Paaskiviikko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Paaskiviikko (kvenske kulturdager i Nord-Troms), en ukelang festival som arrangeres hvert år i juni måned, med arrangementer i kommunene Lyngen, Storfjord, Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa og Kvænangen.

Festivaluka er et ledd i arbeidet til Halti kvenkultursenter IKS, som driver med revitalisering av kvensk språk og formidling av kvensk kultur og historie. Gjennom blant annet utstillinger, forestillinger, foredrag, konserter, kurs o.l. har Paaskiviikko et særlig fokus på kvensk språk, kultur og historie. Kvenkultursenteret planlegger, administrerer og koordinerer det som skal skje i løpet av de kvenske kulturdagene, sammen med en rekke ulike samarbeidspartnere.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Festivalen ble startet i Nordreisa i 2007, under navnet Baaskifestivalen, med Nordreisa kommune som arrangør[1].

Navnet Paaskiviikko ble tatt i bruk i 2010, etter at Halti kvenkultursenter overtok styringen og festivalen ble utvidet til en regional kulturuke i Nord-Troms. Navnet er en sammensetning av de kvenske ordene paaski og viikko. På norsk kan ordene oversettes til henholdsvis bask[2]og uke. En bask er en liten og lett trebåt som tradisjonelt har blitt brukt både på fjord og i elv. Den er lett gjenkjennelig med sin flate bunn. Lokalt bruker man ikke ordet bask, men en fornorsket versjon av det kvenske ordet paaski, nemlig baaski med lang -a.

Til den første festivalen i 2007 rekonstruerte Halti nasjonalparksenter en paaski på grunnlag av funn av et paaskiskjelett i Pessimukka i Nordreisa[3].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Verdens første kvenkulturfestival skal hete Baaskifestivalen». Nordreisa kommune. 06.07.2017. 
  2. ^ Om ordet Baaski
  3. ^ «(Annonsørinnhold) Feirer kvenkulturen en hel uke». framtidinord.no. 29. mai 2017. Besøkt 6. juli 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]