Johannes Eckhoff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johannes Eckhoff
Johannes Eckhoff.jpg
Født26. april 1919
Oslo
Død26. oktober 2007 (88 år)
Spania
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Norge
Utmerkelse Kongens fortjenstmedalje
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Johannes Nicolai Eckhoff (født 26. april 1919 i Oslo, død 26. oktober 2007 i Spania) var en prisbelønt norsk skuespiller.[1]

Familie og skolegang[rediger | rediger kilde]

Han tilhørte slekten Eckhoff. Hans far døde tidlig, noe som førte til at hele familien falt fra hverandre. Johannes Nicolai Eckhoff ble derfor plassert i et tysk kloster. Etter noen år der gikk han på barneskole på Lillehammer.

Skuespillerkarriere[rediger | rediger kilde]

I perioden 1936-1939 gikk han på teaterskole i Frankfurt am Main. Han debuterte i 1939Trøndelag Teater, og var under den andre verdenskrig ved Centralteatret, samtidig som han var aktiv i motstandskampen. Etter krigen fikk han roller i krigsfilmene Englandsfarere (1946) og Kampen om tungtvannet (1948).

Deretter var han ved Riksteatret fra 1950 til 1985. Hans første rolle på Riksteatret var i Jeppe på Bjerget, senere spilte han brilleslange i en sceneversjon av Rudyard Kiplings bok om Mowgli. Han spilte også i oppsetninger ved Det Nye Teater og Seniorteatret. I Stompa-hørespillene på radio ga han stemme til rollefiguren «Nøtterø», og han medvirket også i Fjernsynsteatrets oppsetninger.

Eckhoff var en hyppig brukt oppleser for NRK radio, spesielt for Barnetimen. Han spilte «butikkeier Aksel Hagen» i NRKs populære Barne-TV-serie Lillys butikk. Han hadde også en liten rolle i Brødrene Dal og spektralsteinene, som «Snorre Sprett».

Eckhoff var prisbelønt for sitt humanitære arbeid; han hadde over to tusen gjestespill ved norske fengsler og institusjoner.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Utvalgt filmografi/tv[rediger | rediger kilde]

Utvalgte lydbøker og hørespill[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)