I Want You (She's So Heavy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«I Want You (She's So Heavy)»
Sang med The Beatles
AlbumAbbey Road
Artist, bandThe Beatles
Utgitt26. september 1969
InnspiltAbbey Road Studios
22. februar–
11. august 1969
Sjangerprogressiv rock, hard rock, bluesrock
Lengde7.47
PlateselskapApple Records
Låtskriver(e)Lennon/McCartney
Produsent(er)George Martin

«I Want You (She's So Heavy)» er en sang med rockegruppen The Beatles, innspilt for albumet Abbey Road utgitt i 1969. Den er skrevet av John Lennon (men på vanligvis kreditert Lennon/McCartney) og med «artistisk bidrag» fra Yoko Ono, og handler antagelig om henne.

Sangen er en sjelden Beatles-komposisjon av flere grunner: dens lengde (7:47), dens omvendt proporsjonale mengde av tekst i forhold til sangens lengde (kun 11 forskjellige ord), dens tre-minutters avslutning med repeterende gitarakkorder, dens tyngdepunkt mot musikkgenren tungmetall (heavy metal) og dens absolutte og plutselige avslutning.

Sangen slutter helt brått mens den spiller på fullt volum, noe som er helt uvanlig i platesammenheng, der sanger som ikke har en definert avslutning ofte skrus langsomt ned i volum (såkalt fadeout).

Alan Parsons, som var lydmann på opptakene, ga følgende forklaring på denne uvanlige avslutningen: «Vi jobbet med det siste grepene på den siden av LP-en og vi satt og lyttet til miksingen da John sa; ‘Der! Kutt tapen der!’ Geoff (Emerick, en av Beatles faste teknikere) kuttet tapen og det var det. Slutt på side en!»

Lennon benyttet en Moog synthesizer med en hvit støy-generator for å skape den stigende og synkende vindeffekten som kan høres de tre siste minuttene (fra omtrent 5 minutter og 10 sekunder ut i låten). Denne støyen var til stor bekymring for EMI-lydfolkene i 1987 da Abbey Road ble digitalisert. På vinyl var støyen innenfor toleransegrensene, men innenfor CD-teknologiens evne til å gjengi større forskjeller i lydstyrke, ble den til et stort problem.[trenger referanse]

George Harrison spilte elektrisk gitar på Alvin Lees versjon av denne Beatles-låten. Det er den hardeste rockeren Harrison har deltatt på[trenger referanse].

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]