Stompa til sjøs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stompa til sjøs
Generell informasjon
SjangerDrama / Komedie
Utgivelsesår1967
Prod.landNorge
Lengde1 t. 29 min.
Aldersgrense16 år (1967)
7 år (1968) (klippet) (Norge)
Bak kamera
RegiNils-Reinhardt Christensen
ProdusentNils-Reinhardt Christensen
ManusforfatterNils-Reinhardt Christensen
MusikkEgil Monn-Iversen
SjeffotografSverre Bergli
KlippOla Winger
Foran kamera
MedvirkendeOle Enger
Didrik Arnesen
Arve Opsahl
Rolf Just Nilsen
Eva Opaker
Premiere6. november 1967 (Norge)
10. juli 2002 (Norge) (DVD)
Eksterne lenker

Stompa til sjøs (også kjent som Himmel og hav) er en norsk komedie fra 1967 regissert av Nils-Reinhardt Christensen. Dette er den fjerde og siste av Stompa-filmene. Hovedrollene spilles av Ole Enger og Didrik Arnesen, mens sentrale biroller spilles av Arve Opsahl, Rolf Just Nilsen og Eva Opaker.

Filmen hadde premiere den 6. november 1967 på kinoer i Oslo, Bergen, Drammen og Hamar.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Stompa skal besøke foreldrene sine i New York. For å komme seg dit på en billig måte tar han seg arbeid på et skip som skal over Atlanterhavet. Han mønstrer på en 20 000-tonner sammen med russekameraten Nøtterø, som gjerne vil prøve seg på sjølivet i sommerferien. Ombord i skipet blir de kjent med «Båsen» og kokken. Stompa legger raskt merke til at den ene av dem har flere likhetstrekk med lektor Tørdal.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Stompa til sjøs avviker på flere måter fra de foregående Stompa-filmene. Her foregår det meste av handlingen om bord på et skip i utenriksfart. og derfor er kun et fåtall av personene i de andre filmene med i denne. Den er også laget for et mer voksent publikum og inneholder dermed en del dristige nakenscener.[2] Nøtterø, som er Stompas kamerat, har langt på vei en likeverdig rolle med Stompa i denne.

Filmen hadde opprinnelig navnet Himmel og Hav!, men etter en laber mottagelse publikumsmessig døpte filmselskapet den om til Stompa til sjøs og bestilte 500 selvklebende merker til å klistre på plakatene på kinoene.[3] Året etter ble en klippet versjon utgitt med lavere aldergrense, slik at den også kunne vises for barn.

Det meste av innspillingen foregikk om bord på «Norse Lady».[1] Noen scener ble også innspilt på Expo 67, som ble holdt i Montréal, Canada.

Filmmusikk[rediger | rediger kilde]

Det musikalske ansvaret for filmproduksjonen hadde Egil Monn-Iversen.[1] Filmen inneholdt følgende sanger[1]:

  • Himmel og hav
  • Vi har sjøen
  • Morsevise – tekst: André Bjerke
  • I sjøen igjen – tekst: Gunnar Hernæs
  • Tamara – tekst: Nils Reinhardt Christensen

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk lunken mottakelse av Aftenpostens anmelder, som beskrev den som en «barnefilm for voksne». Anmelderen beskrev den videre som en propagandafilm for den norske handelsflåten, og mente skuespillerprestasjonene var lave, spesielt hos de medvirkende som manglet formell skuespillerutdannelse. Han mente mye av ansvaret hvilte på regissørens skuldre, men gav samtidig litt ros til fotografen. Anmelderen mente at voksen-scenene var malplassert og at de burde klippes vekk for å gjøre filmen tilgjengelig for dem som kunne ha glede av den.[4]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «De norske filmene 1967». Film & kino. 1968 Nr. 10. Oslo: Kommunale kinematografers landsforbund. 1968. Besøkt 11. april 2019. 
  2. ^ Aftenposten morgen - «Ny Stompafilm» (23.10.1967, s.8)
  3. ^ Filmbasen Arkivert 9. mai 2014 hos Wayback Machine. (besøkt 8.5.2014)
  4. ^ Aftenposten morgen - «Barnefilm bare for voksne!» (7.11.1967, s.8)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]