Lorentz nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Lorentz nasjonalpark
Puncak Jaya (4 884 moh.)

Lorentz nasjonalpark (Lorentz National Park) ligger i den indonesiske provinsen Papua (Vest-Papua) på øya Ny-Guinea og omfatter 2 350 000 ha, hvilket gjør den til det største beskyttede området i Sørøst-Asia. Nasjonalparken er oppkalt etter den nederlandske oppdageren Hendrikus Albertus Lorentz.

Lorentz nasjonalpark var opprinnelig et naturreservat som ble opprettet i 1978 og endret til en nasjonalpark på (opprinnelig) 2 505 600 ha etter beslutninger og lovendringer i 1997 og 1999. Nasjonalparken strekker seg fra det tropiske Arafurahavet langs kysten av øya og opp i høyden til Maokefjellene som har fjelltopper med permanente snø- og iskapper. Den høyeste fjelltoppen er Puncak Jaya i Sudirmanfjellene med sine 4 884 moh., men en rekke andre topper når også opp over 4 500 meter. I dette området møtes kolliderende kontinentalplater, hvilket gjør det geologisk interessant. Graden av biodiversitet er dessuten den høyeste i regionen.

Fauna og flora[rediger | rediger kilde]

Lorentz nasjonalpark har en svært rikholdig fauna, som blant annet omfattes av cirka 160 pattedyrarter, 650 fuglearter (hvorav 18 arter av paradisfugler) og 150 000 insektarter, hvorav mange er truet av utryddelse. Området inkluderer dessuten 300 reptilarter og mer enn 100 arter av ferskvannsfisk.

Innenfor nasjonalparkens grenser finnes hele fem økoregioner; lavlandsregnskog, mangrover, ferskvannssumpskog, temperert montan regnskog og subalpine stepper.

Verdensarven[rediger | rediger kilde]

Lorentz nasjonalpark ble inkludert på Unescos verdensarvliste i 1999 (kriterium: (viii)(ix)(x), referanse: 955).[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ World Heritage List: Lorentz National Park. UNESCO. Besøkt 2017-04-04

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]