Gåten Knut Hamsun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gåten Knut Hamsun
Generell informasjon
GenreDramafilm
Utgivelsesår1996
NasjonalitetNorge
SpråkNorsk
Bak kamera
RegiBentein Baardson
Annen informasjon
Premiere(r)1996
Eksterne lenker

Gåten Knut Hamsun en norsk spillefilm og miniserie basert på Knut Hamsuns liv. Filmen hadde premiere i 1996 mens TV-serien ble sendt på NRK1 høsten 1997. Regien var ved Bentein Baardson. Rollen som Hamsun ble spilt av Per Sunderland. Filmen er et samarbeid mellom NRK og Northern Lights AS.[1]

Filmen og serien er basert på Robert Fergusons biografi Enigma – The Life of Knut Hamsun, og handler om Hamsuns liv fra ung til gammel mann sett i lys av hans litteratur. Ved hjelp av biografien og Hamsuns egne bøker, forsøkte filmen/serien å nøste opp noen av trådene i hans lange og meget innholdsrike liv.

Filmen var på to timer, mens serien var på seks timer fordelt på seks episoder.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Ni år gammel ble Knut Hamsun overlatt til sin strengt religiøse onkel som pant for foreldrenes gjeld. Seks år senere forlot han sitt barndoms Nordland og la ut på en vei fylt av forsakelser og triumfer, fornedrelse og overmot, kjærlighet og forakt, beruselse og bitterhet – blomster og blod.

Vi følger Knut Hamsun gjennom hans år som omflakkende kramkar og sultende poet, og er med ham i hans livs triumfer og erobringer. Vi er der når han forfører kvinnene og bergtar sitt publikum, når han møter sin utkårede Marie og når han mottar sin Nobelpris. Når vi til slutt forlater Knut Hamsun, er han en gammel mann som sitter ruinert og foraktet på sitt Nørholm.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen kostet 35 millioner kroner å produsere, men fikk svakt oppmøte på kino. De fleste anmelderne mente at den var noe amputert og usammenhengende, men at den stort sett hadde gode skuespillerprestasjoner.[2][3] VGs anmelder gav den terningkast tre og skrev at: «Hovedinntrykket er en staut og bastant film uten de fantasipirrende sprang og spenninger en gåte kan skjule».[4] Dagbladets anmelder gav den terningkast fire og skrev følgende: «Du aner "hull" i forløpet, strevet med å komprimere det svære materialet til en snaue to timers kinofilm. Tross det uunngåelig fragmentariske, har kinoversjonen sine gode øyeblikk.»[5]

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b NRK. «Gåten Knut Hamsun - om filmen». Besøkt 5. august 2016. 
  2. ^ «NRKs Hamsun-film julas kinotaper». Dagbladet. 4. januar 1997. Besøkt 1. mars 2009. 
  3. ^ Hvem Hva Hvor 1998, s 148
  4. ^ Slettbakk, Astrid (24. desember 1996). «GÅTE UTEN MYSTERIER». VG. Besøkt 1. mars 2009. «Hovedinntrykket er en staut og bastant film uten de fantasipirrende sprang og spenninger en gåte kan skjule.» 
  5. ^ Ellingsen, Thor (24. desember 1996). «Hamsun stykkevis og delt». Dagbladet. Besøkt 1. mars 2009. «Du aner "hull" i forløpet, strevet med å komprimere det svære materialet til en snaue to timers kinofilm. Tross det uunngåelig fragmentariske, har kinoversjonen sine gode øyeblikk» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]