Alf Sommer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alf Sommer
Født22. april 1899
Norge Trondheim
Død1. januar 1963 (63 år)
Norge
Ektefelle Astrid Sommer
Beskjeftigelse Skuespiller og regissør
Nasjonalitet Norge

Alf Sommer (født 22. april 1899 i Trondheim, død 1. januar 1963) var en norsk skuespiller og instruktør. Han debuterte i 1917 ved Trondhjems Nationale Scene, og var fra 1928 tilknyttet Det norske teatret.

I 1938 var Alf Sommer med i den første Bør Børson-filmen, og i 1940 spilte han med Eva Sletto og Asta Voss i den 80 min. lange filmen Godvakker-Maren i regi av Knut Hergel. Alf Sommer var medskribent til filmen sammen med Hergel og Einar Tveito.

Vi kan også høre ham i radiodramatiseringen av Stompa-serien: S.T.O.M.P.A, Stompa slår alarm, Bodø går i vannet, Stompa pakker kofferten, Stompa og avskjedsgaven til lektor Tørrdal og Stompa: En betalende gjest. I disse episodene gir Alf Sommer stemme til «rektor dr. phil. Caspar Wilhem Ulrichsen». Den populære serien basert på Anthony Buckeridges Jennings-bøker fra britiske kostskoler var mesterlig dramatisert og tilrettelagt for norske forhold av Nils-Reinhardt Christensen. Nylig ble det også gjenoppdaget gamle opptak av den fra 1950- og 60-tallet populære detektivserien God aften, mitt navn er Cox, og her spiller Alf Sommer rollen som «Alexander Humphrey».

Sommer var i en årrekke støttespiller i komiske roller ved Det Norske teater, både i folkekomedier og i klassiske komedier hos Shakespeare og Holberg. Han spilte tittelrollen i Gogols Revisoren (1936) og biroller som «Harald» i Oskar Braatens Den store barnedåpen. Han fikk sitt gjennombrudd som karakterskuespiller i 1957 da han spilte rollen som «Ol-Kanelesa» i Den fjerde nattevakt, fulgt av tittelrollen i Strindbergs Faderen (1959).

I 1961 instruerte han Den fjerde nattevakt av Johan FalkbergetTrøndelag Teater. I 1963, samme år som han døde, hadde Alf Sommer en rolle i filmatiseringen av Terje Stigens roman Elskere.

Alf Sommer var gift med skuespilleren Astrid Sommer.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]