Numb3rs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Numb3rs
orig. NUMB3RS
Generell informasjon
SjangerKrimserie, dramaserie, politikrim, populærvitenskapelig film, prosedyredrama
Prod.landUSA
Sendeår2005; 18 år siden (2005)
Sesonger6
Episoder118
Lengde43 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
HovedrolleRob Morrow
David Krumholtz
MedvirkendeJudd Hirsch
Peter MacNicol
Bak kamera
Skaper(e)Nicolas Falacci, Cheryl Heuton
ProdusentRidley og Tony Scott
TittelmusikkCharlie Clouser
MusikkCharlie Clouser
Sending
Periode23. januar 200512. mars 2010
TV-kanalCBS
Eksterne lenker
IMDb

Numb3rs er en amerikansk kriminalserie som gikk på CBS fra 2005 til 2010.

Serien omhandlet FBI-agenten Don Eppes (Rob Morrow) og hans matematiske geni-bror Charlie Eppes (David Krumholtz), som hjalp Don og FBI med å løse saker. Serien ble skapt av Nicolas Falacci og hans kone Cheryl Heuton. Den ble produsert av film-brødrene Tony og Ridley Scott.

I Norge gikk serien på TV 2.[1]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Rob Morrow.

Handlingen finner hovedsakelig sted ved FBIs feltkontor i Los Angeles. De viktigste FBI-agentene blir ledet av Don Eppes, som noen ganger får hjelp av sin broren, matematikeren Charlie Eppes. Don og Charlies far, Alan Eppes, støtter ofte brødrene. Samtidig som professor Larry Fleinhardt og doktorgrad-student Amita Ramanujan gir matematisk støtte og ny innsikt til Charlie. Det ble produsert bare 13 episoder til den første sesongen.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

I løpet av den andre sesongen skjedde det en rekke forandringer i Dons FBI-team: Terry Lake blir forflyttet, og to nye medlemmer slår seg sammen med Don Epps og David Sinclair: Megan Reeves og Colby Granger. Samtididig blir Charlie utfordret angående et av sine mangeårige matematiske arbeid, og begynner arbeidet med en ny teori: kognitiv fremvekstteori. Larry selger hjemmet sitt, og begynner en nesten nomadisk livsstil - samtidig som han blir romantisk involvert med Megan Reeves.

Amita får tilbud om en adjunkt-stilling ved Harvard University, men er samtidig veldig usikker angående forholdet til Charlie. Samtidig begynner faren deres, Alan Epps, å arbeide og gå på stevnemøter igjen - selv om han fremdeles sliter med tapet av kona, og han drømmer ofte henne.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Charlie Epps og Amita intensiverer forholdet sitt. Det samme gjør Larry og Megan. Amita har problemer med å tilpasse seg sin nye rolle som professor, og Larry avslører at han skal være ved Den internasjonale romstasjonen i seks måneder, noe som plager Charlie alvorlig. I mellomtiden blir Charlie og kollegaene hans i FBI plaget av Dr. Mildred Finch, og de oppdager at hun også har begynt å gå på stevnemøter med Alan Epps.

I mellomtiden har Don begynt et forhold med en annen FBI-agent, Liz Warner. Til tross for Dons bekymringer, blir Alan engasjert i en del FBI-konsultasjoner med sine ingeniør-kunnskaper. Larry kommer tilbake fra Den internasjonale romstasjonen, men har også blitt mer desillusjonert. Sesong-finalen avsluttes med en avsløring om at FBI-agent Colby Granger har fungert som dobbeltagent for kineserne.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Sesong-premieren ble sendt i USA den 28. september 2007, i samme tidsrom som i tidligere sesonger. Sesongen blir åpnet med at Colby Granger klarer å stikke av fra fengsel, og blir avslørt for å være en trippel-agent. Deretter blir Don igjen sammen med sine tidligere kollegaer i FBI. Don og Liz slår opp halvveis i denne sesongen, etter at Liz får problemer med Dons tillitsproblemer. Amitas foreldre kommer også på besøk, noe som blir et tema gjennom det meste av sesongen.

Mot slutten av sesongen kommer Dons tidligere kjæreste fra sesong to, Robin Brooks, tilbake til Los Angeles. Don og Robin fortsetter deretter forholdet sitt. Charlie begynner ved FBIs treningsleir, fordi han har samarbeidet med Don og resten av FBI i flere år nå og ønsker å forstå bedre hva broren hans egentlig arbeider med. I sesong-finalen forlater Megan resten av teamet, for å flytte tilbake til Washington D.C.

På grunn av en FBI-etterforskning velger Charlie å sende en del informasjon til en gruppe forskere i Pakistan. Han blir deretter arrestert av amerikanske myndigheter, og mister sikkerhetsklareringen. Dermed kan han heller ikke hjelpe Don i etterforskninger lenger. Flere figurer fra tidligere sesonger dukket ikke opp i sesong fire, deriblant Mildred Finch og Ian Edgerton.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

Den femte sesongen hadde premiere i USA den 3. oktober 2008, og sesong-finalen ble sendt 15. mai 2009. Sesong fem åpner tre uker etter finalen i sesong fire. Amerikanske myndigheter velger å henlegge alle anklagene mot Charlie, og han får endelig sikkerhetsklareringen tilbake. Don begynner å utforske jødedommen, og vurderer etter hvert å konvertere. FBI-teamet får også en ny agent, Nikki Betancourt, på laget som ankommer kort tid etter at Megan Reeves har forlatt laget.

Robin får tilbud om en forfremmelse, men velger snart avslå denne. Buck Winters (en kriminell, fra tidligere episoder) kommer seg ut av fengsel, og forsøker deretter å ta hevn på Don. Samtidig forsøker Defense Advanced Research Projects Agency å rekruttere Charlie, men han avslår tilbudet deres. Mot slutten av sesongen blir Don knivstukket, og Charlie klandrer seg selv for dette angrepet.

Ettervirkningene av Dons knivstikking, får Charlie til å fokusere enda mer på sine konsultasjoner med FBI. Mot slutten av sesongen blir Amita kidnappet, og FBI må handle veldig raskt i håp om å redde Amita i tide.

Sesong 6[rediger | rediger kilde]

Den sjette og siste sesongen hadde premiere i USA fredag 25. september 2009, og sesong-finalen ble sendt 12. mars 2010. Sesongen starter med forlovelsen til Charlie og Amita. Don oppdager at hans tidligere mentor fra FBI, var korrupt. Like etter avslår Larry muligheten til å møte andre berømte matematikere ved CERN, i Genève. Larry ønsker igjen å ta en pause fra resten av teamet, og overlater derfor alt arbeidet sitt til Charlie.

Charlie og Don innser at faren deres, Alan, har tapt en betydelig sum penger fra pensjonsavtalen sin. Etter en viss forsinkelse velger Larry å forlate Los Angeles, for å finne et ledig område han kan kjøpe innen kjøreavstand fra byen. Alan bestemmer seg for å gå tilbake til en annen jobb, og finner en jobb som programvare-teknisk konsulent. Larry kommer tilbake fra ørkenen, med en ny hypotese rundt universets skjebne.

Charlie og Amita begynner å planlegge bryllup. De gifter seg, kort tid før de skal flytte til England for å undervise ved University of Cambridge. Don mister pistolen sin, men finner den igjen etter at våpenet har blitt brukt til en rekke drap - og Don forlover seg med Robin. Han bestemmer seg også for å forlate resten av teamet ved felt-kontoret, og heller ta over en mer administrativ stilling i FBI. Før de reiser sin vei, bestemmer Charlie og Amita at familiens garasje burde gjøres om til et gjestehus - slik at Alan kan fortsette å bo hos dem.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

David Krumholtz

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kriminell TV-høst». Nettavisen. 2009. Besøkt 23. desember 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]