Tom Sawyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For film- og TV-produksjoner med den fiktive figuren Tom Sawyer, se Film & TV
Tom Sawyer
The Adventures of Tom Sawyer
Tom Sawyer
Tom Sawyer lurer en kompis
til å male for seg
Forfatter/e Mark Twain
Sjanger Roman; Satire
Utgitt 1876
Forlag Den norske bokklubben
Gyldendal Norsk Forlag
Oversetter Olav Angell (1973)
Inger Berset(1982)
Med flere
Sider 212
ISBN 82-525-0445-0

Tom Sawyer (engelsk originaltittel: The Adventures of Tom Sawyer) er en meget kjent roman av den amerikanske forfatteren Mark Twain som handler om gutten Tom Sawyer og hans spennende gutteliv. Romanen handler også om amerikansk ungdom og livet ved elven Mississippi på midten av 1800-tallet. Romanen ble så populær at Mark Twain skrev oppfølgeren Huckleberry Finn åtte år senere, og som titlene antyder bytter Tom Sawyer og Huckleberry Finn plass som hovedfigur og bifigur.

Om Tom Sawyer[rediger | rediger kilde]

Historien handler om Tom Sawyers barndom i den amerikanske byen St. Petersburg som ligger ved elven Mississippi i staten Missouri. Som gutter flest på den tiden var han like opptatt av å gjøre rampestrekker, byttehandel og leke fremfor å gjøre sine plikter og gå på skolen eller til gudstjeneste. Men han skiller seg fra de andre guttene ved sin klartenking og sympatiske væremåte, noe som mange av dem får merke. Sammen med Huckleberry Finn, står han ofte i spissen som ledende skikkelse i gjengen. En dag blir han og Huck vitne til et mord på kirkegården som medfører at feil mann blir tatt og skal bli henrettet. Denne hendelsen stiller både ham og Huck overfor et etisk dilemma ettersom hendelsen skjedde på en tid da det normalt er leggetid for små gutter. Skal de være ærlige og ta imot straffen eller skal de ikke si i fra og se på at en uskyldig person blir drept?

Romanen om Tom Sawyer har mange likhetstrekk fra Mark Twains eget liv. Byen St. Petersburg, som egentlig er en oppdiktet by for denne denne romanen, har mange likhetstrekk med den virkelige byen Hannibal der Twain vokste opp. Dermed kan man se på Tom Sawyer som Twains alterego da han var en liten gutt og mange av hendelsene som beskrives i romanen kan være egne opplevelser som Twain opplevde som liten gutt. Figuren Tom Sawyer er dessuten Twains favorittfigur som han har skapt og uttrykket ofte et slags slektskap med ham.

I motsetning til neste bok i serien om guttene fra byen St. Petersburg, er «Tom Sawyer» skrevet med et voksent og skriftlig språk. Virkemiddelet gjør at man får et bilde av at hendelsene som har funnet sted i romanen har skjedd for en stund siden, alt fra en dag til mange år tidligere. Man får også en inntrykk at det kan være Tom Sawyer selv som mange år senere forteller om sin barndom.

Tolkning[rediger | rediger kilde]

Romanen Tom Sawyer har blitt karakterisert som «romanen om den amerikanske drømmen». Gjennom guttenes liv i den oppdiktede byen, særlig gjennom Tom og Huckleberry hvor de driver sine frie og sorgløse liv der de kan dyrke sine rampestreker og interesser samtidig som de lever i naturen og avskyr alt som smaker og minner om makt (i dette tilfellet foreldrenes, lærernes og prestenes makt). De lever et fritt og tilnærmet uavhengig liv, men dette er ikke bare en roman som viser kun det positive ved den amerikanske drømmen. Mark Twain ville vise med romanen den idylliske og den virkelige amerikanske drømmen. Etter 100 år som nasjon (da romanen kom ut første gang, hadde USA nettopp feiret sine første 100 år som uavhengig nasjon) vil Twain vise at alle borgere i nasjonen skal ha et godt liv, ikke stemmer med det virkelige livet, noe som blir mer forsterket i den neste romanen om livet til guttene fra Missouri.

Tom Sawyer er også en satirisk roman, der han blant annet latterliggjør voksenlivet og den litterære tradisjonen før Twains forfatterskap. Dessuten tar romanen opp sentrale ting ved samfunnet som rasismen og tar et oppgjør med den amerikanske romantikkens syn på «edle villmenn» (indianere) som blant annet forfatteren James Fenimore Cooper har bidratt til.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble romanen første gang gitt ut som føljetong i bladet Norsk Barneblad i 1922, oversatt av Johannes Horvei. Romanen har siden den gangen kommet ut i en rekke omskrevne barneutgaver på ulike forlag og en voksenutgave. Den mest kjente barneutgaven er Gyldendals utgave fra 1982, oversatt av Inger Berset. Voksenutgaven av romanen ble første gang utgitt i 1973 i Olav Angells oversettelse på Den norske bokklubben og er illustrert av Erik Palmquist.

Andre bøker Tom Sawyer medvirker i[rediger | rediger kilde]

  • Huckleberry Finn (1884). Oversatt til norsk.
  • Tom Sawyer Abroad (1894). Oversatt til norsk som Detektiven Tom Sawyer
  • Tom Sawyer, Detective (1896). Ikke oversatt

Film & TV produksjoner[rediger | rediger kilde]

Filmer[rediger | rediger kilde]

TV-produksjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rampeguttene slår til», VG 29. august 1981