Toflikkasuar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Toflikkasuar
Toflikkasuar (Casuarius casuarius)
Toflikkasuar (Casuarius casuarius)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Casuarius casuarius
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: Toflikkasuar
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Strutsefugler
Familie: Kasuarfamilien
Slekt: Casuarius
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigVU - Sårbar

VU — Sårbar

Habitat: terrestrisk, regnskog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for toflikkasuar
egg of Casuarius casuarius

Toflikkasuar eller hjelmkasuar (Casuarius casuarius) er kjempestor fugl i kasuarfamilien. Den er en av tre arter i slekten Casuarius. Arten er endemisk for Australasia.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Den er den tredje største og den nest tyngste fuglen i verden, etter strutsen og emuen. Voksne hjelmkasuarer blir omkring 1,3–1,7 m høye og kan veie opp mot 58 kilo.[2] Hunnen blir betydelig større enn hannen, som typisk veier omkring 29–34 kg.[2] De har hjelm på hodet, en kamlignende hornet utvekst på hodet som de anvender til å slå seg fram gjennom tett undervegetasjon. Hjelmkasuaren er svart med et grønnblått ansikt, et grønt bakhode og en hals som er fiolett foran, blå på sidene og lakkrød på baksiden.

Utbredelse og habitat[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer på det sørlige Ny-Guinea og Aruøyene, samt i det nordøstlige Australia. Den trives vanligvis i regnskog opp mot 500 moh, men finnes unntaksvis opp mot 1 100 moh. I Australia forekommer den i tett regnskog i alle høyder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BirdLife International 2012. Casuarius casuarius. The IUCN Red List of Threatened Species 2012: e.T22678108A40066070.
  2. ^ a b Folch, A., Christie, D.A., Jutglar, F. & Garcia, E.F.J. (2016). Southern Cassowary (Casuarius casuarius). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]