Sagaen om Darren Shan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sagaen om Darren Shan (kalles for The Cirque Du Freak Series i USA) er en rekke på tolv romaner for ungdom som handler om vampyrer, skrevet av Darren Shan. Den første boken, Skrekkens sirkus, kom ut i januar 2000 og fikk stor oppmerksomhet, spesielt da filmrettigheten ble kjøpt av Warner Bros. Per 2006 har bøkene om Darren Shan blitt solgt i 33 land og oversatt til over 20 språk.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den første, boken "Cirque Du Freak", handler om en helt vanlig skolegutt som heter Darren Shan. Han bor sammen med moren, faren, og lillesøsteren sin Annie. Han har tre gode venner på skolen, Steve Leonard, Alan Morris og Tommy Jones. En dag finner Alan et flygeblad som reklamerer for et sirkus. Sirkuset heter «Cirque Du Freak», og det er uvanlige mennesker, såkalte freaks, som opptrer. Darrens bestevenn, Steve Leonard (også kalt Steve Leopard), ordner billetter og det blir til at han og Darren skal gå. Darren blir selvfølgelig glad, men det han ikke vet er at dette kommer til å forandre livet hans for alltid. Til det verre!

På sirkuset opptrer herr Crepsley med en nydelig edderkopp, Madam Octa, og Darren som forguder edderkopper bestemmer seg for å stjele edderkoppen. Når Darren har fått tak i Madam Octa leker han og Steve med henne. Madam Octa har et lammende bitt, hun biter Steve, og herr Crepsley redder ham på kun en betingelse, at Darren blir med ham som vampyrassistent. Dette går Darren med på, desperat som han er, og blander blod med herr Crepsley. Darren får et middel som gjør at pulsen blir så svak at det ikke kan oppfattes av mennesker. Da han kommer hjem, går han opp på rommet sitt og herr Cresley slipper han ut av vinduet. Dette får det til å se ut som han har falt ut av vinduet ved et uhell, og dødd. Det var en nabo som oppdaget dette og sa ifra til foreldrene til Darren. Etter begravelsen kommer herr Crepsley og graver ham opp, og imens herr Crepsley graver igjen hullet, tar Darren seg en tur for å strekke ut musklene igjen etter å ha ligget så lenge i kisten. På kirkegården møter han Steve som sverger på at han en dag skal finne Darren og drepe ham, for å ha tatt hans plass som vampyrassistent (etter sirkuset prøvde Steve å overtale herr Crepsley til å la ham bli vampyrassistenten hans, men herr Crepsley sendte gutten ut igjen med en anklage om 'ondt blod'). Steve sverger på dette ved blodet sitt, tar opp en kniv fra lommen og skjærer inn et kors i håndflaten sin. Så forsvinner han med en ekkel latter hengende bak seg. Darren går tilbake til herr Crepsley og sammen legger de i vei på en spennende reise inn i natten. Til slutt, siden Darren blir så ensom, bestemmer de seg for å slå seg til "Cirque du Freak" og reise rundt med sirkuset. På sirkuset møter vi Hans med Henda, Truska, Ulvemannen, Rhamus, Evra og mange fler. Men Darren blir spesielt god venn med Evra, siden de to må dele telt. Evra er en slangegutt. Dvs. alt hele kroppen hans er dekket av grønne, blå og gulaktige skjell. Han har store slangeøyne, langt grønnblått hår med et skjær av gull, og han er bare et par år eldre enn Darren, som er rundt 14 på den tiden.

Det første og største problemet Darren Shan møter, er at vampyrer må drikke menneskeblod for å overleve, alle vet det. Men å drikke blod fra et medmenneske er det siste han vil, så han holder seg til å drikke dyreblod, som går bra en stund, men så begynner herr Crepsley å bli beskymret for Darren ettersom gutten blir svakere og svakere for hver dag som passerer. Til slutt må herr Crepsley prøve å tvinge blodet ned halsen hans mens han sover. Men til ingen nytte, Darren nekter å drikke blod, og prøver derfor å holde seg så mye som mulig unna Herr Crepsley. Etterhvert får Darren og Evra seg en venn, Sam Grest. Sam hjelper ofte til med oppgaver som skal utføres på sirkuset, og drømmer om å bli med dem en gang. Darren later som om han er entusiastisk til ideen, men inne i seg vet han at for at Sam skal kunne få bli med, må Sam også bli vampyrassistent. Darren kunne aldri tillate seg selv å la herr Crepsley fovandle Sam også, som har hele sitt liv foran seg. Likevel, må en eller annen ironisk måte, dør Sam, og det første blodet Darren drikker, er Sam Grest sitt. Men bare for å drikke ham ren, dvs å drikke alt blodet i kroppen hans, for å redde noe av sjelen hans, så sjelen lever videre inne i Darren. Vampanene (en rase som stammer fra Vampyrene) drikker folk rene for blod. Dette gjør likevel ikke Darren til en vampan, ettersom vampyrene tømmer sine ofre for blod bare for å bevare noe av sjelen til offeret. Vampanene drikker opp alt blodet hver gang de drikker, fordi de har mistet kontrollen. Derfor er det lett å skille mellom en Vampyr og en Vampan, fordi Vampaner har fiolett hud, røde negler, røde lepper og rødt hår, som en ettervirkning av alt blodet de drikker. I Vampyrenes syn, er Vampanene som brødre på villspor, og det er en regel som sier at ingen Vampyr eller Vampan skal blande seg opp i en annens sak, med mindre det er personlig.

Det er nettopp det som skjer i bok 3, Tunneler av blod.

Trilogiene[rediger | rediger kilde]

De tolv bøkene i Sagaen om Darren Shan, kan deles inn i fire trilogier. Den første filmen av Darren Shan-serien (Cirque du Freak) bygger på den første trilogien Vampyrblod.

Film[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Cirque du Freak (film)

Historien om Darren Shan er omformet til filmmanus. Filmen (ved navn "Cirque du Freak") produseres av Donners' Company og Universal Pictures og skal publiseres av sistnevnte. Chris Massoglia har rollen som Darren, han er tidligere sett som "Chris J. Kelly" i filmen "A Plumm Summer" og i TV-seriene "Wanted" og "Medical Investigation". Det ryktes at filmen skal inneholde handling fra de tre første bøkene i serien, og hvorvidt resten av bøkene skal filmes er uvisst. Lanseringsdato i USA er ifølge imdb mot slutten av 2008.[trenger oppdatering] Lanseringsdato i Norge ble satt til 25. oktober 2009.[trenger oppdatering]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]