Sverker den eldre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sverker den eldre
Født1100Rediger på Wikidata
Død25. des. 1156Rediger på Wikidata
Alvastra kloster
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • Svensk monark Rediger på Wikidata
EktefelleUlvhild Håkonsdatter[1]
Rikissa av Polen (1139–)[1]
FarCornube
Barn
6 oppføringer
Karl Sverkersson
Helena av Sverige[2]
Burislev Sverkersson
Sune Sik
Johan Sverkersson den eldre[2]
Ingegerd Sverkersdotter
NasjonalitetSverige
GravlagtAlvastra kloster

Minnesten over kong Sverker i nærheten av Alvastra kloster

Sverker den eldre (død 25. desember 1156) var konge av Østergøtland og Sveariket. Han kalles for ‘den eldre’ for å skille ham fra sønnesønnen Sverker Karlsson den yngre. Han ble konge av Sverige i rundt 1130 og erobret Vestergøtland fra dets danske konge Magnus den sterke. Han styrte i 26 år, men til tross for det lange regimet er det liten kunnskap om ham. Han bidro til at klostrene Alvastra, Nydala og Varnhem ble grunnlagt.

Det er mange usikre informasjoner om Sverker den eldre. I henhold til Vestgøtalovens kongeliste, sammenstilt omtrent 1240, het hans far «Cornube» og var fra Østergøtland. Et antall andre mer eller mindre løse informasjoner om farens navn, blant annet er navnet «Kol» nevnt, sirkulerer i den historiske litteraturen. Et rent mytisk innslag er for eksempel at faren skulle ha vært Erik Årsæl. En russisk krønike nevner at han hadde et mislykket korstog i øst.

Sverker den eldre er den svenske kongen som har gitt navn til Sverkerætten. Han ble først anerkjent som konge av Østergøtland og deretter som konge av Sverige fra ca. 1130 til 1156. Sverkers uttalte strategi som politiker var å gifte seg med betydningsfulle kvinner som kunne skape forbindelser som kunne styrke og stabilisere hans gebrekkelige kongerike. Det skal ha funnet sted en tidlig hustru som i henhold til tradisjonen skal ha rømt fra Sverker.

Han var først gift med Ulvhild Håkonsdatter fra Norge som var viljesterk enke etter Inge den yngre. Giftemålet med Ulvhild skapte sterke bånd mellom Sverker og Norge og dessuten knyttet han til seg Inge den yngres slekt.

Deretter giftet han seg med Rikissa av Polen, tidligere hustru av danske Magnus den sterke og med dette giftemålet ble han akseptert som konge også i Vestergøtland.

Barn (med Ulvhild):

Barn (med Rikissa):

Barn (med ukjent frille):

I en avhandling om Vreta kloster gjengir Sören Lindhe en tekst, som historikeren Nils Ahnlund oppdaget i et gammelt arkiv, står det blant annet: «Uti Vreta kloster ligger hertug Sune begravet, gamle kong Sverkers sønn. Denne kong Sverkers far, herr Cornica, lot bygge Kaga kirke, og da kirken først vigslet, lot han der døpe sin far, kong Koll, som etter sin død ble den første mann som på ble begravd på den samme kirkegården.» Informasjonen om «hertug Sune» (Sik) går tilbake til en misforståelse eller en forfalskning av 1500-tallshistorikeren Olaus Petri.

Sverkers og Ulvhilds navn finnes nevnt i grunnleggingen av Sveriges eldste cistercienserkloster. Klosteret ble opprettet i år 1143 i Alvastra ved Omberg på et område som Ulvhild hadde fått i gave fra sin mann kogen. Allerede tidligere, i år 1137, skal Sverker den gamle ha oppført Kaga kirke.

1150-tallet skal Sverker ha kommet i en krig med Danmark. Til alt hell for Sverker maktet smålendingene å slå tilbake angrepet fra kong Svein Grathe, og deretter vende konflikten i en sådan grad at han fikk den danske tronpredenten Knut Magnusson erkjent som danskenes konge i 1154. To år etter ble kong Knut i 1156 gift med hans datter, som sin side i forvegen hadde giftet seg med Knuts mor, Rikissa av Polen.

Sverker den eldre skal ha blitt drept av sine egne hirdmenn på veg til julefeiring i Västra Tollstads kirke i 1156. Mordet ble betraktet som en særdeles sjokkerende hendelse, selv for middelalderen. Han ble begravd i Alvastra. Den som sto bak mordet var muligens den danske prinsen og tronpretendenten Magnus Henriksson.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b The Peerage person ID p11286.htm#i112857, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b The Peerage[Hentet fra Wikidata]
Forgjenger:
 Magnus den sterke og/eller
Ragnvald Knaphövde 
Konge av Sverige
Etterfølger:
 Erik den hellige