Ingerid Ragnvaldsdatter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingerid Ragnvaldsdatter
Født1100-årene (juliansk)
Død12. århundre
Ektefelle Harald Gille, Henrik Skadelår
Far Ragnvald Knaphövde, Ragvald Ingesson
Barn Inge Krokrygg, Magnus Henriksson, Orm Ivarsson, Nikolas Arnesson
Beskjeftigelse Dronning
Nasjonalitet Norge
Dronning Ingerid og Gregorius egger kong Inge, tegning av Erik Werenskiold. Ingerid var mor til den norske kongen Inge Krokrygg. Haraldssønnenes saga forteller om hvordan Ingerid og lendmannen Gregorius Dagsson trakk i trådene i Inges regjering.

Ingerid Ragnvaldsdatter (født i tidsrommet 1105 til 1110 i Sverige, død etter 1161, trolig før 1170), var dronning av Norge på 1130-tallet. Hun var datter til den svenske konge Inge den eldres sønn Ragnvald Knaphövde, og mor til minst 10 barn, hvorav to ble konger, to jarler, to hertuger og den mektige biskopen av Oslo, Nikolas Arnesson.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hun giftet seg første gang med den danske konge Svend Estridsens sønnesønn Henrik Skadelår og fikk med ham blant annet sønnen Magnus Henriksson, som i 1160 drepte den svenske konge Erik den hellige for deretter selv å utrope seg til konge. Ekteskapet med Skadelår skal ikke ha vært lykkelig. En gang forsøkte hun å rømme med en ung mann ved å ikle seg gutteklær, men den forelskede Ingerid ble avslørt og ble ikke fri før Henrik døde i 1134. Han stupte i slaget ved Fotevig i Skåne den 4. juni samme år, og Ingerid giftet seg deretter med den norske konge Harald IV Gille. Med ham fikk hun sønnen Inge Krokrygg, og forholdet ble også her vanskelig. Kong Harald hadde mange friller, og året etter Inges fødsel ble han drept av Sigurd Slembes menn mens han var i seng med en frille i kongsgården i Bergen, hvor dronningen også befant seg.

Ingerid Ragnvaldsdatter var Norges første politiker. Hun hadde evne til å handle raskt og viste politisk teft. Hun kom til å spille en personlig rolle under den norske borgerkrigen på 1100-tallet. Etter Haralds død fikk hun sin sønn og stesønn godkjent som konger i Norge, og kjempet for deres rettigheter i tronfølgerkrigen mens hun fortsatte med å være politisk rådgiver for sin sønn. Hun støttet også Magnus' krav på den svenske tronen, men forlot Norge i 1161, hvoretter hennes videre skjebne fortaper seg i det dunkle.

Om navnet[rediger | rediger kilde]

Ingerid staves på mange forskjellige måter i moderne skandinaviske språk og på engelsk. Fornavnet, på norrønt Ingiríðr, blir til Ingrid eller Ingerid. Hennes patronym var på norrønt Rögnvaldsdóttir, som også skrives som Ragnvaldsdotter, Ragvaldsdotter eller Ragnvaldsdatter.

Familie[rediger | rediger kilde]

Med Henrik Skadelår[rediger | rediger kilde]

Med Harald Gille[rediger | rediger kilde]

Ivar Sneis (Ívarr sneis)[rediger | rediger kilde]

Ingerid var ikke gift med Ivar, men de fikk en utenomekteskaplig sønn:

Ottar Birting[rediger | rediger kilde]

De fikk ingen barn, Ottar Birting døde ca 1146

Med Arne Ivarsson av Stårheim (Árni Ívarsson á Stoðreimi)[rediger | rediger kilde]

  • Inge (Ingi Árnason) (ca 1148–)
  • Nikolas Arnesson (Nikolás Árnason) (ca 1150–1225), biskop av Oslo og medstifter av den politiske grupperingen Baglerne
  • Filip Arnesson (Filippus Árnason, også Philippus í Herðlu) (ca 1152–), på Herdla
  • Margrethe Arnesdotter (Margrét Ingjerd Árnadóttir) (ca 1154–)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Kristin Knutsdatter 
Dronning av Norge
Etterfølger:
 Ragna Nikolasdatter