Hopp til innhold

Hvit støy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Hvit støy» er også navnet på en roman av Don DeLillo fra 1985

Hvit støy er et stokastisk (ikke forutsigbart) signal som har den egenskapen at effekttettheten i signalet er konstant, uavhengig av absolutt frekvens. Et grafisk spektrum viser således en rett horisontal linje.

Effekttetthet er signaleffekten innen en gitt båndbredde. For å standardisere effekttettheten som et mål er en Hertz (Hz) valgt som referanse-båndbredde. Effekttettheten av støyen måles således i Watt per Hertz (W/Hz).

Hvit støy, diagram av spenning over tid
20 sekunder hvit støy

Støysignalet er kjennetegnet av å være tilfeldig, det vil si at å kjenne signalet fram til et gitt tidspunkt ikke forteller hvordan det vil se ut i fremtiden. Dette i motsetning til for eksempel en sinusbølge. Det som er kjent er sannsynlighetsfordelingen for de forskjellige frekvensenes effekttettheter.

Teoretisk gjelder dette for alle tenkelige frekvenser. I praksis må imidlertid en øvre grensefrekvens settes eller finnes, ellers vil energien kunne bli ubegrenset i beregninger.

Betegnelsen hvit er lånt fra fargelæren. Hvitt lys består av alle spektrets farger i like styrker.

Fjernes høye frekvenser fra lysets spektrum blir lyset rødligere i fargetonen. Lyset bli rødere når høye frekvenser filtreres ut. Få samme vis dannes rosa støy og rød støy når høyere frekvenser i lyden fjernes forskjellig sterkt. Fjernes de lavere frekvensene blir lyset blåere og på samme vis kan blå støy dannes. Nedenfor er dannelsen av disse fargene nøyere definert.

  • Hvit støy har et flatt spektrum (effekttetthet som funksjon av frekvens i et diagram er en horisontal linje).
  • Rosa støy eller 1/f-støy inneholder mindre energi ved høye frekvenser; det hvite spektret er tatt ned med 3 dB per oktav, eller 20 dB/dekade.
  • Rød støy er blitt frarøvet ytterligere 3 dB per oktav og heller derfor rettlinjet nedover med 6 dB/oktav mot høyere frekvenser.
  • Brun støy har de samme egenskapene som den røde støyen. 'Brun' henviser egentlig ikke til en farge, men til det engelske navnet 'Brown' som i brown'ske bevegelser etter botanikeren Robert Brown (1773–1858).
  • Blå støy har 3 dB mer energi per oktav enn hvit støy. For blå støy må øvre grensefrekvens være begrenset.

Støytettheten innenfor en oktav er konstant for rosa støy.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]