Jonathan Pryce

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jonathan Pryce
JonathanPryce2007 cropped.jpg
Født1. juni 1947[1][2]Rediger på Wikidata (73 år)
Carmel, FlintshireRediger på Wikidata
Ektefelle Kate Fahy (1974)Rediger på Wikidata
Partner(e) Kate Fahy (1974–)Rediger på Wikidata
Utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art (–1971)[3]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, teaterskuespiller, improvisatorRediger på Wikidata
Nasjonalitet WalesRediger på Wikidata
Utmerkelser Laurence Olivier Award, kommandør i den britiske imperieorden, Theatre World Award (1977)[4], Tony-prisen for beste birolle i et scenestykke (1977), Tony-prisen for beste mannlige hovedrolle i en musikal (1991)Rediger på Wikidata
Aktive år1970
IMDbIMDb

Jonathan Pryce (født 1. juni 1947) er walisisk og britisk skuespiller og sanger. Etter å ha studert ved Royal Academy of Dramatic Art og møtt sin livspartner den engelske skuespilleren Kate Fahy i 1974, begynte han sin karriere på scenen på 1970-tallet. Hans arbeid i teateret, inkludert prisvinnende framføring i tittelrollen av Royal Court Theatres Hamlet førte til flere roller for film og fjernsyn. Han hadde sin gjennombruddrolle i Terry Gilliams kultfilm Brazil fra 1985.

Applaudert for sin allsidighet[5][6] har Pryce deltatt i storbudsjettfilmer som Evita, James Bond-filmen Tomorrow Never Dies, Pirates of the Caribbean og The New World, foruten også små, uavhengige filmer som Glengarry Glen Ross og Carrington. Hans karriere i teateret har vært frodig, og han har vunnet to Tony Award, den første i 1977 for hans debut på Broadway i Comedians, den andre for hans rolle som ingeniøren i musikalen Miss Saigon i 1991. Han har også rollen som High Sparrow i Game of Thrones.

I 2009 ble Pryce utnevnt til kommandør av Order of the British Empire.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata