Ørner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ørn har andre betydninger
Kongeørn, Aquila chrysaetos

Ørner utgjør ikke ei systematisk gruppe, men er kun en betegnelse som beskriver ei usammensatt og begrenset gruppe med rovfugler i haukefamilien (Accipitridae). Alle ørner er beslektet, men ikke nødvendigvis spesielt nært. De fleste har endelsen -ørn i det norske artsnavnet, men ikke alle. Noen ørner kalles også våker og har -våk i endelsen av det norske artsnavnet. Men alle våker er ikke derav ørner.

Ørner er store raptorer med brede vinger, relativt stort hode og et karakteristisk kraftig nebb som er kroket ytterst, svært kraftfulle lemmer og store føtter med lange og svært kraftige klørtærne. Og det er klørne som er ørnens angrepsvåpen, ikke nebbet.

Alle artene i de fem underfamiliene Aquilinae (sanne ørner, bukseørner), Harpiinae (harpyørner), Haliaeetinae (havørner), Buteoninae (våker), og Circaetinae (slangeørner) regnes som ørner,[1] men i Norge har vi også en art vi kaller fiskeørn (Pandion haliaetus). Den er imidlertid ikke egentlig en ørn og hører ikke til i haukefamilien, men den er en slektning og inngår i ordenen av haukefugler (Accipitriformes). I tillegg til havørn og kongeørn finnes både fjellvåk og musvåk i Norge. Av disse er utvilsomt kongeørna mest utbredt i verden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lerner, Heather et al. (2017) Phylogeny and new taxonomy of the Booted Eagles (Accipitriformes: Aquilinae). Zootaxa, [S.l.], v. 4216, n. 4, p. 301–320, jan. 2017. ISSN 1175-5334. doi:https://dx.doi.org/10.11646/zootaxa.4216.4.1. Date accessed: 06 june 2017.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.