Ibsen Sitat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Ibsen Sitat (Oslo))
Hopp til navigering Hopp til søk
Sitater fra Henrik Ibsens verk er lagt ned i hellene langs Karl Johans gate og Henrik Ibsens gate i Oslo. Dette sitatet er fra En folkefiende
Dikteren og dramatikeren Henrik Ibsen (1828–1906)
Et annet av sitatene.

Ibsen Sitat,[1] også kalt Sitatgaten,[2] er et kunstverk som består av tekster fra Henrik Ibsens dikt, dramatikk, brev og taler lagt ned i gatelegemet i Oslo sentrum. Sitatene snor seg opp midt i hjertet av hovedstaden, langs begge sider av Karl Johans gate fra Grand Hotell og Stortinget, forbi 7. juni-plassen, til Ibsenmuseet, på hjørnet av Henrik Ibsens gate og Arbins gate. I utstrekning er dette det største, norske skulpturprosjektet siden Vigelandsanlegget i Frognerparken ble anlagt.[trenger referanse] Kunstprosjektet er blitt utformet av kunstnerne Ingrid Falk og Gustavo Aguerre (FA+), og er bekostet av Sparebankstiftelsen DnB NOR på initiativ av Ibsen-stiftelsen (Øivind Johansen, Jan Rudi og Gavin Jantjes). Per Jæger i Foreningen Hovedstadens Sekretariat AB har fungert som prosjektleder.

De første sitatene ble, gjennom en enkel markering på stedet, lagt ned utenfor Universitetets urbygning, og ved musikkpaviljongen på andre siden av gaten, lørdag 12. november 2005. Den høytidelige åpningen og overleveringen av hele sitatgateprosjektet skjedde nesten tre år senere, under Nationaltheatrets Ibsenfestival, torsdag 11. september 2008.

I alt 69 sitater, bestående av 4011 sandblåste stålbokstaver, er nedfelt i fortauene langs den ruten Ibsen daglig spaserte mellom leiligheten i Arbins gate og Grand Café i Oslo.

Prentet inn i folkesjelen[rediger | rediger kilde]

«Høykultur på gateplan» lød slagordet, for ambisjonene var å engasjere og bevisstgjøre et bredt publikum, og spre kunnskaper om hva Ibsens litteratur faktisk har tilført dagligspråket av ordtak og meningsbærende talemåter. Derfor ble også folk flest bedt om å melde inn sine favorittsitater, noe som i Ibsenåret utløste stort folkelig engasjement. Også kjente mennesker, skuespillere og skoleklasser ble oppfordret til å velge ibsenske sentenser fra dikt, drama, taler og brev. Selve plasseringen av sitatene ønsket initiativtakerne skulle gjøre Ibsens litteratur allment tilgjengelig for folk flest. Intensjonen var at de som stoppet opp for å lese sitatene skulle bli slått av undring over hvor dagligdagse og velkjente uttrykkene var. Ibsens litteratur er nemlig full av munnhell og formuleringer som de fleste sikkert ikke aner skyldes Ibsen.

Professor dr.philos. Vigdis Ystad ved Henrik Ibsens skrifter og Ibsenmuseets leder, Erik Henning Edvardsen, har stått for kvalitetssikring av sitattekstene. I tillegg til metallbokstavene i helleleggingen vil det også bli satt ned åtte bronsepiloner formet som gammeldagse ståpulter. Disse er designet av dr. philos. Thomas Thiis-Evensen, og har informasjonstekster forfattet av museumsleder Edvardsen.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]