Batumi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Batumi
ბათუმი

Flagg

Våpen

LandGeorgias flagg Georgia
RegionAdsjaria (autonom republikk)
StatusRepublikkshovedstad
TidssoneUTC+04.00
Postnummer6000–6099
Retningsnummer(422)
Areal64,9 km²
Befolkning152 839 (2014[1])
Bef.tetthet2 354,99 innb./km²
Høyde o.h.3 meter
Nettsidebatumi.ge
Posisjonskart
Batumi ligger i Georgia
Batumi
Batumi
Batumi (Georgia)
Kart
Batumi
41°38′45″N 41°38′30″Ø

Oversiktsbilde av Batumi fra en høyde nær byen

Batumi (georgisk: ბათუმი bat'umi) er en georgisk by ved Svartehavet bare 20 km fra den tyrkiske grensen. Den er hovedstad for den autonome republikken Adsjaria. Batumi er den nest største byen i landet målt i antall innbyggere (2014).[1] Byen er viktig siden den var siste stopp på transkaukasusbanen og utskipningshavn for olje fra oljefeltene rundt Baku.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

Batumi ligger på samme sted som den tidligere greske kolonien Batis. De første moderne kildene nevner at byen var befestet i løpet av 1000-tallet. Området var da under georgisk kontroll frem til 1500-tallet, da det ble avstått til Det osmanske rike.

I 1878 ble byen avstått til Russland som følge av San Stefano-traktaten.

Etter tsarens fall rykket først tyrkiske styrker inn i april 1918, fulgt av britiske styrker i desember samme år. De britiske styrkene okkuperte Batumi frem til juli 1920.

Batumi er et populært turistmål, særlig i sommermånedene, på grunn av stranda og de mange utestedene. Byen er også kjent for sin kasinovirksomhet.

Klima[rediger | rediger kilde]

Batumis klima er sterkt påvirket av landstrømmen fra Svartehavet og er underlagt den orografiske effekten av nærliggende åser og fjell, noe som resulterer i betydelig nedbør gjennom det meste av året, noe som gjør Batumi til den våteste byen i både Georgia og hele Kaukasusregionen.

Den gjennomsnittlige årlige temperaturen i Batumi er 12,4 °C. Januar er den kaldeste måneden med en gjennomsnittstemperatur på 3 °C. August er den varmeste måneden, med en gjennomsnittstemperatur på ca. 22 °C.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Georgia Citypopulation.de
  2. ^ «Batumi climate: Average Temperature, weather by month, Batumi water temperature - Climate-Data.org». en.climate-data.org. Besøkt 30. desember 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]