Sagaen om Darren Shan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sagaen om Darren Shan (originaltittel: The Cirque Du Freak Series) er serie på tolv romaner skrevet av Darren Shan. Romanserien handler om vampyrer og er rettet mot ungdom. Den første boken, Skrekkens sirkus, kom ut i januar 2000 og fikk stor oppmerksomhet, spesielt da filmrettigheten ble kjøpt av Warner Bros. Per 2006 har bøkene om Darren Shan blitt solgt i 33 land og oversatt til over 20 språk.

Handling[rediger | rediger kilde]

Hovedpersonen er en vanlig skolegutt som heter Darren Shan. Han er rundt 14 år gammel, og bor sammen med moren, faren, og lillesøsteren sin Annie. Han har tre gode venner på skolen, Steve Leonard, Alan Morris og Tommy Jones.

Første bok starter med at Alan finner et flygeblad som reklamerer for sirkuset «Cirque Du Freak», der artistene er uvanlige mennesker, såkalte freaks. Darrens bestevenn, Steve Leonard (også kalt Steve Leopard), ordner billetter for seg selv og Darren.

På sirkuset opptrer herr Crepsley med en nydelig edderkopp, Madam Octa. Darren stjeler edderkoppen, og Steve og han begynner å leke med den. Madam Octa biter Steve med sitt lammende bitt. Crepsley redder ham på betingelse av at Darren blir med ham som vampyrassistent. Steve forsøker å overtale Crepsley til å la ham bli vampyrassistent i stedet for Darren, men Crepsley sier Steve har «ondt blod» og sender ham på dør. Darren blander så blod med Crepsley. Darren får deretter et middel som gjør at pulsen blir så svak at den ikke kan oppfattes av mennesker. Da han kommer hjem, går han opp på rommet sitt og Crepsley slipper ham ut av vinduet. En nabo finner Darren på bakken, og varsler foreldrene. Alle tror at han har omkommet, og Darren blir begravet. Etter begravelsen blir han gravd opp av Crepsley. Mens Crepsley fyller igjen graven, rusler Darren rundt for å strekke på bena etter å ha ligget så lenge i kisten. På kirkegården møter han Steve, som har sverget på at han en dag skal finne Darren og drepe ham. Steve tar opp en kniv fra lommen og skjærer inn et kors i håndflaten sin. Deretter ler han og forsvinner. Darren går tilbake til Crepsley og de forlater kirkegården sammen.

Etter hvert kjenner Darren seg så ensom at de to bestemmer de seg for å slutte seg til "Cirque du Freak" og reise rundt med sirkuset. Blant artistene på sirkuset blir Darren kjent med Hans med Henda, Truska, Ulvemannen, Rhamus og Evra. Darren blir spesielt god venn med Evra, som han deler telt med. Evra er et par år eldre enn Darren. Han er en slangegutt; hele kroppen hans er dekket av grønne, blå og gulaktige skjell. Han har store slangeøyne, langt grønnblått hår med et skjær av gull.

Det første og største problemet Darren Shan møter, er at han som vampyr må drikke menneskeblod for å overleve. Det byr ham imot å drikke blod fra et annet menneske, så til å begynne med drikker han bare dyreblod. Så begynner herr Crepsley å bli bekymret fordi Darren blir svakere og svakere for hver dag. En natt forsøker Crepsley forgjeves å tvinge menneskeblodet ned halsen på Darren mens han sover. Darren fortsetter å nekte å drikke menneseblod, og prøver derfor å holde seg unna Crepsley. Etter hvert blir Darren og Evra venner med en gutt som heter Sam Grest. Sam hjelper ofte til på sirkuset, og drømmer om å bli med dem en gang. Darren later som om han synes det er en god idé, men vet at for å kunne bli med i sirkuset må Sam også bli vampyrassistent. Men så dør Sam, og da bestemmer Darren seg for å «drikke Sam ren», det vil si drikke alt blodet i kroppen hans, slik at sjelen til Sam skal leve videre i Darren. Dette med å drikke ofrene tomme for blod praktiseres ellers av de såkalte vampanene (en rase som stammer fra Vampyrene). Darren er ikke vampan, ettersom vampyrene tømmer sine ofre for blod bare for å bevare noe av sjelen til offeret. Vampanene drikker opp alt blodet hver gang de drikker, fordi de har mistet kontrollen. Vampaner har fiolett hud, røde negler, røde lepper og rødt hår, som en ettervirkning av alt blodet de drikker. Vampyrene anser vampanene som brødre på villspor, og det er en regel som sier at vampyrer og vampaner skal holde seg unna hverandres saker, med mindre det dreier seg om personkonflikter.

I bok 3 oppstår det en personlig konflikt mellom en vampyr og en vampan.

Trilogiene[rediger | rediger kilde]

De tolv bøkene i Sagaen om Darren Shan, kan deles inn i fire trilogier. Den første filmen av Darren Shan-serien (Cirque du Freak) bygger på den første trilogien Vampyrblod.

Film[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Cirque du Freak (film)

Historien om Darren Shan er omformet til filmmanus. Filmen (ved navn "Cirque du Freak") produseres av Donners' Company og Universal Pictures og skal publiseres av sistnevnte. Chris Massoglia har rollen som Darren, han er tidligere sett som "Chris J. Kelly" i filmen "A Plumm Summer" og i TV-seriene "Wanted" og "Medical Investigation". Det ryktes at filmen skal inneholde handling fra de tre første bøkene i serien, og hvorvidt resten av bøkene skal filmes er uvisst. Lanseringsdato i USA er ifølge imdb mot slutten av 2008.[trenger oppdatering] Lanseringsdato i Norge ble satt til 25. oktober 2009.[trenger oppdatering]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]