Hvit støy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Hvit støy er et stokastisk signal (elektronisk eller fysisk) som oppviser konstant energitetthet, uavhengig av absolutt frekvens.

Med energitetthet menes energien innenfor en gitt båndbredde. For å standardisere energitettheten er 1 Hz valgt som referande-båndbredde. Energitettheten av støyen måles således i Watt per Hz.

Man skiller mellom hvit støy, der alle frekvenser er like sterkt representert, og annen støy der fordelingen er annerledes. Støysignalet er kjennetegnet av å være tilfeldig, det vil si at å kjenne signalet fram til et gitt tidspunkt ikke forteller hvordan det vil se ut i neste øyeblikk. Dette i motsetning til f.eks. en sinusbølge. Det eneste som er kjent er sannsynlighetsfordelingen for de forskjellige frekvensenes energitettheter.

Teoretisk gjelder dette for hele spektret. I praksis må imidlertid en øvre grensefrekvens settes eller finnes, ellers vil energien kunne bli ubegrenset i beregninger.

Betegnelsen hvit er lånt fra fargelæren. Hvitt lys består av alle spektrets farger i like styrker. Når vi fjerner høye frekvenser fra lysets spektrum blir lyset rødligere i fargetonen. Vi snakker også om rosa, rød, brun og sogar blå støy i denne sammenheng:

  • Hvit støy har et flatt spektrum (energitetthet som funksjon av frekvens i et diagram).
  • Rosa støy eller 1/f-støy inneholder mindre energi ved høye frekvenser; det hvite spektret er tatt ned med 3 dB per oktav.
  • Rød støy er blitt frarøvet ytterligere 3 dB per oktav og heller derfor rettlinjet nedover med 6 dB/oktav mot høyere frekvenser.
  • Brun støy har de samme egenskapene som den røde støyen. 'Brun' henviser egentlig ikke til en farge, men til det engeslske navnet 'Brown' som i brown'ske bevegelser. Slike bevegelser avtar i utslag med 6 dB per oktav. (Etter botanikeren Robert Brown (1773–1858)).
  • Blå støy har 3 dB mere energi per oktav enn hvit støy. For blå støy må øvre grensefrekvens være begrenset.

Betegnelsen '3 dB' er en tilnærmelse for \ 10\cdot \log 2 = 3.0103.. dB og betegner en faktor på to. For rosa støy halveres altså energien per dobling av frekvensen. Rosa støy kalles derfor også 1/f-støy. Støytetthetenen innenfor en oktav er konstant for rosa støy.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Støy (elektronikk)
  • Denne listen er langt fra komplett, det er mange andre farger i bruk, se:

engelskWikipedia

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]