Cytokin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Cytokiner er signalmolekyler som blir laget av celler. De hjelper til å kontrollere immunsystemet og bekjempe sykdom. De ligner på hormoner og forskjellen mellom de to gruppene blir mindre, etter hvert som vi lærer mer om dem.

Cytokiner formidler signaler mellom celler, og disse signalene har effekt på andre celler.[1] De er laget av proteiner, peptider eller glykoproteiner. Cytokiner er en stor familie av polypeptid-regulatorer som produseres i kroppen av mange cellegrupper.[2]

Noen velkjente cytokiner er interferon, prostaglandin og interleukiner. Cytokiner kan oppdages ved å bruke ELISA- og ELISPOT-teknikker.

Cytokiner brukes i signaltransduksjon. Hvert cytokin har en tilhørende celleoverflate-reseptor. Når den aktiveres vil en kaskade av signaler inne i cellen føre til en endring av cellefunksjonen. Det kan være regulering av gener, produksjon av andre cytokiner eller øke overflatereseptorer for andre molekyler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The New Oxford American Dictionary
  2. ^ Gilman A.; m.fl. (2001). Goodman & Gilman's the pharmacological basis of therapeutics. New York: McGraw-Hill. ISBN 0-07-135469-7.