Multivers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Skisse av multivers

Multivers eller metaunivers er et sett teoretiske konsepter blant annet brukt av flere science-fictionforfattere for enten å delforklare en modell for tidsreiser eller for det å havne i en ny dimensjon, der utviklingen ikke har foregått helt slik som vår historie viser. Ikke alle fortellinger som bygger på alternative universer er multiversale.

Slike universer har vært hypotetisert om fra den amerikanske filosofen og psykologen William James lanserte termen i 1895, og innenfor så forskjellige grener som kosmologi, fysikk, astronomi, religion, filosofi og science fiction. Alt etter kontekst er brukt benevnelser som alternative universer, kvantumuniverser, gjennomtrengelige dimensjoner, parallelle dimensjoner, parallelle verdener, alternative virkeligheter, alternative tidslinjer og dimensjonale plan blant andre.

En vanlig forutsetning er at universets utvikling har hatt et felles startpunkt, men at alle hendinger med mere enn ett utfall resulterte i at utviklingen fortsatte slik vår tidslinje kan beskrives per i dag, og samtidig og parallelt med andre alternativer. Dermed vil en få parallelle utviklinger som en kan tenke seg lik sider i en bok som stadig får nye sider.

Noen forfattere har brukt sideanalogien for å beskrive at mennesker kan havne på «feil side», og altså i et annet univers, der for eksempel Napoleon døde som ung, eller Tyskland gikk seirende ut av en verdenskrig. Andre, eksempelvis Poul Anderson har brukt dette som opplegg for dannelse av et tidspoliti, der agenter sendes enten som observatører, eller direkte påvirkningsagenter for et fremtidssamfunn som bare kan eksistere hvis utviklingen i vår tidslinje forblir som vist i historien. (Større avvik i utide som for eksempel at Romeriket erobret hele Europa ville forskyve så mye utvikling at dette ikke må få skje). Andersons tidsmaskin beskrives som avansert bruk av blant annet en möbiusstrimmel

Den mest ekstreme bruken av begrepet er trolig av Robert Heinlein, som i The Number of the Beast skriver om en professor som lager et middel til å reise i kombinasjoner av seks dimensjoner, hvor ganske mange er eventyrverdener og verdener/universer som er oppfunnet av fantasy- og Sci-fi- forfattere.

Parallelle universer er et tema også i Sofies verden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]