Buris Henriksen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Buris Henriksen
Fødtca. 1130Rediger på Wikidata
Død1167Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse AristokratRediger på Wikidata
Embete Hertugdømmet Slesvig (11621167)Rediger på Wikidata
Far Henrik SkadelårRediger på Wikidata
Prins Buris anla Tvis kloster ved Holstebro. Ruinene sett ovenfra.

Buris Henriksen (født ca. 1130, død 1167) var dansk prins og hertug av Sønderjylland. Han var sønn av Henrik Skadelår og Ingerid Ragnvaldsdatter, og dermed sønnesønns sønn av Svend Estridsen. Han var gift med Luitgard av Stade, datter av Rudolf 1. av Stade og Richardis.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Selv om faren hans hadde vært blant Knud Lavards drapsmenn, sto han selv i borgerkrigene på Valdemar den stores side, og spilte en ikke uviktig rolle under denne. Han ble derfor gjort til hertug av Sønderjylland av kongen. Senere deltok han med utmerkelse i krigstog mot vendene. I 1163 anla han cisercienserklosteret Tvis kloster øst for Holstebro.

Kongen var dog alltid litt mistenksom overfor ham, ikke minst fordi han stammet fra kongeslekten, og kunne komme til å kreve kongemakten for seg selv eller for sine etterkommere. Mistanken ble bestyrket ved at Buris i 1166 ikke ville anerkjenne Valdemars sønn Knud som tronfølger. Til sist ga han seg dog mot til gjengjeld å få gjort hertugdømmet sitt arvelig.

Kongen mistenkte ham også for å stå i ledtog med kongens norske fiender, som Buris var beslektet med på morssiden. I 1167 lot kongen ham derfor arrestere på Søborg slott og ifølge Saxo ble han satt i fangenskap på livstid. Tyske historieskrivere kan dog fortelle at han ble skrekkelig lemlestet og senere drept.

Ifølge sagnet om Buris, som blant annet kjennes fra folkevisene, forførte han kong Valdemars søster Liden Kirsten. I raseri skulle kongen ha danset sin søster til døde, mens Buris ble kastrert og blindet. Etter sin død skulle han i lenker hver natt ha oppsøkt Liden Kirstens grav i Vestervig.

Kilder[rediger | rediger kilde]