Konrad von Preysing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Konrad von Preysing
Bundesarchiv Bild 146-2006-0217, Berlin, Ansprache des neuen Bischofs Preysing.jpg
Født30. august 1880
Schloss Kronwinkl
Død21. desember 1950 (70 år)
Berlin
Beskjeftigelse Katolsk prest
Nasjonalitet Tyskland
Livssyn Den romersk-katolske kirke

Johann Konrad Augustin Maria Felix greve von Preysing-Lichtenegg-Moos (grev Konrad av Preysing) (født 30. august 1880 i Kronwinkl ved Landshut, Pfalz, død 21. desember 1950 i Berlin) var katolsk biskop av Berlin fra 1935 til 1950 og kardinal i den katolske kirke.

Han ble født på slottet Kronwinkl som fjerde av i alt elleve barn av grev Kaspar von Preysing og hans hustru Hedwig, født grevinne von Walterskirchen. Etter gymnasiet studerte han jus ved universitene i München og Würzburg, og trådte etter å ha tatt embedseksamen i 1905 inn i den bayerske statstjenesten (bl.a. var han ministerialpraktikant i det bayerske utenriksministeriet og attaché ved det bayerske gesandtskapet på Quirinalhøyden i Roma). Fra 1908 begynte han imidlertid å studere teologi i Innsbruck, hvor han ble presteviet 26. juli 1912. Han tok doktorgraden i 1913, og samme år ble han sekretær for Münchens erkebiskop, kardinal Franziskus von Bettinger. Etter Bettingers død var han sogneprest i St. Paul menighet i München, og i 1921 ble han utnevnt til domprost i Münchens Frauenkirche av Michael von Faulhaber.

Under andre verdenskrig hadde han kontakt med den opposisjonelle Kreisau-kretsen, og markerte seg også offentlig som sterkt kritisk til det nasjonalsosialistiske styret.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]