Lange flate ballær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lange flate ballær
orig. Lange flate ballær
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår31. mars 2006 (NOR)
Prod.landNorge Norge
Lengde97 min.
SpråkNorsk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegissørBjørn Fast Nagell
ProdusentHarald Zwart, Espen Horn, Stein Lillemoen
ManusforfatterPål Sparre-Enger
MusikkKjetil Bjerkestrand
SjeffotografGeir Hartly Andreassen
KlippJens Christian Fodstad
Foran kamera
MedvirkendeJan Edgar Fjell
Anders Fjell
Petter Jørgensen
Eirik Tobiassen
Kai Helge Hansen
Mona Solhaug
Henrik Morken Nielsen
Frode Lie
FilmselskapZwart Arbeid, Mediaparken produksjon
Eksterne lenker

Lange flate ballær er en norsk filmkomedie fra 2006, regissert av Bjørn Fast Nagell og Harald Zwart.

Handling[rediger | rediger kilde]

Lange flate ballær handler om seks menn som jobber sammen på verkstedet EdGarasjen i Fredrikstad. Verkstedet står i fare for å gå konkurs, og de seks er redde for å miste jobbene sine. Etter at det har gått så langt at kreditorene fra Oslo har kommet på døren foreslår verkstedets daglige leder å bruke resten av verkstedets kassabeholdning til å reise på guttetur – til fotball-VM i Tyskland - "uten kjerringær". Det skal etterhvert vise seg å være løsningen på de økonomiske problemene.

Filmen har fått mye omtale i media på grunn av det store antallet kjendiser som medvirker i cameoroller i filmen. Noen av de som dukker opp er: Jose Mourinho, Ari Behn, Elin Tvedt, Dorthe Skappel, Åsne Seierstad, Martin Bull Gudmundsen, Lars Olav Karlsen, Thomas Strzelecki, Valgerd Svarstad Haugland, Carola Häggkvist, Wig Wam, Åge Hareide og Stig Inge Bjørnebye. Også dialekten som karakteriserer Nedre Glommaregionen får komme til sin rett i filmen.

Uttrykkets opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Selve uttrykket «lange, flate ballær» skal visstnok stamme fra 1949, da regjerende mester Sarpsborg Fotballklubb skulle spille cupfinale mot Skeid. Sigrun Riise var kontordame på Sarpsborg Papp, og lagde et kamprop for SFK. Kampropet lød slik: «Blå og hvite kællær ut på banen tællær. Lange, flate ballær døm i nettet skallær.»

Sarpingene vant for øvrig cup-oppgjøret, men om det berømte slagordet spilte noen rolle, er ikke godt å si.

Noen hevder uttrykket var innarbeidet i fotballmiljøet i Sarpsborg allerede før dette nye slagordet ble skrevet, men den påstanden er det ingen som foreløpig har kunnet bekrefte eller avkrefte. De fleste forbinder det med Fredrikstad.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

norske filmstubbDenne norske filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.