Ishockey under Vinter-OL 2014 – Menn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ishockey
under de 22. olympiske vinterleker
IshockeyOlympiske vinterleker
Ishockey
ArenaerBolsjoj ispalass
Sjajba Arena
Dato12.23. februar 2014
Deltakere300 spillere fra 12 nasjoner
Medaljevinnere
Gullmedalje 
Sølvmedalje 
Bronsemedalje 
Vancouver 2010Pyeongchang 2018
Ishockey under
Vinter-OL 2014
Ishockey Olympiske ringer
Turnering
Menn   Kvinner
Tropper
Menn   Kvinner
Kvalifisering
Menn   Kvinner
« 2010   2018 »

Ishockey for menn var en turnering under vinter-OL 2014 som ble gjennomført i Sotsji, Russland, fra 12.-23. februar 2014. Det var femte gang siden vinter-OL 1998 at National Hockey League lot sine spillere få delta i OL-turneringen. Kampene ble bli spilt i to arenaer – Bolsjoj ispalass og Sjajba Arena.

Tolv nasjoner deltok i turneringen; ni av dem var direkte kvalifisert grunnet deres plassering på IIHFs verdensranking, mens de siste tre kvalifiserte seg gjennom kvalifiseringsturneringer. Lag fra tolv nasjoner ble seedet i tre grupper for gruppespillet. Turneringen bestod således av 28 kamper: 18 i gruppespillet; fire kvalifiseringskamper, fire kvartfinaler, to semifinaler, bronsefinalen og finalen.

Canada var regjerende olympiske mestre, og forsvarte gullmedaljen etter å ha slått Sverige 3−0 i finalen. Sverige tok dermed sølv, mens Finland igjen tok bronse etter å slått USA 5−0 i bronsefinalen. Finlands lagkaptein Teemu Selänne − som deltok i sin rekordtangerende sjette OL-turnering og i en alder av 43 år og 234 dager ble både den eldste spilleren i historien til å vinne OL-medalje og score et mål i OL − ble valgt til turneringens MVP.

Medaljevinnere[rediger | rediger kilde]

Olympiske ringer Ishockey under Vinter-OL 2014, menn Ishockey
Gull Sølv Bronse
 Canada (CAN)
Jamie Benn
Patrice Bergeron
Jay Bouwmeester
Jeff Carter
Sidney Crosby
Drew Doughty
Matt Duchene
Ryan Getzlaf
Dan Hamhuis
Duncan Keith
Chris Kunitz
Roberto Luongo
Patrick Marleau
Rick Nash
Corey Perry
Alex Pietrangelo
Carey Price
Patrick Sharp
Mike Smith
Martin St. Louis
P. K. Subban
John Tavares
Jonathan Toews
Marc-Édouard Vlasic
Shea Weber
 Sverige (SWE)
Daniel Alfredsson
Patrik Berglund
Alexander Edler
Oliver Ekman Larsson
Jhonas Enroth
Jimmie Ericsson
Jonathan Ericsson
Loui Eriksson
Jonas Gustavsson
Carl Hagelin
Niklas Hjalmarsson
Marcus Johansson
Erik Karlsson
Niklas Kronwall
Marcus Krüger
Gabriel Landeskog
Henrik Lundqvist
Gustav Nyquist
Johnny Oduya
Daniel Sedin
Jakob Silfverberg
Alexander Steen
Henrik Tallinder
Henrik Zetterberg

 Finland (FIN)
Juhamatti Aaltonen
Aleksander Barkov
Mikael Granlund
Juuso Hietanen
Jarkko Immonen
Jussi Jokinen
Olli Jokinen
Leo Komarov
Sami Lepistö
Petri Kontiola
Lauri Korpikoski
Lasse Kukkonen
Jori Lehterä
Kari Lehtonen
Olli Määttä
Antti Niemi
Antti Pihlström
Tuukka Rask
Tuomo Ruutu
Sakari Salminen
Sami Salo
Teemu Selänne
Kimmo Timonen
Ossi Väänänen
Sami Vatanen

Arenaer[rediger | rediger kilde]

Russlands flagg RusslandSotsji
Bolsjoj ispalass
(Большой Ледовый дворец)
Åpnet: 2012
Kapasitet: 12 000
Sjajba Arena
(Ледо́вая аре́на Шайба)
Åpnet: 2013
Kapasitet: 7 000

Turneringen skal avvikles i to arenaer i Sotsji. Hovedarenaen blir Bolsjoj ispalass («Store Ispalass») som ble åpnet i 2012. Arenaen har en tilskuerkapasitet på 12 000 tilskuere og ligner et Fabergéegg, et kjent russisk kultursymbol.

Den andre arenaen er Sjajba Arena som ble åpnet i 2013. Den ligger 300 meter fra Bolsjoj ispalass med en tilskuerkapasitet på rundt 7 000 tilskuere. Navnet «Sjajba» stammer fra det russiske ordet for en hockeypuck.

Format[rediger | rediger kilde]

Formatet er det samme som i 2010.[1][2][3] I gruppespillet vil 12 lag fordelt på 3 grupper (med 4 lag i hver) spille tre gruppespillskamper mot på forhånd kjente motstandere. Med seier i regulær spilletid vil laget ta 3 poeng, med seier på overtid eller etter straffer vil laget ta 2 poeng og med nederlag på enten overtid eller straffer ta 1 poeng. Nederlag i regulær spilletid gir null poeng.

Etter at gruppespillet er avsluttet vil alle lag bli rangert fra 1D til 12D. Rangeringen blir avgjort etter følgende kriterier:

  • Høyere gruppeplassering
  • Flest poeng
  • Bedre målforskjell
  • Flest mål
  • Bedre plassering på 2013 IIHF verdensranking

De fire beste lagene i gruppespillet (det beste laget i hver gruppe (1D-3D) samt det beste laget på andreplass med det beste resultat) går til kvartfinalene, mens de resterende åtte lagene skal spille kvalifiseringskamper for å kvalifisere seg til kvartfinale (kalt «gruppe E»). Kvalifiseringskampene vil være:

  • 5D mot 12D (vinner blir E1)
  • 6D mot 11D (vinner blir E2)
  • 7D mot 10D (vinner blir E3)
  • 8D mot 9D (vinner blir E4)

Taperne av disse kvalifiseringskampene blir rangert fra 9.- til 12.-plass ut fra rangeringen deres i gruppespillet. Vinnerne vil spille kvartfinale:

  • 1D mot E4 (vinner blir F1)
  • 2D mot E3 (vinner blir F2)
  • 3D mot E2 (vinner blir F3)
  • 4D mot E1 (vinner blir F4)

De fire seirende lagene spiller semifinale, hvor de fire tapende lagene blir rangert fra 5.- til 8.-plass. Hjemmelaget i semifinalen blir det høyest rangerte laget etter gruppespillet:

  • F1 mot F4
  • F2 mot F3

De to seirende lagene skal spille i finalen, mens de to tapende lagene skal spille bronsefinale. Hjemmelaget i både bronsefinalen og semifinalen blir det høyest rangerte laget etter gruppespillet.

Tie-break[rediger | rediger kilde]

Hvis to lag har like mange poeng så er det innbyrdes oppgjør som er avgjørende. Hvis flere enn 2 lag har like mange poeng avgjøres det ut fra en intern tabell, hvor kun poengene fra deres innbyrdes kamper teller. Følgende kriterer avgjør hvilket av lagene som er best rangert:[1]

  1. Flest poeng.
  2. Beste målforskjell.
  3. Flest antall mål.
  4. Beste resultat mot det nærmeste best rangerte laget utenfor tabellen (1. antall poeng, 2. målforskjell, 3. flest antall mål).
  5. Beste resultat mot det nest best rangerte laget utenfor tabellen (1. antall poeng, 2. målforskjell, 3. flest antall mål).
  6. Plassering på IIHFs verdensranking innen mesterskapet.

Overtid og straffeslag[rediger | rediger kilde]

Overtidsperioden spilles med fire mann på hvert lag, og vinnes når et av lagene scorer et mål («sudden death»). I grunnspillet varer overtidsperioden 5 minutter, i kvart-, semi- og bronsefinale varer den 10 minutter og i finalen 20 minutter. Hvis kampen stadig er uavgjort avgjøres kampen på straffeslag, hvor hvert lag velger 3 spillere som skal prøve å score på motstanderens mål på best av 3. Hvis kampen stadig er likt etter de 3 straffeslagene fortsetter det i sudden death inntil et av lagene scorer (som omtales som «Game Winning Shot», GWS).[1]

Avtale mellom NHL, IIHF og IOK[rediger | rediger kilde]

Det var lenge usikkert om NHL ville gi tillatelse til at spillerne kunne delta i OL, da NHL-eierne ønsket mere innflytelse og bedre betingelser for å gi slipp på sine beste spillere midt i NHLs regulære sesong. Blant andre de russiske NHL-sjernene Aleksandr Ovetsjkin og Jevgenij Malkin uttalte at hvis partene ikke ville komme til enighet, så ville han forlate NHL for å kunne spille på landslaget i OL på hjemmebane.[4][5]

Den 19. juli 2013 kom NHL og deres spillerforening, National Hockey League Players' Association (NHLPA), til enighet med det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) og Den internasjonale olympiske komité (IOK) om en avtale som innebar at NHL vil holde en pause fra 9. februar til 26. februar 2014, så ligaens spillere kan representere deres respektive landslag i den olympiske turneringen (12. til 23. februar 2014). Dette er femte gang på rad datert tilbake til 1998 at NHL-spillere har deltatt i OL. Mer enn 120 NHL-spillere forventes å konkurrere for sine respektive nasjoner. Som en del av den nye avtalen sender NHL syv hoveddommere og seks linjedommere til turneringen.[6][7]

Kvalifisering[rediger | rediger kilde]

De ni beste nasjonene ifølge IIHFs verdensranking etter ishockey-VM 2012 er direkte kvalifisert til turneringen. Dessuten skal et antall ytterligere nasjoner spille kvalifiseringsturneringer om de siste tre plassene. Kvalifiseringsturneringene er organisert således at 12 lag møtes i 3 forskjellige turneringer med 4 lag i hver, hvorav vinneren av hver turnering kvalifiserer seg til OL.

10 fra Europa Finland
Finland
Latvia
Latvia
Norge
Norge
Russland
Russland
(Vertsnasjon)
Slovakia
Slovakia
Slovenia
Slovenia
Sveits
Sveits
Sverige
Sverige
Tsjekkia
Tsjekkia
Østerrike
Østerrike
2 fra Nord-Amerika Canada
Canada
(Tittelforsvarer)
USA
USA

Seeding[rediger | rediger kilde]

Gruppe A Gruppe B Gruppe C
 Russland (1)  Finland (2)  Tsjekkia (3)
 Slovakia (6)  Canada (5)  Sverige (4)
 USA (7)  Norge (8)  Sveits (9)
 Slovenia (18)  Østerrike (15)  Latvia (11)

Tropper[rediger | rediger kilde]

De deltakende nasjonenes ishockeyforbund skulle innsende en innledende spillertropp bestående av maksimum 22 løpere og 3 målvakter innen den innen den 7. januar 2014 klokken 18:00 (UTC+1) / 12:00 (UTC-4).[8][9] De endelige og offisielle spillertroppene vil bli registrert i et møte hos OLs turneringsdirektorat en dag før starten av de respektive øvelsene, hvilket i ishockeyturneringen for herrers sammenheng er den 11. februar 2014, hvilket gir muligheten for å erstatte spillere i tilfelle av eventuelle skader i perioden opp til OL.[8]

Gruppespill[rediger | rediger kilde]

Gruppe A[rediger | rediger kilde]

Gruppespillskamp mellom USA og Russland 15. februar 2014

.

Gruppe A v · r KS S OTS OTT T M+ M− MF Poeng
 USA 3 2 1 0 0 15 4 +11 8
 Russland 3 1 1 1 0 8 5 +3 6
 Slovenia 3 1 0 0 2 6 11 −5 3
 Slovakia 3 0 0 1 2 2 11 −9 0
     Nasjonen går direkte til kvartfinale
     Nasjonen skal spille kvalifiseringskamp

All tider er lokal tid (UTC+4).

13. februar 2014 v · r
16:30
Russland  5 – 2
(2–0, 1–2, 2–0)
 Slovenia Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 11 653
Referanse
Semyon Varlamov Målvakter Robert Kristan Dommere:
Canadas flagg Dave Jackson
Tsjekkias flagg Vladimír Šindler
Linjedommere:
Canadas flagg Lonnie Cameron
Canadas flagg Chris Carlson
A. Ovetsjkin (J. Malkin, A. Sjomin) – 1:17
J. Malkin (A. Ovetsjkin, J. Medvedev) – 3:54

I. Kovaltsjuk (J. Malkin, A. Radulov) (PP1) – 37:48

V. Nitsjusjkin (A. Teresjtsjenko) – 43:59
A. Belov (N. Nikitin, A. Teresjtsjenko) – 47:53
1 – 0
2 – 0
2 – 1
3 – 1
3 – 2
4 – 2
5 – 2


21:43 – Ž. Jeglič (M. Robar)

38:52 – Ž. Jeglič (R. Sabolič, A. Kopitar)
6 min Utvisninger 6 min
35 Skudd på mål 14
13. februar 2014 v · r
16:30
Slovakia  1 − 7
(0–1, 1–6, 0–0)
 USA Sjajba Arena, Sotsji
Tilskuere: 4 119
Referanse
Jaroslav Halák (00:00 – 33:30)
Peter Budaj (33:30 – 60:00)
Målvakter Jonathan Quick Dommere:
Tsjekkias flagg Antonín Jeřábek
Canadas flagg Kevin Pollock
Linjedommere:
Canadas flagg Mark Wheler
Canadas flagg Jesse Wilmot

T. Tatar (M. Hossa) – 20:24
0 – 1
1 – 1
1 – 2
1 – 3
1 – 4
1 – 5
1 – 6
1 – 7
14:27 – J. Carlson (P. Kessel, J. van Riemsdyk)

21:26 – R. Kesler (P. Kane)
22:32 – P. Stastny (M. Pacioretty, T. Oshie)
28:16 – D. Backes (P. Kessel)
33:30 – P. Stastny (K. Shattenkirk, T. Oshie)
34:20 – P. Kessel (R. Kesler, J. van Riemsdyk)
35:17 – D. Brown (J. Carlson, P. Kane)
4 min Utvisninger 2 min
23 Skudd på mål 33

15. februar 2014 v · r
12:00
Slovakia  1 – 3
(0–0, 0–0, 1–3)
 Slovenia Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 7 438
Referanse
Jaroslav Halák Målvakter Robert Kristan Dommere:
Russlands flagg Konstantin Olenin
Canadas flagg Tim Peel
Linjedommere:
Canadas flagg Derek Amell
Belarus’ flagg Ivan Dedjulja



T. Jurčo (T. Záborský, Z. Chára) (PP1) – 59:42
0 - 1
0 - 2
0 - 3
1 - 3
43:23 – R. Tičar (Ž. Jeglič, R. Sabolič) (PP1)
48:59 – T. Razingar (J. Urbas, M. Rodman)
49:22 – A. Kopitar (J. Muršak)
8 min Utvisninger 10 min
28 Skudd på mål 31
15. februar 2014 v · r
16:30
USA  3 – 2 GWS
(0–0, 1–1, 1–1, 0–0)
(4/8–3/8)
 Russland Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 11 678
Referanse
Jonathan Quick Målvakter Sergej Bobrovskij Dommere:
USAs flagg Brad Meier
Sveriges flagg Marcus Vinnerborg
Linjedommere:
Canadas flagg Greg Devorski
Canadas flagg Jesse Wilmot

C. Fowler (J. van Riemsdyk, P. Kessel) (PP1) – 36:34
J. Pavelski (P. Kane, K. Shattenkirk) (PP1) – 49:27


T.J. Oshie Mål
J. van Riemsdyk Bom
J. Pavelski Bom
T.J. Oshie Bom
T.J. Oshie Mål
T.J. Oshie Mål
T.J. Oshie Bom
T.J. Oshie Mål
0 – 1
1 – 1
2 – 1
2 – 2
Straffeslag
1 – 0
1 – 0
1 – 1
1 – 1
2 – 2
3 – 3
3 – 3
4 – 3
29:15 – P. Datsjuk (A. Markov, A. Radulov)


52:44 – P. Datsjuk (A. Markov, A. Ovetsjkin) (PP1)

Bom J. Malkin
Bom P. Datsjuk
Mål I. Kovaltsjuk
Bom I. Kovaltsjuk
Mål P. Datsjuk
Mål I. Kovaltsjuk
Bom P. Datsjuk
Bom I. Kovaltsjuk
12 min Utvisninger 10 min
34 Skudd på mål 31

16. februar 2014 v · r
16:30
Russland  1 – 0 GWS
(0–0, 0–0, 0–0, 0–0)
(2/2–0/2)
 Slovakia Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 11 097
Referanse
Semyon Varlamov Målvakter Ján Laco Dommere:
Tysklands flagg Lars Brüggemann
Canadas flagg Kelly Sutherland
Linjedommere:
Canadas flagg Chris Carlson
USAs flagg Andy McElman

A. Radulov Mål
I. Kovaltsjuk Mål
Straffeslag
1 – 0
2 – 0

Bom M. Handzuš
Bom T. Tatar
4 min Utvisninger 10 min
37 Skudd på mål 27
16. februar 2014 v · r
16:30
Slovenia  1 – 5
(0–2, 0–2, 1–1)
 USA Sjajba Arena, Sotsji
Tilskuere: 4 892
Referanse
Luka Gračnar Målvakter Ryan Miller Dommere:
Canadas flagg Mike Leggo
Finlands flagg Jyri Rönn
Linjedommere:
Slovakias flagg Miroslav Valach
Canadas flagg Mark Wheler





M. Rodman (D. Rodman, J. Urbas) – 59:42
0 – 1
0 – 2
0 – 3
0 – 4
0 – 5
1 – 5
01:04 – P. Kessel (J. Pavelski)
04:33 – P. Kessel (J. Pavelski, B. Orpik)
31:05 – P. Kessel (J. van Riemsdyk, J. Pavelski)
32:17 – R. McDonagh (B. Wheeler, T.J. Oshie)
43:26 – D. Backes (R. Callahan, D. Brown)
4 min Utvisninger 6 min
18 Skudd på mål 28

Gruppe B[rediger | rediger kilde]

Gruppe B v · r KS S OTS OTT T M+ M− MF Poeng
 Canada 3 2 1 0 0 11 2 +9 8
 Finland 3 2 0 1 0 15 7 +8 7
 Østerrike 3 1 0 0 2 7 15 −8 3
 Norge 3 0 0 0 3 3 12 −9 0
     Nasjonen går direkte til kvartfinale
     Nasjonen skal spille kvalifiseringskamp

All tider er lokal tid (UTC+4).

13. februar 2014 v · r
12:00
Finland  8 − 4
(4−2, 2−0, 2−2)
 Østerrike Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 5 664
Referanse
Tuukka Rask Målvakter Bernhard Starkbaum Dommere:
Tysklands flagg Daniel Piechaczek
USAs flagg Ian Walsh
Linjedommere:
USAs flagg Tommy George
Canadas flagg Brad Kovachik

M. Granlund (T. Selänne, S. Vatanen) − 05:15

S. Lepistö (J. Jokinen, T. Ruutu) − 11:23
O. Määttä (O. Jokinen) − 19:25
J. Immonen (J. Lehtera) − 19:33
J. Jokinen (P. Kontiola) − 21:43
P. Kontiola (M. Granlund) − 32:10

J. Immonen (A. Barkov, S. Vatanen) (PP1) − 51:25

M. Granlund (K. Timonen, S. Vatanen) (PP1) − 58:25
0 − 1
1 − 1
1 − 2
2 − 2
3 − 2
4 − 2
5 − 2
6 − 2
6 − 3
7 − 3
7 − 4
8 − 4
00:36 − M. Grabner (M. Raffl)

09:19 − T. Hundertpfund (T. Vanek)





41:29 − M. Grabner (B. Lebler, M. Raffl)

54:22 − M. Grabner
4 min Utvisninger 10 min
52 Skudd på mål 20
13. februar 2014 v · r
21:00
Canada  3 − 1
(0–0, 2–0, 1–1)
 Norge Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 10 261
Referanse
Carey Price Målvakter Lars Haugen Dommere:
Canadas flagg Mike Leggo
Sveriges flagg Marcus Vinnerborg
Linjedommere:
USAs flagg Andy McElman
USAs flagg Christopher Woodworth
S. Weber (D. Keith, P. Bergeron) – 26:20
J. Benn (P. Bergeron, D. Doughty) – 35:19

D. Doughty (R. Getzlaf, P. Marleau) – 41:47
1 – 0
2 – 0
2 – 1
3 – 1


40:22 – P. Thoresen (M. Olimb) (PP1)
10 min Utvisninger 6 min
38 Skudd på mål 20

14. februar 2014 v · r
21:00
Canada  6 – 0
(2–0, 4–0, 0–0)
 Østerrike Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 8 969
Referanse
Roberto Luongo Målvakter Bernhard Starkbaum (00:00 – 40:00)
Mathias Lange (40:00 – 60:00)
Dommere:
Canadas flagg Dave Jackson
Russlands flagg Konstantin Olenin
Linjedommere:
Canadas flagg Lonnie Cameron
Slovakias flagg Miroslav Valach
D. Doughty (J. Toews) – 05:24
S. Weber (C. Perry, R. Getzlaf) – 10:12
J. Carter (P. Marleau, S. Crosby) – 22:39
J. Carter (P. Marleau, A. Pietrangelo) – 24:09
J. Carter (J. Toews, S. Weber) – 34:33
R. Getzlaf (SH) – 36:48
1 – 0
2 – 0
3 – 0
4 – 0
5 – 0
6 – 0
8 min Utvisninger 2 min
46 Skudd på mål 23
14. februar 2014 v · r
21:00
Norge  1 − 6
(0–3, 0–2, 1–1)
 Finland Sjajba Arena, Sotsji
Tilskuere: 3 018
Referanse
Lars Haugen (00:00 − 20:00)
Lars Volden (20:00 − 60:00)
Målvakter Kari Lehtonen Dommere:
Tysklands flagg Lars Brüggemann
Canadas flagg Kelly Sutherland
Linjedommere:
Canadas flagg Derek Amell
Canadas flagg Chris Carlson





P.−Å. Skrøder (M. Olimb, J. Holøs) (PP2) - 41:01
0 – 1
0 – 2
0 – 3
0 – 4
0 – 5
1 – 5
1 – 6
05:46 – T. Selänne (S. Vatanen, K. Lehtonen)
06:51 – L. Korpikoski (O. Jokinen, O. Määttä)
17:21 – J. Lehterä
28:03 - L. Korpikoski (O. Määttä, T. Ruutu)
31:26 - O. Jokinen (S. Salo, T. Ruutu)

57:41 - O. Määttä (P. Kontiola, K. Lehtonen)
6 min Utvisninger 6 min
21 Skudd på mål 39

16. februar 2014 v · r
12:00
Østerrike  3 – 1
(2–0, 0–1, 1–0)
 Norge Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 6 882
Referanse
Mathias Lange Målvakter Lars Haugen Dommere:
Tsjekkias flagg Vladimír Šindler
USAs flagg Ian Walsh
Linjedommere:
Canadas flagg Lonnie Cameron
Tysklands flagg André Schrader
M. Grabner (T. Pöck, R. Lukas) – 04:27
M. Raffl (M. Grabner) (PP1) – 06:52

M. Grabner (D. Welser) – 58:23
1 – 0
2 – 0
2 – 1
3 – 1


28:05 – P.−Å. Skrøder (P. Thoresen)
12 min Utvisninger 8 min
27 Skudd på mål 35
16. februar 2014 v · r
21:00
Finland  1 − 2 OT
(0–1, 1–0, 0–0, 0–1)
 Canada Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 11 263
Referanse
Tuukka Rask Målvakter Carey Price Dommere:
Tsjekkias flagg Antonín Jeřábek
Canadas flagg Kevin Pollock
Linjedommere:
Belarus’ flagg Ivan Dedjulja
Canadas flagg Brad Kovachik

T. Ruutu (J. Jokinen, O. Väänänen) – 38:00
0 − 1
1 − 1
1 − 2
13:44 – D. Doughty (S. Weber, S. Crosby) (PP1)

62:32 – D. Doughty (J. Carter)
2 min Utvisninger 2 min
15 Skudd på mål 27

Gruppe C[rediger | rediger kilde]

Gruppe C v · r KS S OTS OTT T M+ M− MF Poeng
 Sverige 3 3 0 0 0 10 5 +5 9
 Sveits 3 2 0 0 1 2 1 +1 6
 Tsjekkia 3 1 0 0 2 6 7 −1 3
 Latvia 3 0 0 0 3 5 10 −5 0
     Nasjonen går direkte til kvartfinale
     Nasjonen skal spille kvalifiseringskamp


All tider er lokal tid (UTC+4).

12. februar 2014 v · r
21:00
Tsjekkia  2 − 4
(0−2, 2−2, 0−0)
 Sverige Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 11 417
Referanse
Jakub Kovař (00:00 – 20:51)
Alexander Salák (20:51 – 60:00)
Målvakter Henrik Lundqvist Dommere:
Russlands flagg Konstantin Olenin
Canadas flagg Kelly Sutherland
Linjedommere:
Belarus’ flagg Ilja Dedjulja
Canadas flagg Greg Devorski




M. Židlický (P. Eliáš) − 28:12
J. Jágr (T. Plekanec, T. Kaberle) − 30:01
0 − 1
0 − 2
0 − 3
0 − 4
1 − 4
2 − 4
10:07 − E. Karlsson (O. Ekman-Larsson, A. Steen) (EA)
13:17 − P. Berglund (O. Ekman-Larsson, H. Lundqvist)
20:51 − H. Zetterberg (G. Landeskog, N. Kronwall)
24:07 − E. Karlsson (D. Sedin, N. Bäckström) (PP1)
10 min Utvisninger 10 min
29 Skudd på mål 25
12. februar 2014 v · r
21:00
Latvia  0 – 1
(0–0, 0–0, 0–1)
 Sveits Sjajba Arena, Sotsji
Tilskuere: 5 116
Referanse
Edgars Masaļskis Målvakter Jonas Hiller Dommere:
Tysklands flagg Lars Brüggemann
USAs flagg Brad Meier
Linjedommere:
Canadas flagg Derek Amell
Finlands flagg Sakari Suominen
0 – 1 59:52 – S. Moser (M. Streit)
10 min Utvisninger 6 min
21 Skudd på mål 39

14. februar 2014 v · r
12:00
Tsjekkia  4 − 2
(2−1, 2−1, 0−0)
 Latvia Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 5 831
Referanse
Ondřej Pavelec Målvakter Edgars Masaļskis Dommere:
USAs flagg Tim Peel
Finlands flagg Jyri Rönn
Linjedommere:
Tysklands flagg André Schrader
Canadas flagg Mark Wheler
M. Erat (D. Krejčí, A. Hemský) − 10:10

J. Jágr (M. Židlický, T. Plekanec) (PP1) − 19:29

J. Voráček (Z. Michálek) − 27:06
M. Židlický (M. Hanzal, P. Nedvěd) − 37:02
1 − 0
1 − 1
2 − 1
2 − 2
3 − 2
4 − 2

13:05 − J. Sprukts (M. Rēdlihs, L. Dārziņš) (PP1)

22:45 − H. Vasiļjevs (G. Pujacs)
8 min Utvisninger 8 min
39 Skudd på mål 20
14. februar 2014 v · r
16:30
Sverige  1 − 0
(0−0, 0−0, 1−0)
 Sveits Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 7 968
Referanse
Henrik Lundqvist Målvakter Reto Berra Dommere:
Canadas flagg Mike Leggo
Tsjekkias flagg Vladimír Šindler
Linjedommere:
Canadas flagg Greg Devorski
Finlands flagg Sakari Suominen
D. Alfredsson (E. Karlsson, P. Berglund) – 52:39 1 − 0
4 min Utvisninger 8 min
31 Skudd på mål 26

15. februar 2014 v · r
21:00
Sveits  1 − 0
(1−0, 0−0, 0−0)
 Tsjekkia Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 10 253
Referanse
Jonas Hiller Målvakter Ondřej Pavelec Dommere:
Tysklands flagg Daniel Piechaczek
Canadas flagg Kevin Pollock
Linjedommere:
Canadas flagg Brad Kovachik
USAs flagg Christopher Woodworth
S. Bodenmann (D. Hollenstein, K. Romy) – 14:10 1 − 0
6 min Utvisninger 10 min
26 Skudd på mål 26
15. februar 2014 v · r
21:00
Sverige  5 − 3
(1−1, 3−1, 1−1)
 Latvia Sjajba Arena, Sotsji
Tilskuere: 3 709
Referanse
Henrik Lundqvist Målvakter Kristers Gudļevskis Dommere:
Tsjekkias flagg Antonín Jeřábek
USAs flagg Ian Walsh
Linjedommere:
USAs flagg Tommy George
USAs flagg Andy McElman
P. Berglund (E. Karlsson, A. Steen) (PP1) – 15:50


E. Karlsson (N. Bäckström, D. Alfredsson) (PP1) – 22:45
D. Alfredsson (D. Sedin, A. Edler) (PP1) – 36:14
J. Ericsson (Ekman-Larsson, J. Silfverberg) (PP1) – 38:47

A. Edler (D. Sedin, M. Johansson) – 52:20
1 – 0
1 – 1
1 – 2
2 – 2
3 – 2
4 – 2
4 – 3
5 – 3

18:48 – L. Dārziņš (J. Sprukts, K. Sotnieks)
21:22 – J. Sprukts (K. Rēdlihs, M. Karsums) (PP1)



41:28 – Z. Girgensons (K. Daugaviņš, R. Freibergs) (PP1)
12 min Utvisninger 12 min
30 Skudd på mål 23

Sluttspill[rediger | rediger kilde]

Rangering etter gruppespill[rediger | rediger kilde]

Rangering Nasjon Gruppe PG KS P M+ MF IIHF Ranking
1D  Sverige C 1 3 9 +5 10 1
2D  USA A 1 3 8 +11 15 6
3D  Canada B 1 3 8 +9 11 5
4D  Finland B 2 3 7 +8 15 2
5D  Russland A 2 3 6 +3 8 3
6D  Sveits C 2 3 6 +1 2 7
7D  Tsjekkia C 3 3 3 –1 6 4
8D  Slovenia A 3 3 3 –5 6 17
9D  Østerrike B 3 3 3 −8 7 15
10D  Slovakia A 4 3 1 −9 2 8
11D  Latvia C 4 3 0 −5 5 11
12D  Norge B 4 3 0 −9 3 9
     Nasjonen går videre til Kvartfinaler
     Nasjon må spille i Kvalifisering

Trekning[rediger | rediger kilde]

  Kvalifisering til kvartfinale Kvartfinaler Semifinaler Finale
                                     
        
  1D   Sverige 5  
    E4   Slovenia 0  
8D   Slovenia 4
9D   Østerrike 0  
  F1   Sverige 2  
  F4   Finland 1  
        
        
  4D   Finland 3
    E1   Russland 1  
5D   Russland 4
12D   Norge 0  
  VSF1   Sverige 0
  VSF2   Canada 3
        
        
  3D   Canada 2 Bronsefinale
    E2   Latvia 1  
6D   Sveits 1 TSF1   Finland 5
11D   Latvia 3   TSF2   USA 0
  F3   Canada 1
  F2   USA 0  
        
        
  2D   USA 5
    E3   Tsjekkia 2  
7D   Tsjekkia 5
10D   Slovakia 3  

Kvalifisering til kvartfinale[rediger | rediger kilde]

De fire beste lagene (1D-4D) går direkte til kvartfinalene, mens de resterende åtte lagene (5D-12D) skal spille kvalifiseringskamper.

De fire vinnerne av kvalifiseringskampene går til kvartfinalerunden, mens taperne blir rangert fra 9.- til 12.-plass ut fra rangeringen deres i gruppespillet.

Alle tider er lokal tid (UTC+4)

18. februar 2014
12:00 v · r
Slovenia  4 – 0
(2–0, 1–0, 1–0)
 Østerrike Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 6 821
Referanse
Robert Kristan Målvakter Mathias Lange Dommere:
Canadas flagg Dave Jackson
Tsjekkias flagg Vladimír Šindler
Linjedommere:
USAs flagg Tommy George
USAs flagg Christopher Woodworth
A. Kopitar (R. Tičar, Ž. Jeglič) (PP1) – 05:29
J. Urbas (S. Kovačevič) (SH) – 11:57
S. Kovačevič (D. Rodman, J. Muršak) – 23:21
J. Muršak (D. Rodman) (ENG) – 57:02
1 – 0
2 – 0
3 – 0
4 – 0
6 min Utvisninger 10 min
30 Skudd på mål 31
18. februar 2014
16:30 v · r
Russland  4 – 0
(0–0, 2–0, 2–0)
 Norge Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 11 423
Referanse
Sergej Bobrovskij Målvakter Lars Haugen Dommere:
Tysklands flagg Daniel Piechaczek
Canadas flagg Kevin Pollock
Linjedommere:
USAs flagg Andy McElman
Slovakias flagg Miroslav Valach
A. Radulov (P. Datsjuk) – 24:12
I. Kovaltsjuk (A. Radulov, P. Datsjuk) – 37:11
A. Radulov (P. Datsjuk) (ENG) – 58:53
A. Teresjtsjenko (V. Tikhonov, V. Tarasenko) – 59:20
1 – 0
2 – 0
3 – 0
4 – 0
2 min Utvisninger 6 min
31 Skudd på mål 22
18. februar 2014
21:00 v · r
Sveits  1 – 3
(0–2, 1–0, 0–1)
 Latvia Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 7 912
Referanse
Jonas Hiller Målvakter Edgars Masaļskis Dommere:
Canadas flagg Mike Leggo
Finlands flagg Jyri Rönn
Linjedommere:
Canadas flagg Brad Kovachik
Tysklands flagg André Schrader


M. Plüss (R. Suri) – 35:01
0 – 1
0 – 2
1 – 2
1 – 3
08:38 – O. Bārtulis (K. Daugaviņš, Z. Girgensons)
11:19 – L. Dārziņš (M. Rēdlihs) (PP1)

59:00 – L. Dārziņš (V. Pavlovs) (EN)
4 min Utvisninger 2 min
33 Skudd på mål 22
18. februar 2014
21:00 v · r
Tsjekkia  5 – 3
(3–0, 1–1, 1–2)
 Slovakia Sjajba Arena, Sotsji
Tilskuere: 3 628
Referanse
Ondřej Pavelec Målvakter Ján Laco Dommere:
Canadas flagg Tim Peel
Sveriges flagg Marcus Vinnerborg
Linjedommere:
Canadas flagg Lonnie Cameron
Finlands flagg Sakari Suominen
A. Hemský (T. Kaberle, J. Voráček) (PP1) – 06:53
R. Červenka (J. Jágr, T. Plekanec) – 07:22
D. Krejčí (T. Kaberle, R. Gudas) (PP1) – 17:03
R. Červenka – 35:41



T. Plekanec (D. Krejčí) (PP1, ENG) – 59:21
1 – 0
2 – 0
3 – 0
4 – 0
4 – 1
4 – 2
4 – 3
5 – 3




38:57 – M. Hossa (A. Sekera, M. Handzuš)
47:20 – M. Hossa (T. Tatar, M. Handzuš)
48:51 – T. Surový (A. Sekera, M. Bartovič)
2 min Utvisninger 10 min
29 Skudd på mål 32

Kvartfinaler[rediger | rediger kilde]

Etter kvartfinalene vil vinnerlagene omrangeres mellom F1 og F4. Vinneren av 1D mot E4 blir omrangert til F1, vinneren av 2D mot E3 blir omrangert til F2, vinneren av 3D mot E2 blir omrangert til F3, og vinneren av 4D mot E1 blir omrangert til F4. Taperne av kvartfinalene får en sluttplassering mellom 5.- og 8.-plass basert på deres statistikker i gruppespillet.

Alle tider er lokal tid (UTC+4)

19. februar 2014
12:00 v · r
Sverige  5 – 0
(1–0, 0–0, 4–0)
 Slovenia Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 7 325
Referanse
Henrik Lundqvist Målvakter Robert Kristan Dommere:
USAs flagg Brad Meier
Tsjekkias flagg Vladimír Šindler
Linjedommere:
Canadas flagg Chris Carlson
Canadas flagg Mark Wheler
A. Steen (D. Alfredsson, E. Karlsson) (PP1) – 18:50
D. Sedin (L. Eriksson) – 41:42
L. Eriksson (N. Bäckström, J. Oduya) – 48:04
C. Hagelin (N. Kronwall, J. Ericsson) – 51:27
C. Hagelin (E. Karlsson) – 56:10
1–0
2–0
3–0
4–0
5 – 0
8 min Utvisninger 8 min
38 Skudd på mål 19
19. februar 2014
16:30 v · r
Finland  3 – 1
(2–1, 1–0, 0–0)
 Russland Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 11 654
Referanse
Tuukka Rask Målvakter Semjon Varlamov (00:00 – 26:42)
Sergej Bobrovskij (26:42 – 60:00)
Dommere:
Canadas flagg Kelly Sutherland
Sveriges flagg Marcus Vinnerborg
Linjedommere:
Canadas flagg Greg Devorski
Canadas flagg Jesse Wilmot

J. Aaltonen (P. Kontiola) – 09:18
T. Selänne (M. Granlund) – 17:38
M. Granlund (T. Selänne, K. Timonen) – 25:37
0 – 1
1 – 1
2 – 1
3 – 1
07:51 – I. Kovaltsjuk (P. Datsjuk) (PP1)
6 min Utvisninger 8 min
22 Skudd på mål 38
19. februar 2014
21:00 v · r
Canada  2 – 1
(1–1, 0–0, 1–0)
 Latvia Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 9 825
Referanse
Carey Price Målvakter Kristers Gudļevskis Dommere:
Canadas flagg Tim Peel
Finlands flagg Jyri Rönn
Linjedommere:
Canadas flagg Brad Kovachik
Finlands flagg Sakari Suominen
P. Sharp (R. Nash) – 13:37

S. Weber (D. Doughty, J. Toews) (PP1) – 53:06
1 – 0
1 – 1
2 – 1

15:41 – L. Dārziņš (A. Kulda, J. Sprukts)
6 min Utvisninger 6 min
57 Skudd på mål 16
19. februar 2014
21:00 v · r
USA  5 – 2
(3–1, 1–0, 1–1)
 Tsjekkia Sjajba Arena, Sotsji
Tilskuere: 4 606
Referanse
Jonathan Quick Målvakter Ondřej Pavelec (00:00 – 29:31)
Alexander Salák (29:31 – 60:00)
Dommere:
Russlands flagg Konstantin Olenin
Canadas flagg Kevin Pollock
Linjedommere:
Canadas flagg Derek Amell
Belarus’ flagg Ivan Dedjulja
J. van Riemsdyk (R. Kesler, P. Kane) – 01:39

D. Brown (D. Backes, R. Suter) – 14:38
D. Backes (R. Suter, R. McDonagh) – 19:58
Z. Parise (J. Pavelski, R. Suter) – 29:31
P. Kessel (R. Kesler, K. Shattenkirk) – 42:01
1 – 0
1 – 1
2 – 1
3 – 1
4 – 1
5 – 1
5 – 2

04:31 – A. Hemský




53:00 – A. Hemský
2 min Utvisninger 6 min
25 Skudd på mål 23

Semifinaler[rediger | rediger kilde]

Alle tider er lokal tid (UTC+4).

21. februar 2014
16:00 v · r
Sverige  2 – 1
(0–0, 2–1, 0–0)
 Finland Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 9 476
Referanse
Henrik Lundqvist Målvakter Kari Lehtonen Dommere:
Russlands flagg Konstantin Olenin
USAs flagg Tim Peel
Linjedommere:
Canadas flagg Derek Amell
Canadas flagg Chris Carlson

L. Eriksson (J. Ericsson, N. Bäckström) – 21:39
E. Karlsson (A. Steen, D. Sedin) (PP1) – 36:26
0 – 1
1 – 1
2 – 1
26:17 – O. Jokinen (S. Vatanen)
10 min Utvisninger 4 min
25 Skudd på mål 26
21. februar 2014
21:00 v · r
USA  0 – 1
(0–0, 0–1, 0–0)
 Canada Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 11 172
Referanse
Jonathan Quick Målvakter Carey Price Dommere:
USAs flagg Brad Meier
Canadas flagg Kelly Sutherland
Linjedommere:
Belarus’ flagg Ivan Dedjulja
Canadas flagg Greg Devorski
0 – 1 21:41 – J. Benn (J. Bouwmeester)
4 min Utvisninger 6 min
31 Skudd på mål 37

Bronsefinale[rediger | rediger kilde]

Tiden er lokal (UTC+4).

22. februar 2014
19:00 v · r
USA  0 – 5
(0–0, 0–2, 0–3)
 Finland Bronsemedalje Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 9 052
Referanse
Jonathan Quick Målvakter Tuukka Rask Dommere:
Russlands flagg Konstantin Olenin
USAs flagg Tim Peel
Linjedommere:
Canadas flagg Chris Carlson
Belarus’ flagg Ivan Dedjulja
0 – 1
0 – 2
0 – 3
0 – 4
0 – 5
21:27 – T. Selänne (M. Granlund, L. Korpikoski)
21:38 – J. Jokinen (J. Lehterä, P. Kontiola)
46:10 – J. Hietanen (T. Ruutu, S. Lepistö)
49:06 – T. Selänne (M. Granlund, L. Korpikoski) (PP1)
53:09 – O. Määttä (J. Lehterä, J. Jokinen) (PP1)
12 min Utvisninger 4 min
27 Skudd på mål 29

Finale[rediger | rediger kilde]

Tiden er lokal tid (UTC+4).

23. februar 2014
16:00 v · r
Sølvmedalje Sverige  0 – 3
(0–1, 0–1, 0–1)
 Canada Gullmedalje Bolsjoj ispalass, Sotsji
Tilskuere: 11 076
Referanse
Henrik Lundqvist Målvakter Carey Price Dommere:
USAs flagg Brad Meier
Canadas flagg Kelly Sutherland
Linjedommere:
Canadas flagg Derek Amell
Canadas flagg Greg Devorski
0 – 1
0 – 2
0 – 3
12:55 – J. Toews (J.Carter, S. Weber)
35:43 – S. Crosby
49:04 – C. Kunitz
6 min Utvisninger 4 min
24 Skudd på mål 36
Det canadiske laget feirer seieren over Sverige i finalen.

Finalen var en omkamp av finalen under Vinter-OL 1994 i Lillehammer. Canada kjempet om å forsvare OL-tittelen fra 2010, mens Sverige kjempet om å vinne sitt tredje OL-gull og første siden 2006.

Canada satte inn kampens første mål da Jonathan Toews, etter en pasning fra Jeff Carter, styrte enkelt inn til 1-0 etter 13 minutter av første periode. Sveriges målvakt Henrik Lundqvist holdt svenskene inne i kampen, og det lå en scoring i luften. Med rundt fire minutter igjen av andre peridoe stjal Canadas kaptein Sidney Crosby − som stod uten mål foran den siste kampen − pucken fra svenskene og stormet alene mot mål og satte inn 2−0-scoringen. Elleve minuttet før slutt punkterte Crosbys klubb- og rekkekammerat Chris Kunitz (også han målløs før finalen) kampen ved å øke ledelsen til 3-0 da han utnyttet en tabbe av Daniel Sedin og klinket pucken i nettaket bak Lundqvist. Kampen endte med en 3−0 shutout til Canada og deres målvakt Carey Price.

Canada ble dermed første nasjon til å vinne OL-gull to ganger på rad siden Sovjetunionen gjorde det i 1984 og 1988. Det var samtidig Canadas første OL-gull i ishockey på europeisk jord siden vinter-OL 1952 i Oslo. Canadas general manager, Steve Yzerman, omtalte Canadas prestasjon i Sotsji som «den fineste defensive innsatsen noensinne for et kanadisk lag».[10]

Sluttresultater[rediger | rediger kilde]

 


Gullmedaljevinner i ishockey
under de 22. olympiske vinterleker
Canada
Canada
9. tittel

Turneringens sluttresultater ifølge IIHF:[11]

Gullmedalje  Canada
Sølvmedalje  Sverige
Bronsemedalje  Finland
4  USA
5  Russland
6  Tsjekkia
7  Slovenia
8  Latvia
9  Sveits
10  Østerrike
11  Slovakia
12  Norge

Prisutdeling[rediger | rediger kilde]

Direktoratets prisutdeling[rediger | rediger kilde]

Følgende spillere ble tildelt direktoratets pris for turneringens beste målvakt, forsvarsspiller og angrepsspiller av det internasjonale ishockeyforbundet:[12][13]

Pris Utøver Nasjon
Turneringens MVP Teemu Selänne  Finland
Beste målvakt Carey Price  Canada
Beste forsvarsspiller Erik Karlsson  Sverige
Beste angrepsspiller Phil Kessel  USA

All-star lag[rediger | rediger kilde]

Turneringens all-star lag ble stemt frem av internasjonal media ved avslutningen av turneringen. Følgende spillere ble stemt frem:[13]

Posisjon Utøver Nasjon
All-Star lag
Målvakt Henrik Lundqvist  Sverige
Forsvarsspiller Erik Karlsson  Sverige
Forsvarsspiller Drew Doughty  Canada
Angrepsspiller Teemu Selänne  Finland
Angrepsspiller Phil Kessel  USA
Angrepsspiller Mikael Granlund  Finland

Statistikker[rediger | rediger kilde]

Toppscorere[rediger | rediger kilde]

De ti beste spillerne rangert etter antall poeng og deretter sortert etter antall mål.[14]

Rangering Utøver KS M A Poeng PIM +/-
1 USAs flagg Phil Kessel (USA) 6 5 3 8 4 +6
2 Sveriges flagg Erik Karlsson (SWE) 5 4 4 8 0 +5
3 Finlands flagg Mikael Granlund (FIN) 6 3 4 7 4 +3
4 USAs flagg James van Riemsdyk (USA) 6 1 6 7 2 +7
5 Østerrikes flagg Michael Grabner (AUT) 4 5 1 6 0 −2
6 Canadas flagg Drew Doughty (CAN) 6 4 2 6 0 +4
7 Finlands flagg Teemu Selänne (FIN) 6 4 2 6 4 +3
8 Russlands flagg Aleksandr Radulov (RUS) 5 3 3 6 4 +4
9 Canadas flagg Shea Weber (CAN) 6 3 3 6 0 +5
10 Russlands flagg Pavel Datsjuk (RUS) 5 2 4 6 0 +3

Spillere med hat-tricks[rediger | rediger kilde]

Beste målvakter[rediger | rediger kilde]

De fem beste målvaktene som har spilt 40 % eller mer av lagets totale spilleminutter.[15]

Rangering Utøver KS S T MIN SPM MM R R% GMM SO
1 Canadas flagg Carey Price (CAN) 5 5 0 302:32 106 3 103 97,17 0,59 2
2 Sveits’ flagg Jonas Hiller (SUI) 3 2 1 179:09 68 2 66 97,06 0,67 2
3 Russlands flagg Sergej Bobrovskij (RUS) 3 1 2 157:12 63 3 60 95,24 1,15 1
4 Østerrikes flagg Mathias Lange (AUT) 3 1 2 139:38 84 4 80 95,24 1,72 0
5 Latvias flagg Edgars Masaļskis (LAT) 3 1 2 179:52 111 6 105 94,59 2,00 0

Målvakter med shutouts (ingen mål mot)[rediger | rediger kilde]

Dommere[rediger | rediger kilde]

IIHF utnevnte følgende dommere og linjedommere til å dømme kampene i ishockeyturneringen under vinter-OL 2014:[16]

Dommere
Navn Nasjon Liga
Lars Brüggemann Tysklands flagg Tyskland DEL
Dave Jackson Canadas flagg Canada NHL
Antonín Jeřábek Tsjekkias flagg Tsjekkia Tsjekkias Extraliga
Mike Leggo Canadas flagg Canada NHL
Brad Meier USAs flagg USA NHL
Konstantin Olenin Russlands flagg Russland KHL
Tim Peel Canadas flagg Canada NHL
Daniel Piechaczek Tysklands flagg Tyskland DEL
Kevin Pollock Canadas flagg Canada NHL
Jyri Rönn Finlands flagg Finland SM-liiga
Vladimír Šindler Tsjekkias flagg Tsjekkia Tsjekkias Extraliga
Kelly Sutherland Canadas flagg Canada NHL
Marcus Vinnerborg Sveriges flagg Sverige SHL
Ian Walsh USAs flagg USA NHL

Linjedommere
Navn Nasjon Liga
Derek Amell Canadas flagg Canada NHL
Lonnie Cameron Canadas flagg Canada NHL
Chris Carlson Canadas flagg Canada CHL
Ivan Dedjulja Belarus’ flagg Belarus KHL
Greg Devorski Canadas flagg Canada NHL
Tommy George USAs flagg USA ECHL
Brad Kovachik Canadas flagg Canada NHL
Andy McElman USAs flagg USA NHL
André Schrader Tysklands flagg Tyskland DEL
Sakari Suominen Finlands flagg Finland SM-liiga
Miroslav Valach Slovakias flagg Slovakia Slovakias Extraliga
Mark Wheler Canadas flagg Canada NHL
Jesse Wilmot Canadas flagg Canada NHL
Christopher Woodworth USAs flagg USA AHL

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Tournament Format» (engelsk). IIHF. Besøkt 14. februar 2014. 
  2. ^ «2014 Olympic Winter Games» (engelsk). IIHF. 20. mai 2012. Besøkt 22. mai 2012. 
  3. ^ «Big ice in Sochi 2014» (engelsk). IIHF. 10. mars 2012. Besøkt 20. mai 2012. 
  4. ^ «Alex Ovechkin To Quit NHL For 2014 Olympics?» (engelsk). TotalProSports.com. 29. juli 2009. Arkivert fra originalen 22. august 2013. Besøkt 19. juli 2013. 
  5. ^ «Alexander Ovechkin and Evgeni Malkin Will Be at Olympics in 2014» (engelsk). Bleacher Report. 21. november 2009. Besøkt 19. juli 2013. 
  6. ^ «Agreement reached for player participation in Sochi» (engelsk). NHL.com. 19. juli 2013. Besøkt 19. juli 2013. 
  7. ^ «IIHF-NHL reach agreement» (engelsk). IIHF. 15. juli 2013. Besøkt 19. juli 2013. 
  8. ^ a b Halford, Mike (19. juli 2013). «Olympic roster deadline set for Dec. 31» (engelsk). ProHockeyTalk at NBC Sports. Besøkt 7. januar 2014. 
  9. ^ «IIHF pushes back final roster deadline for 2014 Sochi Olympics to Jan. 7» (engelsk). NHL.com. 27. november 2013. Besøkt 7. januar 2014. 
  10. ^ «Canada shuts out Sweden to defend gold medal». ESPN. Besøkt 24. februar 2014. 
  11. ^ «Tournament Progress» (PDF) (engelsk). IIHF. Besøkt 19. februar 2014. 
  12. ^ «Best Players Selected by the Directorate» (PDF) (engelsk). IIHF.com. 23. februar 2014. Besøkt 23. februar 2014. 
  13. ^ a b «Selanne MVP» (engelsk). IIHF.com. 23. februar 2014. Besøkt 23. februar 2014. 
  14. ^ «Scoring Leaders» (PDF) (engelsk). International Ice Hockey Federation. Besøkt 23. februar 2014. 
  15. ^ «Goaltenders» (PDF) (engelsk). International Ice Hockey Federation. Besøkt 23. februar 2014. 
  16. ^ «Sochi officials named» (engelsk). IIHF.com. 12. desember 2013. Besøkt 11. januar 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]