Stompa til sjøs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stompa til sjøs
Generell informasjon
SjangerDrama - Komedie
Prod.landNorsk
Utgivelsesår6. november 1967 (Norge)
10. juli 2002 (DVD)
Lengde89 min.
Aldersgrense16 år (1967)
7 år (1968) (klippet) (Norge)
Bak kamera
RegissørNils-Reinhardt Christensen
ManusforfatterNils-Reinhardt Christensen
ProdusentNils-Reinhardt Christensen
KomponistEgil Monn-Iversen
SjeffotografSverre Bergli
KlipperOla Winger
Foran kamera
MedvirkendeOle Enger
Didrik Arnesen
Arve Opsahl
Rolf Just Nilsen
Eva Opaker
Eksterne lenker

Stompa til sjøs (også kjent som Himmel og hav) er en norsk komedie og ungdomsfilm fra 1967 regissert av Nils-Reinhardt Christensen. Dette er den fjerde og siste av Stompa-filmene. Hovedrollene spilles av Ole Enger og Didrik Arnesen, mens sentrale biroller spilles av Arve Opsahl, Rolf Just Nilsen og Eva Opaker.

Handling[rediger | rediger kilde]

Stompa skal besøke foreldrene sine i New York. For å komme seg dit på en billig måte tar han seg arbeid på et skip som skal over Atlanterhavet. Han mønstrer på en 20 000-tonner sammen med russekameraten Nøtterø, som gjerne vil prøve seg på sjølivet i sommerferien. Ombord i skipet blir de kjent med «Båsen» og kokken. Stompa legger raskt merke til at den ene av dem har flere likhetstrekk med lektor Tørrdal.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Stompa til sjøs avviker på flere måter fra de andre filmene. Her foregår det meste av handlingen om bord på et skip i utenriksfart og derfor er kun et fåtall av personene i de andre filmene med i denne. Den er også laget for et mer voksent publikum og inneholder dermed en del dristige nakenscener.[1] Nøtterø, som er Stompas kamerat, har langt på vei en likeverdig rolle med Stompa i denne.

Filmen hadde opprinnelig navnet Himmel og Hav!, men etter en laber mottagelse publikumsmessig døpte filmselskapet den om til Stompa til sjøs og bestilte 500 selvklebende merker til å klistre på plakatene på kinoene.[2] Året etter ble en klippet versjon utgitt med lavere aldergrense, slik at den også kunne vises for barn.

Det meste av innspillingen foregikk ombord på «Norse Lady». Scener ble også innspilt på Expo 67, som ble holdt i Montréal, Canada.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Den fikk lunken mottakelse av Aftenpostens anmelder som beskrev den som en barnefilm for voksne. Anmelderen beskrev den videre som en propagandafilm for den norske handelsflåte og mente skuespillerprestasjonene var lave, spesielt hos de uten formell skuespillerutdannelse. Han mente mye av ansvaret hvilte på regissørens skuldre, men gav samtidig litt ros til fotografen. Anmelderen mente at voksen-scenene var malplassert og de burde klippes vekk for å gjøre filmen tilgjengelig for dem som kunne ha glede av den.[3]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten morgen - «Ny Stompafilm» (23.10.1967, s.8)
  2. ^ Filmbasen Arkivert 9. mai 2014 hos Wayback Machine. (besøkt 8.5.2014)
  3. ^ Aftenposten morgen - «Barnefilm bare for voksne!» (7.11.1967, s.8)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]