Batumi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Batumi
ბათუმი
Batumi

Flagg

Våpen

Land Georgia Georgia
Region Adsjaria (autonom republikk)
Status Republikkshovedstad
Tidssone UTC+04.00
Areal 64,9 km²
Befolkning 152 839 (2014[1])
Høyde 3±1 meter

Oversiktsbilde av Batumi fra en høyde nær byen

Batumi (georgisk: ბათუმი bat'umi) er en georgisk by ved Svartehavet bare 20 km fra den tyrkiske grensen. Den er hovedstad for den autonome republikken Adsjaria. Batumi er den nest største byen i landet målt i antall innbyggere (2014)[1]. Byen er viktig siden den var siste stopp på transkaukasusbanen og utskipningshavn for olje fra oljefeltene rundt Baku.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

Batumi ligger på samme sted som den tidligere greske kolonien Batis. De første moderne kildene nevner at byen var befestet i løpet av 1000-tallet. Området var da under georgisk kontroll frem til 1500-tallet, da det ble avstått til Det osmanske rike.

I 1878 ble byen avstått til Russland som følge av San Stefano-traktaten.

Etter tsarens fall rykket først tyrkiske styrker inn i april 1918, fulgt av britiske styrker i desember samme år. De britiske styrkene okkuperte Batumi frem til juli 1920.

Batumi er et populært turistmål, særlig i sommermånedene, på grunn av stranda og de mange utestedene. Byen er også kjent for sin kasinovirksomhet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Georgia Citypopulation.de

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

asiastubbDenne asiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.