklassejente og en arbeidergutt som slår seg sammen og går med i Nasjonal Samling (NS), Quislings nazistparti før og under andre verdenskrig.[1] Unge viljer er en «statspolitisk»[2] propagandafilm som angivelig skildrer de vanskelige sosiale forholdene i Norge på 1930-tallet som førte til at NS ble dannet i 1933.[3] Dette er den eneste norske filmen som ble produsert under krigen med en nazistisk ideologi. Filmen hadde premiere på Victoria kino i Oslo 8. februar 1943.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Walter Fyrst (1901–1993) var en film- og reklamemann som i 1932 tok initiativ til Arbeidsfylkingen, en organisasjon for frivillig arbeidstjeneste blant ungdom uten arbeid.[4][5] Han var sterkt engasjert i spørsmål om arbeidsledighet og klassekamp, og Unge Viljer handler i stor grad om disse temaene.[4] Fyrst stod for både manus, regi og produksjon av filmen.

Den mannlige hovedrollen Tor Jansen, arbeidersønnen som forelsker seg i Liv West, datteren til farens arbeidsgiver, ble spilt av Karl Aagaard Østvig jr. (1925–1944). Amatørskuespilleren var sønnen til operasangeren Karl Aagaard Østvig (1889–1968) som selv spilte sakfører i filmen. Den unge hovedrolleinnehaveren ble drept som frontkjemperØstfronten året etter at filmen hadde premiere, bare 19 år gammel.[4]

Handling[rediger | rediger kilde]

Premiere på norsk film.

Den nye norske fimen «Unge viljer» framvises i dag for første gang på Victoria Kino i Oslo. Filmen, som behandler et alvorlig problem, er innspilt i Telemark og på Jar filmatelier sist sommer og høst.
Som det unge par i filmen får vi se to debutanter, Anne Eline Christie og Karl Aagård Østvig jr. For øvrig medvirker bl. a. Martin Gisti, Einar Tveito og Johan Hauge. På grunn av råfilmrasjoner vil filmen foreløbig bare bli framvist få dager i Oslo, da kopien etterpå skal sirkulere til landets øvrige byer.

Avisomtale mandag 8. februar 1943 før premieren samme kveld[6]

Filmens handling tar til i 1933. I Albert Jensens arbeiderhjem sliter han og hustruen for å gi sønnen Tor en god utdannelse. Tor er elev på gymnaset sammen med Liv West, datteren til Jensens arbeidsgiver.

Jensens forsøker å megle under en arbeidskonflikt på verkstedet med det resultat at han blir avskjediget. Jensens hustru avgår ved døden, og Tor må avslutte skolegangen fordi faren ikke kan få arbeid. Far og sønn står hver dag i kø blant tusener av arbeidsløse på jakt etter jobb. Den marxistiske fagorganisasjonen går til forfølgelse av Jensen, som til slutt drukner seg i fortvilelse.

Da direktør West oppdager at Liv er glad i sønnen til en arbeider, sender han henne til et engelsk college. Tor er av den oppfatning at hun ikke lenger vil vite noe av ham og reiser på frivillig arbeidstjeneste.

Han ankommer nybrottet til Bjørn Storhaug, en bonde som har blitt kastet ut av sin odelsgård[4] på grunn av direktør West. Bjørn råder Tor til å starte som bureiser i Valdres, og det er et råd han følger.

Har du aldri følt noe sterkt og rart inni deg når du har hørt om folk som har gått i døden for det de trodde på?

Liv (spilt av Anne-Eline Christie) om den nasjonalistiske partiføreren Quisling og fedrelandet[7]

Etter tre år vender Liv tilbake fra England. Hun har nå blitt myndig og bryter med sin direktørfar. Etter lenge å ha søkt forgjeves etter Tor reiser hun på frivillig arbeidsinnsats, hvor hun treffer Tor.

(NTB.) Den norske filmen «Unge viljer», som er satt i scene av Walther Fyrst, skildrer de sosiale forhold i Norge i 1930-årene, særlig gjeldskrisen i jordbruket og fagforeningspampenes terror på arbeidsplassene. Filmens hovedpersoner er datteren av en rik industrimann og en arbeidersønn som bryter over tvert med det bysamfunnet de er vokst opp i og finner et mål og store oppgaver for sin unge arbeidskraft og sin fedrelandskjærlighet på et nybrott. Men før de kommer så langt har de begge fått se og føle hva samfunnet har å by den oppvoksende slekt. Gutten mister sin far som tar livet av seg etter at de ledende i fagforeningen har ekskludert ham og dermed for all framtid utelukket ham fra å få arbeid, og selv stempler han på arbeidskontoret dag etter dag uten det ringeste håp om å få noe å gjøre. Da er det han blir oppfordret til å melde seg til frivillig arbeidstjeneste og kommer til bonden Bjørn Storhaug i Telemark. Datteren av den asosiale industrimann har også fått øynene opp for det vrange og skjeve i samfunnsforholdene og blir sendt til England for å få de rette anskuelser. Men hun kommer ufordervet tilbake, og også hun finner sin oppgave i arbeidet med jorda.
En av filmens hovedpersoner er bonden Bjørn Storhaug som blir kastet ut av den gamle ættegården fordi han har kausjonert for sin svoger som ikke kan klare sine forpliktelser etter at deflasjonspolitikken er blitt satt inn. Med krass realisme rulles her opp den skjebnesvangre gjeldskrise i vårt jordbruk.
Filmens unge par spilles av to debutanter, Karl Aagaard Østvig jr. og Anne Eline Christie. Store roller har videre Einar Tveito som Bjørn Storhaug, Martin Gisti som arbeideren og Johan Hauge som industrimannen.

NTBs avisomtale av filmen da den kom ut i febuar 1943.[6]

De aviser som enno ikke har offentliggjort pressemeldingen "Unge Viljer sett av 15 000 i tiden 18 – 21/2 1943" bes gjøre dette imorgen.
Beggerud, Pressedirektoratet

Melding fra Pressabteilung 23. februar 1943 om hva de tyskkontrollerte avisene må trykke.[8]

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rollenavn
Martin Gisti Albert Jensen, arbeider
Karl Aagaard Østvig jr. Tor, hans sønn
Johan Hauge West, direktør
Anne Eline Christie Liv, hans datter
Einar Tveito Bjørn Storhaug, en bonde
Karin Meyer Jensens kone
Alf Strømsnes Kristian, Tors fetter
Borger Jahr Anton, Tors venn
Victor Lindzén En kommunistleder
Betzy Holter Fru West

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norske bilder. Dragvoll: Nordisk institutt, Universitetet i Trondheim, AVH. 1988. s. 108. 
  2. ^ Film i Norge 1943. [Oslo]: [S.n.] 1943. s. 21 og 56. 
  3. ^ Fyrst, Walter (1981). Min sti. Oslo: Forfatteren. s. 247–251. ISBN 8299075300. 
  4. ^ a b c d Bilder fra filmen som beskriver tvangsauksjonen (Kopier fra arkivet etter Stiftelsen Norsk Okkupasjonshistorie)
  5. ^ «Arbeidsfylkingen» i Store norske leksikon (fri gjenbruk av tekst)
  6. ^ a b Avisomtaler da propgandafilmen kom i 1943 (Kopier fra arkivet etter Stiftelsen Norsk Okkupasjonshistorie)
  7. ^ Jan Langlo og Ingvald Bergsagel Jasså, døkk sit og glor? Samlaget 2008
  8. ^ fra arkivet etter Stiftelsen Norsk Okkupasjonshistorie)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]