Alf Sommer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alf Sommer
Født22. apr. 1899[1]Rediger på Wikidata
Trondheim
Død1. jan. 1963[2]Rediger på Wikidata (63 år)
Norge[3]
Beskjeftigelse
EktefelleAstrid Sommer (1934–)[1]
NasjonalitetNorge

Alf Sommer (født 22. april 1899 i Trondheim, død 1. januar 1963) var en norsk skuespiller og instruktør. Han debuterte i 1917 ved Trondhjems Nationale Scene, og var fra 1928 tilknyttet Det norske teatret.

I 1938 var Alf Sommer med i den første Bør Børson-filmen, og i 1940 spilte han med Eva Sletto og Asta Voss i den 80 min. lange filmen Godvakker-Maren i regi av Knut Hergel. Alf Sommer var medskribent til filmen sammen med Hergel og Einar Tveito.

Vi kan også høre ham i radiodramatiseringen av Stompa-serien: S.T.O.M.P.A, Stompa slår alarm, Bodø går i vannet, Stompa pakker kofferten, Stompa og avskjedsgaven til lektor Tørrdal og Stompa: En betalende gjest. I disse episodene gir Alf Sommer stemme til «rektor dr. phil. Caspar Wilhem Ulrichsen». Den populære serien basert på Anthony Buckeridges Jennings-bøker fra britiske kostskoler var mesterlig dramatisert og tilrettelagt for norske forhold av Nils-Reinhardt Christensen. På begynnelsen av 2000-tallet ble det også gjenoppdaget gamle opptak fra 1950- og 1960-tallet av den populære detektivserien God aften, mitt navn er Cox, og her spiller Alf Sommer rollen som «Alexander Humphrey».

Sommer var i en årrekke støttespiller i komiske roller ved Det norske teatret, både i folkekomedier og i Shakespeares og Holbergs klassiske komedier. Han spilte tittelrollen i Gogols Revisoren (1936) og biroller som «Harald» i Oskar Braatens Den store barnedåpen. Han fikk sitt gjennombrudd som karakterskuespiller i 1957 da han spilte rollen som «Ol-Kanelesa» i en dramatisering av Johan Falkbergets roman Den fjerde nattevakt, fulgt av tittelrollen i Strindbergs Faderen (1959).

I 1961 instruerte han Den fjerde nattevakt av Johan Falkberget på Trøndelag Teater. I 1963, samme år som han døde, hadde Alf Sommer en rolle i filmen Elskere, som bygget på Terje Stigens roman med samme tittel.

Alf Sommer var gift med skuespilleren Astrid Sommer.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Store norske leksikon, snl.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]