Det levende slottet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Det levende slottet
orig. Hauru no ugoku shiro / Howl's Moving Castle
Generell informasjon
Nasjonalitet Japan Japan
Utgitt Japan 20. november 2004
USA 10. juni 2005
Storbritannia 1. september 2005
Polen 16. september 2005
Australia 22. september 2005
Norge 7. oktober 2005
Lengde 118 min.
Språk Japansk
Produksjon
Regissør Hayao Miyazaki
Manus Diana Wynne Jones (roman)
Hayao Miyazaki (manus)
Produsent Toshio Suzuki
Musikk Joe Hisaishi
Medvirkende Chieko Baisho
Takuya Kimura
Akihiro Miwa
Filmselskap Japan Toho
USA Buena Vista Home Entertainment
Australia Madman Entertainment
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Det levende slottet er en japansk animasjonsfilm fra 2004. Filmen er regissert av anime-mesteren Hayao Miyazaki og produsert av Studio Ghibli. Det levende slottet er basert på Howl's Moving Castle, en ungdomsroman av den britiske forfatteren Diana Wynne Jones. Filmen hadde norsk premiere 5. oktober 2005.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen starter med den unge piken «Sofie», som lever i en idyllisk liten by på 1800-tallet, hvor det meste er dampdrevet. «Sofie» er nummer to i en søskenflokk på tre. Hun har slått seg til ro med at den eldre søsteren er «den pene» og den yngre søsteren «den talentfulle», og stålsetter seg for at hun selv vil ha et A4-liv med å drive familiens hattebutikk.

Landet hun bor i er på randen av krig med en fremmed makt, og stolte militærparader tiljubles av patriotiske menneskemengder. «Sofie» blir forhekset av en farlig heks og forvandles til en eldgammel kvinne. Under en ferd ut i landskapet rundt byen kommer hun over et levende slott. Et lite slott som beveger seg gjennom de tåkefylte heiene og de klippefylte fjellene som omgir byen. Slottet holdes i gang av ild-demonen «Calcifer» som er slavebundet til dette av den unge, kjekke trollmannen «Hauru», slottets hersker. Slottet eksisterer samtidig på fem (om man teller med det gående slottet) ulike steder og ser ut som fem helt ulike bygninger. «Sofie» og «Calcifer» bestemmer seg for å samarbeide for å bryte sine forhekselser. Etter hvert samles et underlig oppbud av skikkelser på slottet, blant annet et evig smilende, hjelpsomt fugleskremsel og en kortpustet hund.

Når krigen bryter ut, havner «Hauru» i en utsatt posisjon: Han prøver å stoppe den, men er samtidig i evig fare for å oppslukes av de mørke kreftene han får sin trolldomskraft fra. Samtidig blir den unge jenta, som altså er innesperret i en gammel kvinnes kropp, stadig mer betatt av denne trollmannen.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]