De fires tegn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De fires tegn
orig. The Sign of the Four
Forfatter(e)Arthur Conan Doyle
SpråkEngelsk
Tilblivelsefebruar 1890
SjangerDetektiv-krim, krim
UtgittFebruar 1890
ForlagLippincott's Monthly Magazine
Sider118

Sherlock Holmes

De fires tegn er en roman skrevet av Arthur Conan Doyle. Det var hans andre roman om Sherlock Holmes av i alt fire romaner og 56 noveller.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den trofaste dr. Watson er bekymret. Hans gode venn; mesterdetektiven Sherlock Holmes, er i ferd med å forgå av mangel på saker som kan utfordre hans briljante intellekt. Han stimulerer sitt sinn med kokain og morfin, mens han venter på en sak som er verdig hans intelligens. Redningen kommer i skikkelse av en ung dame i nød med en merkelig og gåtefull historie og seks usedvanlige vakre og verdifulle perler sendt av en ukjent velgjører sammen med et brev. Damen er Mary Morstan, dr. Watsons fremtidige kone.

I brevet står det «Møt ved tredje søyle fra venstre utenfor Lycem-teateret klokken 7 i aften. Ta med to venner om de føler dem engstelig. De har lidd stor urett.» Holmes og Watson blir med, og det viser seg at den ukjente er mr. Thaddeus Sholto som er sønn av Major Sholto som tjenestejorde sammen med Marys far i India. Han sier at hennes far var med på å finne en stor skatt, som nå er eid av Sholto familien. Etter at Majoren død har Thaddeus bestemt seg for å gi Mary hennes del av skatten. Men hun må være med tilbake til huset fordi Thaddeus' bror er ikke like lett å overtale.

Når de kommer til Sholto huset finner de Thaddeus' bror død. Han er drept av en torn i halsen. Skatten er borte, og de finner en lapp ved siden av den døde med «De fires tegn» på. Hvem har drept Thaddus' bror, hva betyr «De fires tegn», hvordan kom morderen seg inn i det lukkede rommet, hvor er skatten og hvem har laget de små fotsporene ved sengen og på loftet?

Dette ble Sherlock Holmes og hans følgesvenn, dr. John H. Watson, andre kriminalsak sammen.

Oppfølger: Skandale i Bøhmen og andre Sherlock Holmes-eventyr

Romanbestillingen[rediger | rediger kilde]

I 1889 kom en amerikansk magasinredaktør til London og inviterte to forfattere til middag. Den ene var en berømt irsk lyriker og skuespillforfatter, London-sosietetens vittige yndling. Den andre var en ukjent ung skotsk lege som et drøyt år tidligere hadde utgitt en liten bok med en ny detektiv i hovedrollen. De to var Oscar Wilde og Arthur Conan Doyle.

Wilde var, som vanlig, i sitt mest sprudlende ess. «De må se mitt siste teaterstykke», sa han til Doyle. «Det er storartet. Det er genialt». Doyle noterte i dagboken sin at Wilde måtte være gal. Men det endte i hvert fall med at begge forfatterne fikk bestilling på en roman.

Wilde skrev Bildet av Dorian Gray, og Conan Doyle skrev De fires tegn hvor han lånte noen trekk fra Wilde til to av fortellingens figurer, først og fremst til Thaddeus Sholto, men også til Sherlock Holmes.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]