Johannes Eckhoff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johannes Eckhoff
Johannes Eckhoff.jpg
Født26. april 1919[1]
Oslo
Død26. oktober 2007[1] (88 år)
Spania[1]
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Kongens fortjenstmedalje
IMDbIMDbRedigér på wikidata

Johannes Nicolai Eckhoff (født 26. april 1919 i Oslo, død 26. oktober 2007 i Spania) var en prisbelønt norsk skuespiller.[2]

Familie og skolegang[rediger | rediger kilde]

Han tilhørte slekten Eckhoff. Hans far døde tidlig, noe som førte til at hele familien falt fra hverandre. Johannes Nicolai Eckhoff ble derfor plassert i et tysk kloster. Etter noen år der gikk han på barneskole på Lillehammer.

Skuespillerkarriere[rediger | rediger kilde]

I perioden 1936-1939 gikk han på teaterskole i Frankfurt am Main. Han debuterte i 1939Trøndelag Teater, og var under den andre verdenskrig ved Centralteatret, samtidig som han var aktiv i motstandskampen. Etter krigen fikk han roller i krigsfilmene Englandsfarere (1946) og Kampen om tungtvannet (1948).

Deretter var han ved Riksteatret fra 1950 til 1985. Hans første rolle på Riksteatret var i Jeppe på Bjerget, senere spilte han brilleslange i en sceneversjon av Rudyard Kiplings bok om Mowgli. Han spilte også i oppsetninger ved Det Nye Teater og Seniorteatret. I Stompa-hørespillene på radio ga han stemme til rollefiguren «Nøtterø», og han medvirket også i Fjernsynsteatrets oppsetninger.

Eckhoff var en hyppig brukt oppleser for NRK radio, spesielt for Barnetimen. Han spilte «butikkeier Aksel Hagen» i NRKs populære Barne-TV-serie Lillys butikk. Han hadde også en liten rolle i Brødrene Dal og spektralsteinene, som «Snorre Sprett».

Eckhoff var prisbelønt for sitt humanitære arbeid; han hadde over to tusen gjestespill ved norske fengsler og institusjoner.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Utvalgt filmografi/tv[rediger | rediger kilde]

Utvalgte lydbøker og hørespill[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)