Det liberale parti (Storbritannia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Liberal Party
Liberal Party
Norsk navn Det liberale parti
Land Storbritannia Storbritannia
Erklært ideologi Historisk: Klassisk liberalisme
Nyere tid: Sosialliberalisme
Grunnlagt 1859
Nedlagt 2. mars 1988
Farger Gul; historisk oransje, før det grønn

Det liberale parti var på 1800-tallet og fram til 1922 det ene av to store partier i Storbritannia. Etter det overtok Labour de liberales rolle som de konservatives hovedopposisjon. De liberale gikk i 1988 sammen med sosialdemokratene og dannet Liberaldemokratene.

En mindre gruppe i det liberale partiet motsatte seg partisammenslutningen og grunnla et nytt parti som overtok navnet «Liberal Party». Dette partiet har imidlertid fått marginal oppslutning.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Det liberale partiet utviklet seg fra det gamle whigpartiet, som hadde sin opprinnelse i en aristokratisk gruppering under Karl II og Jakob II. Whigene ønsket å redusere kongens makt og styrke parlamentet. Til å begynne med var nok denne maktkampen mer motivert av egeninteresse enn av idealisme, men etter hvert kom de mer idealistiske til å kjempe for mer demokrati av mer idealistiske grunner. Dette gjaldt særlig Charles James Fox og hans «disippel» og etterfølger, Charles Grey. Greys regjering bidro blant annet til å avskaffe slaveriet, samt å utvide stemmeretten (Reformakten). Denne reformen bidro, paradoksalt nok, til at partiet gradvis gikk i oppløsning og ble erstattet av det Det liberale partiet, der mange «whiger», men også en del frihandelsvennlige «toryer», samlet seg. Den formelle grunnleggelsen av det liberale partiet dateres vanligvis til 1859. I 1868 dannet William Ewart Gladstone sin første regjering.

partiDenne parti-, Storbritannia- og organisasjonrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.