Gedenkstätte Deutscher Widerstand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Borggården i Bendlerblock

Gedenkstätte Deutscher Widerstand er et minnesmerke og informasjonssenter dedisert alle motstandsbevegelser i Nazi-Tyskland.

Senteret er lokalisert i Bendlerblocks østfløy i Stauffenbergstraße i Berlin-Tiergarten, bygningen som det feilslåtte 20. juli-attentatet ble ledet fra, og der flere av de involverte hadde arbeidsplassene sine. Senteret ble grunnlagt i 1980, til minne om motstandskjemperne fra dette attentatforsøket, spesielt de som ble henrettet i Bendlerblock: Ludwig Beck, Friedrich Olbricht, Claus Schenk Graf von Stauffenberg, Albrecht Ritter Mertz von Quirnheim og Werner von Haeften.

Senere er senteret utvidet til å omfatte all opposisjon mot NS-styret, også de som i det stille gav bistand til forfulgte jøder: prosjektet Gedenkstätte «Stille Helden».[1] Et annet prosjekt omhandler Georg Elsers attentat mot Hitler 8. november 1939.[2] Det historiske retterstedet i Plötzensee-fengselet i Berlin-Plötzensee er en del av Gedenkstätte Deutscher Widerstand, og organisasjonen driver et museum i Otto Weidts tidligere verksted for blinde i Berlin-Mitte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Brigitte Oleschinski: Gedenkstätte Plötzensee. 2. opplag, Gedenkstätte Deutscher Widerstand, Berlin 1995, ISBN 3-926082-05-4.
  • Hans-Rainer Sandvoß: Widerstand in Berlin von 1933 bis 1945, 14 bind, Berlin 1983 til 2003, ISBN 3-926082-03-8.[1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Bendlerblock – galleri av bilder, video eller lyd på Commons