Kvenfolkets dag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Kvenfolkets dag (kvensk: Kväänikansan päivä) markeres årlig i blant annet Norge og Sverige den 16. mars. De to kvenske organisasjonene Kvenlandsforbundet (KLF) og Norske kveners forbund (NKF) har begge valgt 16. mars som Kvenfolkets dag, men organisasjonene har forskjellige begrunnelser for sine valg. På tross av begrunnelsene er dagen uansett en dag der alle kvener markerer seg selv, sitt språk, sin kultur og sin historie.

Begrunnelser[rediger | rediger kilde]

Kvenlandsforbundets begrunnelse tar utgangspunkt i en avtale mellom den norsk-svenske kongen og kvenene (birkarlene) av 16. mars 1340. KLF feiret dagen i Kiruna i Nord-Sverige for første gang i 2013.

Norske kveners forbund ble den 12. februar 2014 enige om 16. mars som dato for Kvenfolkets dag[NKFs valg av dato 1] og begrunner sitt valg med at den første kvenske organisasjonen, Norske kvener - Børselv/Ruijan kväänit - Pyssyjokilaiset, ble stiftet i Børselv på denne datoen i 1984 og således ble starten på en organisert kvensk bevegelse. Den nevnte organisasjonen er i dag et lokallag under NKF og feiret 30-årsjubileum i 2014[Jubileum i Børselv 1], samtidig som NKF feiret Kvenfolkets dag for første gang.

Prosessen[rediger | rediger kilde]

Veien mot en dato har ikke bare vært fryd og gammen. I perioder har flere organisasjoner, deriblant Kvenlandsforbundet, Norske Kveners Forbund, Meänmaa og Svenska Tornedalingars Riksförbund - Tornionlaaksolaiset (STR-T) vært i møter for å forsøke og samles om én felles dag for kvener og tornedalinger[Fire organisasjoner møttes 1] uten å finne en løsning som passet for alle.

Det endte til slutt med at KLF skar igjennom og tok en individuell beslutning, først om et eget flagg, så om dato for Kvenfolkets dag. Meänmaa og STR-T fulgte i 2013 på og ble enige om at 15. juli skulle bli Tornedalingers og kveners dag[tornedalingar och kväners dag 1], senere bare Tornedalingenes dag[tornedalingars dag 1] og ble enige om et felles flagg seg imellom; Meänflaku (vårt flagg). I og med at NKF ikke hadde tatt beslutning om verken dag eller flagg valgte man å innkalle til et ekstraordinært landsstyremøte der alle stemmer gikk til 16. mars.

Det betyr at Kvenlandsforbundet og Norske Kveners Forbund er samstemte om en felles dato for Kvenfolkets dag (16. mars), mens Meänmaa og STR-T har en annen dato for Tornedalingarnas dag (15. juli).

Kvensk flagg[rediger | rediger kilde]

Kvenlandsforbundet vedtok Kvenflagget på et møte med medlemmer fra Norge, Sverige og Finland i 2009. På en mørkeblå bakgrunn ligger en solblomst (aurinkonkukka) som er funnet på en rekke gjenstander i det kvenske området (Kvenland). Eksempler på slike gjenstander skal være jakthorn, vevstoler, båter m.m. Flagget har blant annet prydet offentlig flaggstang utenfor rådhuset i Kiruna på Kvenfolkets dag og kommunen skal ha lovet å fortsette denne tradisjonen[Flagget på Kvenfolkets dag 1]. I 2017 ble flagget hengt opp ved Rådhuset i Storfjord kommune, for første gang av en kommune i Norge.

Norske kveners forbund har i mange år snakket om flagg, uten per 16. mars 2017 å ha tatt noe standpunkt.

Meänmaa og STR-Ts flagg ligner det ungarske flagget med sine tre liggende striper, men skilles i fargekombinasjonene som er gul øverst, hvitt i midten og blå nederst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2014-03-18. Besøkt 17. mars 2014. 
  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2014-03-18. Besøkt 18. mars 2014. 
  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2014-03-18. Besøkt 18. mars 2014. 
  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2014-03-18. Besøkt 18. mars 2014.