Eichstätt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eichstätt

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatBayerns flagg Bayern
StatusBy
Postnummer85072
Retningsnummer08421
Areal47,78 km²[1]
Befolkning13 714[2] (2022)
Bef.tetthet287,02 innb./km²
Høyde o.h.371 meter
Nettsidewww.eichstaett.de/
Kart
Eichstätt
48°53′31″N 11°11′02″Ø

Eichstätt er en by i Regierungsbezirk Oberbayern i den tyske delstaten Bayern. Byen ligger i naturpark-området Altmühl-dalen (etter elven Altmühl), like nord for Donau og rundt 23 km nordvest for Ingolstadt.

Eichstätt er mest kjent som hovedstad for bispedømmet av samme navn, og er også hovedsete for det Katolske universitetet Eichstätt-Ingolstadt. Med 13 271 innbyggere (2006) er Eichstätt dermed Europas minste universitetsby.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mellom år 80 og 260 e.Kr. var Eichstätt en del av provinsen Raetia, og huset en mindre romersk bosetning hvis nøyaktige plassering ikke lenger er kjent. Det romerske grenseforsvarsanlegget Limes, som det fortsatt finnes tydelige spor etter, gikk like nord for Eichstätt. Etter at Limes mellom år 213 og 259 gjentatte ganger hadde blitt stormet av alemannerne, trakk romerne seg tilbake til sørsiden av Donau.

Opprinnelsen til bispedømmet Eichstätt går tilbake til rundt år 740. Da ble et kloster grunnlagt av Bonifatius, «Tysklands apostel», og den angelsaksiske misjonæren Willibald ble utnevnt som den første biskopen.

I trettiårskrigen ble Eichstätt, som da ble omtalt som katolisismens høyborg, erobret og plyndret av svenske styrker. Bykjernen ble 12. februar 1634 satt i brann og nesten fullstendig ødelagt.

Fram mot slutten av det 18. århundre ble byen så gjenoppbygd i barokk stil.

Under nasjonalsosialismen var biskop Konrad von Preysing det eneste overhodet for et katolsk bispedømme i Tyskland som vendte seg mot Rikskonkordatet, som i 1933 ble inngått mellom Vatikanet og den tyske NSDAP-regjeringen like etter at Adolf Hitler hadde blitt utnevnt til rikskansler.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]