Irian Jaya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vest-Papuas separatistbevegelses flagg, som er forbudt i Indonesia.
Kart som viser Irian Jayas beliggenhet.
Kart over Irian Jaya fra tiden før området ble delt i to provinser. Grensen mellom provinsene Papua og Papua Barat går over det smale eidet mellom hovedlandet og halvøyene i vest.

Irian Jaya eller Vest-Papua er den vestlige, indonesiske halvdelen av øya Ny-Guinea i det sørøstlige Asia. Området på 420 540 km² (på størrelse med Sverige) grenser til staten Papua Ny-Guinea i øst, langs meridianen 141° øst. Den utgjør en geografisk relativt atskilt del av republikken Indonesia, med kun to provinser: Papua i øst og Papua Barat (Vest-Papua) i vest. Befolkningen er trolig på om lag 3 millioner, fordelt på mer enn 300 stammer eller folkegrupper. Viktige kulturelle skiller går mellom fjellfolkene i øst og de ulike kystfolkene i vest og sør. Ved folketellingen i 2000 var 54 % protestanter, 24 % katolikker og 21 % muslimer, men disse tallene er i realiteten for høye fordi naturreligionene ikke tas med i offisielle folketellinger. Byene Sorong helt i nordvest og Jayapura helt i nordøst har begge om lag 200 000 innbyggere. Viktige næringsveier er tømmerhogst og fiske.

Geografi og natur[rediger | rediger kilde]

Geografisk består Irian Jaya av halvdelen av en kupert, tropisk regnskogsøy med høye fjell og skogdekte kystområder. Ytterst langs kysten er det også mye våtmark og mangrover. Den indonesiske delen omfatter om lag 600 km av den i alt 1600 km lange vest-østgående fjellkjeden på Ny-Guinea, og den er om lag 100 km bred i vest. Fjellene går opp til 4 700 moh., med tregrensen på 4 000 moh. De høyeste toppene er dekket av snø hele året.

Irian Jaya tilhører det australske biologiske området, og har blant annet pungdyr. Området har anslagsvis 16 000 arter av planter, og minst 124 planteslekter er endemiske (unike) for Irian Jaya. Dyrelivet omfatter krokodiller, flygehunder, flaggermus, possum, wallaby og store varaner, samt utrydningstruede maurpinnsvin. Innførte krabbemakaker utgjør en trussel mot opprinnelige primatarter. Fuglelivet omfatter mellom andre fiskeørn, papegøyer og paradisfugl.

Hogst og skogrydding, samt gruvedrift etter kobber og gull er farer for økologien.

Historie og politikk[rediger | rediger kilde]

Området ble proklamert som selvstendig stat i 1961 etter at Nederland la til rette for frie valg, men med sovjetisk hjelp underla Indonesia seg området etter to år. Inkorporeringen av Irian Jaya i Indonesia i perioden 196163 var kontroversiell, og skjedde under sterk motstand fra USA og president John F. Kennedy. Under regimet til general Suharto 196598 ble området lite utviklet og utsatt for en hardhendt undertrykkelsespolitikk. Indonesias regjering har siden 1970-tallet håndhevet en nasjonaliseringspolitikk hvor innbyggere fra Sumatra og Java har blitt oppmuntret og stimulert til å bosette seg i Irian Jaya. Konflikt mellom vest-papuanere og sentralregjeringen i Indonesia har i stor grad dreiet seg om selvstyre, menneskerettigheter og religion. Befolkningen i byene er i betydelig grad kristne, både katolikker og protestanter.

Den hardhendte politikken overfor den opprinnelige befolkningen ble løsnet noe i Reformasi-perioden fram til 2000. Dette året fikk Iryan Jaya formelt «indre selvstyre» spesiell autonomi, men samtidig var nå muslimer i flertall og det ble rapportert om overgrep mot den innfødte, kristne minoriteten. Et forslag i 2003 om å dele området inn i tre provinser møtte sterk motstand og ble skrinlagt.

En separatisk bevegelse kjemper fortsatt for selvstendighet for Vest-Papua. Bare øystaten Vanuatu støtter uavhengighetskravet, men Australia har tatt imot flyktninger fra området tross protester fra Indonesia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Yale Law School – «Indonesian Human Rights Abuses in West Papua: Application of the Law of Genocide to the History of Indonesian Control», april 2004.
  • George Washington University – nasjonale arkivdokumenter om Indonesias formelle annektering i 1969.
  • PapuaWeb – en akademisk ressursbase om Papua.
  • Solidarity South Pacific – ressurser og fakta om økologiske trusler mot regnskogsområdene i regionen.