Flygehunder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flygehunder
Nomenklatur
Pteropodidae
Gray, 1821
Synonymi
Megachiroptera
Populærnavn
flygehunder,
storflaggermus
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenFlaggermus
Økologi
Antall arter: 173
Habitat: flere forskjellige
Utbredelse: Afrika, Asia og Oseania
Inndelt i

Flygehunder (Pteropodidae) er den ene av de to gruppene av flaggermus, den andre er småflaggermus,. De fleste (men ikke alle) artene er større enn småflaggermus: De minste er 6 cm lange, de største blir 40 cm lange og har et vingespenn på 1,5 m. Disse kjempene kan bli over et kilo tunge. De fleste flygehunder har store øyne som gjør at de kan orientere seg i halvmørke og i huler. Luktesansen er utmerket. I motsetning til småflaggermusene, bruker flygehundene ikke ekkolokalisering. Unntaket er grotteflygehunder (slekten Rousettus), som bruker høyfrekvente klikkelyder for å orientere seg i huler.

Flygehunder er utbredd i tropiske og subtropiske strøk fra Afrika til Øst-Asia og Australia. Rosettflaggermus (Rousettus aegyptiacus) finnes nordover til Kypros og Sør-Tyrkia.

Flygehunder lever av frukt og nektar fra blomster. Ofte blir frukten most, og bare fruktsaften blir konsumert. Tennene er tilpasset til å bite gjennom harde fruktskall. Store flygehunder må lande for å ete fruktene, mens de mindre artene er i stand til å stå stille i luften foran en blomst eller frukt.

Mange flygehunder hjelper til med å spre pollen og frø.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]