Laemobothriidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Laemobothriidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Laemobothriidae
Mjöberg, 1910
Norsk(e) navn:
Hører til: bitende lus,
Pels- og fjærlus,
lus,
insekter
Antall arter: 20, 5 i Europa, ikke funnet i Norge
Habitat: på kroppen til fugler
Utbredelse: trolig alle verdensdeler
Delgrupper:

Laemobothriidae er en gruppe av hudparasitter som lever på fugler. Den tilhører de lus som har bitende munndeler og får næring ved å gnage (spise av) fjær, ((hud)) og hudsekret.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Relativt store lus, denne familien omfatter de største kjente lusene, hunnene av enkelte arter kan bli opptil 11 millimeter lange. Hodet har i den bakre delen et felt med kraftig skulptur, med tapp-formede utvekster. Labialpalper (munnfølere) finnes. Kroppen har seks par åndehull (spirakler). På thorax er mesonotum og metanotum (ryggplatene på det andre og tredje segmentet) sammenvokst. Undersiden av baklåret og noen av bakkroppsleddene har felter med fine hår (microtrichia).

Liv og utvikling[rediger | rediger kilde]

Laemobothriidae lever på fugler og er funnet på fugler fra seks ulike ordener. Slekten Laemobothrion lever hovedsakelig på rovfugler, mens Eulaemobothrion er funnet på tranefugler og storkefugler. Orntihopeplechthos er bare kjent fra den enestående fuglen hoatzin. Noen av artene er også funnet på kakaduer i Australia.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

De fleste artene ser ut til å finnes i Amerika, men familien er også representert med fire arter i Australia og fem i Europa. Siden vertene til disse artene er til dels svært mobile er det sannsynlig at de har meget vide utbredelser.

Systematisk inndeling / Europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Alle artene blir ofte regnet til én slekt, Laemobothrion.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]