I Fought the Law

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
I Fought the Law
B-side Little Annie Lou
Format 7"
Artist, band Bobby Fuller Four
Utgitt Desember 1965
Sjanger Rock
Lengde 2:14
Låtskriver(e) Sonny Curtis

«I Fought the Law» er en sang opprinnelig skrevet innspilt av Sonny Curtis og The Crickets i 1959. Men sangen er best kjent for sine mange coverversjoner. Blant de mest kjente coverversjonene, er Bobby Fuller Four som spilte inn og ga ut sangen i 1965 og The Clash' utgivelse av sangen i 1979.

Akkurat da sangen ble en topp ti hit, ble Bobby Fuller funnet død i en bil ved hjemmet sitt i Los Angeles. Politiet betraktet det som et tilsynelatende selvmord, «men bortimot alle som kjente han var uenig»[1] og mente han ble myrdet.
Sangen ble senere rangert som nr 175 da Rolling Stone kåret «Tidenes 500 beste sanger».

Dead Kennedys, i særdeleshet, skrev og spilte inn en annen versjon som en kommentar til Dan White's drap i 1978 på San Francisco ordfører George Moscone og City Supervisor Harvey Milk og White's påfølgende bruk av «Twinkie forsvar» for å påvirke retten til å dømme av de mindre ansvar for uaktsomt drap. Sangen, sunget fra White perspektiv, erstattet linjen «I fought the law and the law won» med «I fought the law and I won».

Versjonen av The Clash[rediger | rediger kilde]

I Fought the Law
Album The Cost of Living (EP)
B-side (White Man) in Hammersmith Palais
Format 7"
Artist, band The Clash
Utgitt 26. juli 1979
Sjanger Punk Rock
Lengde 2:38
Plateselskap CBS Records
Låtskriver(e) Sonny Curtis
Plass i kronologi
English Civil War
(1979)
I Fought the Law
()
Groovy times
(1979)

En versjon for hvorfor The Clash valgte å lage en coverversjon av sangen, skal være at det fantes en Bobby Fuller versjon av sangen i en amerikansk studio jukebox, og det er sant at Ducks Deluxe i 1975 lagde en coverversjon av sangen i Storbritannia[2] og at Joe Strummer med bandet 101'ers hadde vært på samme pub som Ducks Deluxe. The Clash som holdt på å spille inn sitt andre album, Give 'Em Enough Rope på det tidspunktet, og Fullers versjon hadde ikke blitt en hit i Storbritannia. The Clash valgte derfor å spille inn en coverversjon av sangen i 1978

Versjonen var først å finne på EPen The Cost of Living i mai 1979 og senere gjort i 1979 som del av den amerikanske utgivelsen av albumet med samme navn som bandet. Denne coverversjonen hjalp bandet med å få mer spilletid på radio i USA og er samtidig også en av de mest kjente coverversjonene av sangen.

Sangen ble senere i 1988 re-utgitt av plateselskapet CBS Records i formatet CD 12" og Vinyl 7" med «City of the Dead» og «1977» som B-sider.

Andre versjoner[rediger | rediger kilde]

I Fought the Law
Format Digital nedlasting
Artist, band Green Day
Utgitt 1. februar 2004
Sjanger Punk Rock
Lengde 2:49
Plateselskap Reprise
Låtskriver(e) Sonny Curtis
Plass i kronologi
Waiting
(2001)
I Fought the Law
()
American Idiot
(2004)

Sangen er blitt spilt en rekke ganger under konserter og blitt spilt av mange artister i et studio. Deriblant av London gangsteren David Courtney som sang sangen sammen med det skotske pop-punk bandet Mute, frontet av Jay Burnett som skrev en oppgradert versjon av sangen. Både denne versjonen og Dead Kennedys' versjon het «I Fought the law and I Won».

Andre artister som har gjort coverversjon av sangen: She Trinity, Beatsteaks, Viper, Bryan Adams, John Cougar Mellencamp, Bruce Springsteen, Roy Orbison, Tom Petty, Social Distortion, Stiff Little Fingers, Mike Ness, Hank Williams Jr, Waylon Jennings, Green Day, Ska-P, Dead Kennedys, The Clash, Grateful Dead, Stray Cats, Mary's Danish, Claude François, Mano Negra, the Big Dirty Band, Nonstop Body/Lolita No. 18, The Brian Jonestown Massacre, Sex Pistols, Attaque 77, Die Toten Hosen, Status Quo, Nanci Griffith, Anti-Flag, Chumbawamba, Tokyo Ska Paradise Orchestra, Nick Stockton

  • Green Day's versjon ble brukt i lanseringen av Apple's musikktjeneste iTunes.
  • Mary Danish versjon er å finne i filmen «Buffy The Vampire Slayer» fra 1992
  • Det serbiske punkrock bandet Goblini laget en serbisk versjon av sangen kalt «Ne mogu više» fra deres 1995 livealbum Live KST som ble produsert av den tidligere serbiske presidenten Slobodan Milošević

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.allmusic.com/artist/bobby-fuller-four-p4321
  2. ^ http://www.manband-archive.com/evolution/history-roots-ducks-deluxe.php