Hopp til innhold

Franziskus von Bettinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Franziskus von Bettinger
Født17. sep. 1850[1]Rediger på Wikidata
Verbandsgemeinde Landstuhl (1971–2019)
Død12. apr. 1917[1]Rediger på Wikidata (66 år)
München
BeskjeftigelseTeolog, katolsk prest (1873–), politiker, katolsk biskop (1909–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Kardinal (1914–1917)
  • Roman Catholic Archbishop of Munich and Freising (1909–) Rediger på Wikidata
NasjonalitetKongeriket Bayern
GravlagtFrauenkirche
Medlem avAV Austria Innsbruck
Våpenskjold
Franziskus von Bettingers våpenskjold

Franziskus Ritter von Bettinger (født 17. september 1850 i Landstuhl i Rheinpfalz i kongedømmet Bayern, død 12. april 1917 i München) var fra 1914 til sin død erkebiskop av München og Freising og kardinal i den katolske kirke.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var det eldste av syv barn (fem sønner og én datter) av Franz Michael Bettinger, hovsmed og hans hustru Maria Josephine Weber. Han studerte ved den biskoppelig skole og då det biskoppelige gymnas i Speyer - der han lå såpaass langt forut at han fikk hoppe over et år, og studerte så filosofi, teologi og kanonisk rett ved universitetene i Innsbruck og Würzburg, og ved presteseminaret i Speyer.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet den 17. august 1873 i Speyer, av biskop Daniel Bonifatius von Haneberg O.S.B., tidligere benediktinerabbed i München og oppdrager av kongene Ludwig II og Ludwig III av Bayern. Han ble postert til sjelesørgeroppgaver rundt om i Speyer bispedømme: kapellan i Zweibrücken 1873-1877; kapellan i Kaiserslautern, 1877-1878; kooperator i Reichenbach 1878-1879; administrator og senere sogneprest og skoleinspektør i Lambaheim 1879-1888; og sogneprest i Roxheim 1888-1895.

Han ble domprost i katedralen i Speyer i 1895, og 1909 ble han domdekan og ble opphøyet i den personlige adelstand.

Erkebiskop[rediger | rediger kilde]

Kort etter, den 23. mai 1909, ble han nominert til erkebiskop av München og Freising av prinsregent Luitpold av Bayern i samstemmighet med paven. Han ble bispeviet i München av den apostoliske nuntius den østerrikske titulærerkebiskop Andreas Frühwirth O.P., pave Pius Xs representant til Bayern. Medkonsekrerende var biskopen av Augsburg, Maximilian von Lingg, og biskopen av Passau, Freiherr Sigismund von Ow.

Kardinal[rediger | rediger kilde]

Pave Pius X utnevnte ham 25. mai 1914 til kardinalprest, med San Marcello al Corso som tittelkirke. Den 3. september samme året deltok han ved konklavet 1914 som valgte kardinal Giacomo della Chiesa til pave Benedikt XV. Kardinalen var også blitt kreert til kardinal like før, i samme seremoni som von Bettinger.

Den raske befolkningsøkning i den bayerske hovedstad krevde opprettelse av nye menigheter og bygging av nye kirker. Erkebiskopen, som var oppvokst i en håndsverkerfamilie, var uavlatelig opptatt av at alt måtte stemme, noe som gav ham tilnavnet kardinalen med tommestokken («Kardinal mit dem Zollstock»).

Verdenskrigen innebar at han ble Bayerischer Feldpropst“, den høyeste bayerske feltprest. Også denne oppgaven forsøkte han å oppfylle samvittighetsfullt. Skjønt erkebiskop Bettinger siden 1912 hadde vært klar over at han slet med en alvorlig hjertesykdom (som han senere brått døde av), begav han seg høsten 1916 på et strapatsiøst besøk til de bayerske styrker på Vestfronten.

Død[rediger | rediger kilde]

Han døde brått av hjertesvikt 12. april 1917. Etter å ha feiret messen om morgenen hadde han Besøkt den dødssyke apostoliske nuntius Giuseppe Aversa (død senere på dagen) var synlig rystet og beveget da han kom tilbake til det erkebiskoppelige palass. Kl 11 fant en hustjener kardinalen ligge ubevegelig foran sin lenestol.

Konrad Graf von Preysing, mangeårig personlig sekretær for erkebiskopen og senere nazimotstander og biskop av Berlin, offentliggjorde i 1918 boken Kardinal Bettinger nach persönlicher Erinnerung. Der gir han denne korte karakteristikk av kardinalens virke: «Kardinal Bettinger har i sin tjeneste for sin hjord glemt sin egen person».

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ bett, lest 21. januar 2022

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Franz Joseph von Stein 
Katolsk erkebiskop av München og Freising
Etterfølger:
 Kardinal Michael von Faulhaber