Erik Henning Edvardsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Erik Henning Edvardsen
Født27. mai 1955 (62 år)
Oslo
Beskjeftigelse Museumsleder, fagbokforfatter
NasjonalitetNorsk
Emne(r)Folkloristikk, litteraturhistorie
DebutBergh, Richard (1990) Mannen som stoppet hurtigruta. Historier og sagn om noaiden Johan Kaaven. Kommentarer og appendiks av E. H. Edvardsen.

Erik Henning Edvardsen (født 27. mai 1955) er museumsleder ved Ibsenmuseet i Oslo og faglitterær forfatter innenfor områdene folkloristikk, litteraturhistorie, kulturhistorie, rock & beat, kunsthistorie og etnomedisin. Han er leder av redaksjonsrådet for Ibsennett, medlem av ekspertpanelet for den vitenskapelige, tekstkritiske utgaven av Henrik Ibsens skrifter (HIS), styremedlem i Norsk Folkeminnelag, hvor han også var formann i årene 1988-1994, og styremedlem (nestleder) i Asbjørnsenselskapet siden starten i 2008. Han har siden 1984 vært norsk korrespondent for Beatles Unlimited Magazine, og har dessuten vært engasjert i arbeidet med ferdigstillelsen av Ibsenstien med 69 sitater lagt ned i gatelegemet og åtte bronsepyloner langs Henrik Ibsens gate og Karl Johans gate fra Arbins gate til Grand Café og Stortinget. Det er også han som har forfattet de norske og engelske tekstene på disse informasjonspylonene.

Edvardsen var med i redaksjonen av det fagkritiske studentorganet Tidsskrift for folkekultur fra 1978 til det opphørte 1983, og var også redaktør for flere av tidsskriftets temanumre. Fra 1988 til 1990 var han forskningsassistent (NAVF – Kult) på prosjektet «Endringer og stabilitet i dagliglivets kultur i Norge etter 1900», og var som sådan tilknyttet Institutt for folkeminnevitskap, Universitetet i Oslo. Han kom til Norsk Folkemuseum i 1990 og til Ibsenmuseet som fagkonsulent i 1994, og ble museets leder i 2000. Edvardsen var med på å stifte Norges kulturvernforbund i 1994, og var i flere perioder møtende vararepresentant til styret.

I forbindelse med Ibsenåret 2006 var han, sammen med Dina Roll-Hansen, ansvarlig for Utenriksdepartementets utstilling «Å dikte er å se – Ibsen i vår samtid», som ble produsert på ni språk. Edvardsen deltok også i Hovedstadskomiteen for Oslo bys markering av Ibsenåret. Komiteen ble opprettet i 2005 av Byrådet for næring og kultur med Venstrepolitikeren Kjell Veivåg som leder.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Utvalgte artikler og kronikker[rediger | rediger kilde]

Artikler og presentasjoner på internett[rediger | rediger kilde]

 • Nebojsa Matic og Erik Henning Edvardsen svarer Dagbladets litteraturtjeneste [5. nov. 1998] på vegne av «Ibsen, Henrik». [1]
 • «Ibsen som billedkunstner» [2]. «Ibsen as a Painter» [3]
 • «John Lennon var påvirket av Ibsen» [kronikk]. [4]
 • «Henrik Ibsen and Christmas» [5] eller [6][død lenke]
 • Utenriksdepartementets Ibsenutstilling «Å dikte er å se - Ibsen i vår samtid» [utarbeidet på ti språk; norsk, russisk, engelsk, amerikansk, arabisk, kinesisk, spansk, fransk, italiensk og tysk]. [7]
 • «Henrik Ibsen – savnet i hundre år!» [Kronikk]. [8]

Medvirker i følgende filmer[rediger | rediger kilde]

 • Ibsen i Napoligulfen ved Arve Nordland og Yvonne Pettrém, 2002. Intermedia, Universitetet i Oslo. Sendt i NRK kunnskapskanalen.
 • Paroles des troll («Ibsens trollord») ved Annie Rostad og Edouard Lamora. Sendt på NRK2 (14. oktober 2006) og NRK1 (15. oktober 2006).
 • The Lion. Henrik Ibsen ved Alexander Wisting, 2006. Tellus Works. Amerikansk versjon (60 min). [Edvardsens innlegg er her på engelsk og med helt annen ordlyd og setting enn på tilsvarende norske versjon av filmen.]
 • Løven. Henrik Ibsen ved Alexander Wisting. Tellus Works. Kinopremiere 22. oktober 2006, senere sendt på NRK1. DVD SF Norge (1 t 21 min).
 • Ibsens badekar. Tilbakeføringen av Henrik Ibsens leilighet (Ibsens Bathtub. The restoration of Henrik Ibsen's apartment) ved Erling Borgen, 2006. Borgen Production as / Norsk Folkemuseum. Sendt på TV2 (1. januar 2007 + flere repriser). DVD (34 min).