Katie Melua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Katie Melua
Ketevan Melua
Katie Melua - Apple Store Berlin - Germany - 25 Nov. 2013.jpg
Født 16. september 1984 (30 år)
Sovjetunionen Kutaisi, Georgia i Sovjetunionen
Yrke Musiker
Statsborger i Storbritannia London, Storbritannia
Sjanger blues, jazz, visesang
Instrument Vokalist, gitar
Aktive år 2003–nå
Plateselskap Dramatico
Nettsted http://www.katiemelua.com/

Ketevan «Katie» Melua (født 16. september 1984 i Kutaisi i Georgia) er en georgisk/engelsk sanger og musiker. Siden hun var 9 år har hun bodd i Nord-Irland og senere England.

Hennes første album, Call Off the Search, ble lansert i november 2003 og hennes andre album, Piece by Piece, ble lansert i september 2005. Begge ble svært godt mottatt. Hennes tredje album, "Pictures" utkom 1. oktober 2007.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Katie Melua ble født i Kutaisi i Georgia (daværende Sovjetunionen) i 1984 og tilbragte sin tidlige barndom i byen Batumi, Adsjaria hvor hennes far arbeidet som hjertespesialist. I 1993 flyttet familien til Belfast i Nord-Irland, hvor hennes far fikk en stilling ved det ansette Royal Victoria Hospital, hvor Katie gikk på St. Catherine's Primary School og katolske Dominican College, Fortwilliam.

Familien flyttet til det sydvestlige London i 1998. Som femtenåring vant Melua en talentkonkurranse i den britiske fjernsynskanalen ITV med å synge Badfinger's Without You. Hun gikk senere på Brit School for the Performing Arts hvor hun fikk A-karakterer i musikk. Hun begynte å skrive sanger i 2001 mens hun fremdeles gikk på gymnaset. Her ble hun oppdaget av produsenten og låtskriveren Mike Batt.

Verdensrekord på Troll-feltet[rediger | rediger kilde]

Den 2. oktober 2006 fikk Katie Melua en plass i Guinness Rekordbok, da hun avholdt til da historiens dypeste konsert. Konserten ble avholdt i en av plattformbeina til Troll A-plattformen, 303 meter under havoverflaten. Konserten var et ledd i Statoils markering av 25-årsjubileet for Trollfeltet. Som forberedelse til konserten måtte Melua og bandet gjennomgå sikkerhetsopplæring for offshore-arbeidere. Forberedelsene og selve konserten ble sendt i to TV-programmer på NRK. Melua har beskrevet denne konserten som «det mest surrealistiske påfunnet jeg noen gang har gjort». Rekorden sto bare litt over et halvt år. I april 2007 holdt et polsk band en konsert enda dypere i en polsk saltgruve.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]