Grand Hotel (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grand Hotel
Oslo Grand Hotel.jpg
PlasseringKarl Johans gate 31
Oslo
LandNorge
Åpningsdato1874
UtviklerJulius Fritzner
OperatørPandox
EierEiendomsspar
Antall rom290
Antall suiter52

Grand Hotel
59°54′49″N 10°44′22″Ø

Grand Hotel er et hotellKarl Johans gate 31 i Oslo. Hovedfasaden vender mot Eidsvolls plass og Stortingsbygningen. Hjørnet mot Rosenkrantz’ gate inkorporerer Heiberggården fra Karl Johans gates anleggstid i 1840-årene. Etter ombygging og utvidelser i flere omganger gjennom 1880- og 1890-årene fikk bygningen sitt nåværende utseende i 1913, etter tegninger av arkitekt Ole Sverre. Den nyklassisistiske fasaden er forblendet med lys granitt, og midtpartiet markeres av balkonger i flere etasjer under et klokketårn. Hotellet har 238 rom og 51 suiter.

Restaurant Julius Fritzner har fått navn fra hotellets grunnlegger. Restauranten er kåret til en av Oslo og Norges beste spisesteder[1][2] gjentatte ganger for deres vektlegging av kombinasjonene mellom mat og drikke.[trenger referanse]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Hotellet ble grunnlagt av konditor Julius Fritzner og åpnet i 1874. I 1880- og 1890-årene var Grand Café på hjørnet et viktig møtested for kunstnere og intellektuelle. Henrik Ibsen var kjent for sine daglige besøk i slutten av 1890-årene, mens han bodde i Arbins gate. Ved stambordet fikk han av hotellet sin egen stol med navneplate i sølv og et sett glass med inngravert navn. Disse tilhører nå Oslo Museum. I 1929-30 ble kaféen ombygget og fikk veggmalerier av Per Krohg med interørbilder fra bohemtiden. Der gjenkjenner man Henrik Ibsen, kunstnerens foreldre, Christian Krohg og Oda Krohg, malerne Frits Thaulow og Edvard Munch, forfatteren Hans Jæger og mange andre.

I et tilbygg mot Rosenkrantz' gate sto Rococcosalen ferdig i 1894 som hotellets og byens fineste festlokale. Den var rikt dekorert med forgylt stukkatur og tak- og veggmalerier av dekorasjonsmaleren Bernhard Wilhelm Gustav von Krogh (1829–1913). Salen ble ødelagt av brann i 1957.

Det er flere spisesteder ved hotellet. I tillegg til Grand Café har man fransk-inspirert mat på Restaurant Julius Fritzner og lettere måltider på Palmen. Grand Hotel har to barer: Limelight Bar i engelsk stil i hotellets lobby, og Eight Rooftop Bar i 8. etasje.

Hotellet er kjent for å huse vinnerne av Nobels fredspris. Det er vanlig at fredsprisvinneren viser seg på en av balkongene for å motta hyllesten fra dem som går i fakkeltog om kvelden etter at utdelingen har funnet sted i Oslo rådhus.

Hotellet ble i en tjueårsperiode drevet av hotellkjeden Rica Hotels. Fra 2015 drives det av Pandox.[3]

Trivia[rediger | rediger kilde]

Brødrene Johnsen A/S foretok de aller første norske plateinnspillingene i et par av rommene i Grand Hotel 8.-10. desember 1904.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]