Hopp til innhold

Ibsenfestivalen (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ibsenfestivalen (Oslo)
StedOslo
TypeFestival
ArrangørNationaltheatret
Nationalthetret pyntet i forbindelse med Ibsenfestivalen i 2002, fotografert 11. september samme år

Ibsenfestivalen ved Nationaltheatret er en norsk festival knyttet til den norske dramatikeren Henrik Ibsens forfatterskap.

Ibsenfestivalen ble første gang avholdt ved Nationaltheatret i 1990. I starten var festivalen en årlig begivenhet, men gikk raskt over til å bli avholdt hvert annet år. Ved siden av teaterets egne produksjoner blir det også inviterte utenlandske Ibsenforestillinger. Blant de mer eksotiske innslag har vært Peer Gynt og En folkefiende fra Burkina Faso og En Folkefiende og Hedda Gabler fra Kina.

Teaterfrynser[rediger | rediger kilde]

I tillegg til Nationaltheatret har også Torshovteatret og Ibsenmuseet, som også bistår med mottakelse for tilreisende teaterfolk, journalister og Ibsenstafetten, stått for forestillinger og foredrag, noe som i det offisielle programmet er blitt omtalt som «teaterfrynser». I 2006 var også Riksteatret med i arrangementet, men også de øvrige teatrene i Oslo (Centralteatret og Det norske teatret) har fra tid til annen fulgt opp festivalen med egne Ibsenproduksjoner.

Ibsenfestivalen 2008[rediger | rediger kilde]

Ibsenfestivalen omfattet i 2008 cirka førti arrangementer. På programmet sto som vanlig gjestespill fra utlandet, egenproduksjoner fra Nationaltheatret samt samarbeidsproduksjoner og symposier både i Oslo og i Ibsenhuset i Skien (arrangert av The Ibsen Awards). Ibsenstafetten for skoleungdom ble også, slik tradisjonen tilsier, avholdt med semifinale i Skien og kåring av vinner etter finalen i Nationaltheatret.

Nye innslag i Ibsenfestivalen for 2008 var utdelingen av den første internasjonale Ibsenprisen til den britiske regissøren Peter Brook, og åpningen av Ibsenstien, med gateteater spilt over åtte av de i alt 169 sitatene som er lagt ned med metallbokstaver i granitthellene mellom Grand Café og Ibsenmuseet. Skuespillerne Nils Ole Oftebro, Marian Saastad Ottesen og Thorbjørn Harr, med museumsleder Erik Henning Edvardsen som forteller mellom innslagene, sto for de kunstneriske innslagene, og tanken er at dette skal gjentas i forbindelse med kommende Ibsenfestivaler.

Ibsenfestivalen 2012[rediger | rediger kilde]

Ibsenfestivalen arrangeres[trenger oppdatering] i 2012 fra 23. august til 9. september.